Ministerul Culturii, executat silit în dosarul Roşia Montană. Institutul Naţional al Patrimoniului a publicat acordul semnat cu RMGC

0
Publicat:
Ultima actualizare:
INP a publicat acordul semnat, în iulie 2011, cu RMGC
INP a publicat acordul semnat, în iulie 2011, cu RMGC

Agenţia de Monitorizare a Presei  execută silit Ministerul Culturii, după ce instanţa Tribunalului Bucureşti a obligat ministerul să pună la dispoziţia celor de la Active Watch acordul încheiat cu Roşia Montană Gold Corporation. În aceste condiţii, Institutul Naţional al Patrimoniului a dat publicităţii acordul încheiat de fosta conducere cu reprezentanţii RMGC.

Reprezentanţii Active Watch, însoţiţi de executor, s-au prezentat luni la Institutul Naţional al Patrimoniului pentru a obţine documentele.

“ În cazul în care nu se va conforma, există anumite sancţiuni prevăzute de lege. Printre acestea, amendă, daune, chiar şi atragerea răspunderii penale pentru nerespectarea unei hotărâri judecătoreşti”, a declarat executorul Marian Panait, citat de postul Realitatea TV.

Mircea Toma, preşedintele Active Watch, a declarat că“în mare parte, este vorba despre faptul că RMGC se angajează să dea bani unei instituţii publice, respectiv Ministerului Culturii, reprezentat de Institutul Naţional al Patrimoniului, ca să-şi obţină toate autorizările necesare pentru proiectul de la Roşia Montană”.

Pe de altă parte, un comunicat apărut pe site-ul Institutului Naţional al Patrimoniului anunţă publicarea documentului “ilegal şi ilegitim care arată maniera abuzivă a fostei guvernări PDL de a trata subiectul Roşia Montană”. Comunicatul semnat de Directorul General al Institutului, Alexandru Muraru, precizează că vor fi demarate “procedurile legale împotriva celor care au implicat INP într-o situaţie ilegală”.

Ce conţine documentul

Protocolul de cooperare semnat în iulie 2011  de Josef Kovacs în calitate de Director General şi de Dragoş Tănase, din partea RMGC, specifică faptul că “RMGC intenţionează (...) să aloce o sumă de 43.248.500 USD pentru a fi investită în restaurarea, conservarea şi punerea în valoare a monumentelor istorice aflate sub amprenta sau în vecinătatea Proiectului, suplimentar sumei de 25.701.500 USD deja alocată în conformitate cu angajamentele asumate public conform Proiectului depus spre avizare la Comisia de Analiză Tehnică în vederea obţinerii acordului de mediu”.

În cea de-a treia parte a protocolului, intitulată “Principiile Angajamentului de Finanţare”, sunt prezentate detaliile privind plata celor 70 de milioane de dolari, cu anumite condiţii în favoarea RMGC.

“Prima tranşă în valoare de 7 milioane USD va fi plătită în termen de 5 zile de la data semnării Contractului Subsecvent (....) Sub rezerva aplicării art. 3.3. şi 3.5., restul sumei de 60 milioan USD va fi eliberat în 8 tranşe în valoare de 7,5 milioane USD fiecare, plătibile începând de la momentul obligaţiei de plată, cu respectarea următoarelor condiţii: Prima Tranşă va fi plătită în termen de 30 de zile de la data încheierii în mod valabil şi a emiterii în favoarea RMGC a ultimei autorizaţii de construire ulterior căreia şi prin implementarea căreia etapa de construire a Proiectului este finalizată, astfel încât să se poată începe faza exploatării”, se arată în document.

De asemenea, Protocolul precizează că, în cazul în care autorizaţiile de construire a proiectului nu sunt obţinute ori avizele care stau la baza dezvoltării proiectului sunt suspendate, plata este, de asemenea, întreruptă.

Protocolul de Cooperare

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite