MAE ungar reacţionează la declaraţiile lui Ponta: Ungaria a acţionat întotdeauna în conformitate cu poziţia europeană
0Ministerul de Externe de la Budapesta i-a transmis premierului român Victor Ponta că Ungaria a acţionat întotdeauna în conformitate cu poziţia europeană. Declaraţia vine după ce Ponta a spus că poziţia Ungariei faţă de Federaţia Rusă ar trebui să fie un subiect de discuţie la nivel european.
„Ministerul de Externe de la Budapesta a afirmat că Ungaria a acţionat întotdeauna în conformitate cu poziţia europeană, în pofida efectelor negative semnificative asupra economiei ungare. Citând date ale Eurostat, Ministerul de Externe ungar a mai precizat că, în pofida sancţiunilor şi a embargoului, România a putut să-şi sporească exporturile către Rusia cu 5%“, notează MTI, preluat de Agerpress.
Premierul Victor Ponta a declarat ieri, pentru jurnaliştii străini acreditaţi la Bucureşti, că poziţia Ungariei faţă de Rusia este un motiv de îngrijorare. „Nu vreau să vorbesc despre un vecin, dar cred că poziţia Ungariei faţă de Rusia nu este un motiv de îngrijorare doar pentru România, dar ar trebui ca această chestiune să fie discutată la nivel european“, a spus prim-ministrul român, potrivit Reuters.
Şeful de cabinet al premierului Ungariei Viktor Orban, Janos Lazar, a declarat, săptămâna trecută, că există „şanse foarte mari“ ca Ungaria şi Rusia să ajungă la un acord cu privire la furnizarea de combustibil nuclear pentru centrala nucleară de la Paks care să fie acceptabil pentru UE. Lazar a răspuns la articolul din Financial Times, potrivit căruia acordul ar fi fost blocat de către UE.
Şeful de cabinet al premierului Ungariei, Janos Lazar, a făcut declaraţia pentru postul naţional ungar de radio. El a spus că participat la o întâlnire cu oficiali din cadrul Euratom, la Luxemburg, miercuri, răspunzând unei întrebări despre o informaţie de presă potrivit căreia acordul dintre Ungaria şi Rusia privind modernizarea singurei centrale nucleare ungureşti ar fi fost blocat de către UE din cauza importării de combustibil nuclear exclusiv din Rusia.
Lazar a decarat că Euratom doreşte ca şi alte părţi - şi nu doar Rusia - să poată să furnizeze combustibil nuclear centralei de la Paks. Euratom doreşte, de asemenea, ca aprovizionarea să fie sigură, a adăugat el.
Şeful de cabinet al lui Orban a anunţat că se lucrează la o soluţie în vederea garantării unei aprovizionări în siguranţă cu combustibil nuclear a Ungariei şi care să „permită şi ruşilor să participe la aprovizionare“.
Oficialul a apreciat totodată că nu este în interesul UE să blocheze modernitatea centralei de la Paks.
La rândul său, compania rusă de stat Rosatom, cu activitate în domeniul nuclear, a anunţat vineri că acordul privind extinderea centralei nucleare de la Paks, în Ungaria, a fost convenit între Comisia Europeană (CE) şi Ungaria, relatează Reuters.
Potrivit agenţiei, un purtător de cuvânt al Rosatom a mai declarat că firma nu are nimic de adăugat la poziţia Guvernului ungar, care a dezminţit informaţii de presă potrivit cărora Uniunea Europeană (UE) blochează importurile de combustibil nuclear ale Ungariei.