Dragnea, despre Legea pensiilor: „Milioane de oameni vor beneficia de ea. Nu cred că e satisfacţie mai mare“. Iohannis vrea să o blocheze

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a prezentat, joi seară, viitoarea lege a pensiilor, liderul social-democrat precizând că „milioane de oameni se vor bucura de ea“ şi că angajatorii trebuie să plătească contribuţiile pentru a nu avea loc scăderi.

Principalele declaraţii ale lui Liviu Dragnea: 

Nu e vorba de pensiile speciale sau ocupaţionale. Am avut o întâlnire ieri cu domnul Tăriceanu, doamna Vasilescu şi specialiştii de la Casa de Pensii. Nu a fost nimic nou faţă de ultima variantă. Mâine, cred, că va face o conferinţă şi doamna ministru.

Inechităţile în actualul sistem de pensii, pentru că trenează de mulţi ani, sunt rezolvate. Va avea loc, practic, dublarea pensiilor în 2020. Din 2021 pensiile vor creşte, şi vor creşte în continuare. Punctul de pensie va fi indexat cu inflaţia. E o lege care simplifică modul de calcul al pensiilor. E o pensie care creează unele avantaje şi le dă posibilitatea pensionarilor să aibă parte de creşteri. 

15 ani este stagiul minim de cotizare. E bornă pentru calculele făcute în continuare.Pentru fiecare an de perioadă asimilată se adaugă câte 0.25 la punctajul final. Pensiile vor fi recalculate în mod automat de Casa de Pensii. Să ştie toată lumea că cei pentru care nu se vor plăti contribuţii, vor avea scăderi la pensii. Firmele să ştie. Vor fi informaţi toţi salariaţii, din două în două luni, dacă nu vor fi plătite contribuţiile.  

Vor fi tot patru categorii de pensii. Vârsta standard de pensionare nu se modifică. Avem reguli noi în ceea ce priveşte pensia de limită de vârstă. Punctul de pensie a fost în 2016 - 871 de lei. În 2020 punctul de pensie va fi 1775 de lei. Nimeni nu pierde. Vede toată lumea cât de mizerabile sunt aceste campanii. Aşa a fost şi la Legea salarizării.  

Nu e legea mea (n.r.- a fost răspunsul lui Dragnea după ce i s-a spus de către unul dintre moderatori că „deja se vorbeşte de Legea Dragnea“) . Milioane de oameni vor beneficia. Nu cred că e satisfacţie mai mare.

Cei care vor intra la pensie din 2021, cu 15 ani stagiu de cotizare, vor avea 45% din salariul minim brut + 1% din salariul minim brut pentru fiecare an în plus. 

Avem o nouă formulă pentru pensia minimă. Ce va fi prin noua formulă pentru pensia minimă. De la 640 (n.r.-cât e în prezent) un pensionar va avea 1032 lei, dacă are 13 ani vechime, 1.176 de lei pentru 19 ani vechime şi 1.560 lei pentru 35 de ani vechime. 

E nevoie de 1.500 de oameni pentru a recalcula aceste pensii. Cred că Guvernul va da o lege (n.r.-act normativ) pentru noi posturi, pregătirea de oameni sau relocarea lor. În 2021 se va ajunge la punctul de pensie de 1.875 de lei. 

Legea nu se referă la acele pensii de serviciu. Aici trebuie să începem o discuţie cu asociaţiile, cel puţin cu cele ale cadrelor militare în rezervă. Eu nu sunt de acod cu catalogarea acestor pensii ca speciale, penru că sunt ocupaţionale. E acum la Parlament Proiectul de adoptare a Ordonanţei 59. O să încep discuţiile în august cu colegii mei. Niciodată nu am fost de acord cu blamarea unei întregi categorii. 

Despre implicarea lui Iohannis

Eu sunt absolut convins că Iohannis vrea să o blocheze. El mai ştie ceva: noi ce prezentăm, chiar facem. Părerea mea e că este în stare să facă orice împotriva Guvernului şi coaliţiei, să dea jos Guvernul chiar şi prin violenţă pentru ca legea să nu intre în vigoare, pentru ca românii să nu aibă venituri mai mari. 

A întors Legea offshore. De ce? Erau nemulţumiţi prietenii lui. Din moment ce blochezi orice lege bună, o întorci la Parlament, faci presiune la CCR. Planul lui Iohannis e al doilea mandat. 

Despre bugetul Administraţiei Prezidenţiale

Băsescu a cheltuit în 2014 21,7 milioane lei. Cioloş i-a dat 53,3 milioane lei. În 2018, i s-au pus 57,6 milioane lei. După şase luni s-a constatat că au cheltuit 26.1 milioane lei.


Liderul PSD Liviu Dragnea îşi va asuma noua lege a pensiilor, deşi Ministerul Muncii, condus de Olguţa Vasilescu, a elaborat proiectul. Legea are un impact major pentru electoratul PSD. Potrivit unor surse politice, Dragnea şi Olguţa Vasilescu s-au certat miercuri, la Parlament. Ministrul Muncii a insistat ca legea să fie publică joi seară, când e programat şi meciul FCSB. Liderul PSD i-a reproşat că atenţia publicului va fi diminuată. 

Până la urmă, Liviu Dragnea merge la România TV exact la ora la care va fi făcută public proiectul de lege pe site-ul Ministerului Muncii. 

Proiectul noii Legi a Pensiilor a fost publicat pe site-ul Ministerului Muncii.

Anexele pot fi consultate aici.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite