Liviu Dragnea, despre regionalizare: „Dacă vom continua cu acest sistem riscăm să transformăm România într-o ţară de prinţi şi cerşetori“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea
Liviu Dragnea

Vicepremierul Liviu Dragnea a vorbit, la emisiunea "După 20 de ani", despre noul proiect de reformă administrativă. Dragnea a anunţat că România va fi împărţită în opt sau nouă regiuni conduse de un consiliu regional. Şefii acestor consilii vor fi desemnaţi, în 2014, de actualii consilieri locali şi judeţeni şi nu prin vot direct de către cetăţeni.

Iată cele mai importante declaraţiiale vicepremierului:

Stadiul este foarte avansat, împreună cu grupul de lucru academic, am stabilit nişte criterii pentru viitoarele capitale de regiuni. Nu intenţionez să propun un proiect de regionalizare care să aibă la bază criterii etnice. Ne dorim criterii de dezvoltare durabilă a României. Dacă vom continua cu acest sistem riscăm să transformăm România într-o ţară de prinţi şi cerşetori.

Nu vreau să fiu şeful unei regiuni. După aprobarea modificărilor la Constituţie, în noiembrie-decembrie dorim să stabilim legislaţia, iar spre finalul anului să fie alegeri la regiuni, alegeri directe, să fie doar aleşii locali cei care votează. În 2016, preşedinţii regiunilor vor fi aleşi în acceaşi zi cu primarii şi consilierii judeţeni.

Despre viitoarele capitale de regiuni:

Încă nu s-a stabilit încă numărul de regiuni. Există o variantă cu 8 şi una cu 9 regiuuni. Reşedinţele vor reprezenta ultima decizie. Stabilirea reşedinţelor pentru fiecare regiuni reprezeintă punctul cel mai tensionat.

Dacă un oraş va fi capitală de regiouni nu înmseamnă că toate fondurile se vor duce nu7mai în acel oraş.

Într-o regiune este important să ai un număr cât mai mare de slujbe non-agricole. În interiorul regiunii, infrastructura trebuie să ducă la dezvolatre. O regiuni formată din Teleorman , Giurgiu ar fi o soluţie foarte prostă, pentru că sunt judeţe agricole.

Regiunile trebuie să aibă capacitatea ca fluxurile de comunicaţii şi de mobilitate, mărfuri, persoane, transport, infrastructură să poată să fie în interiorul regiunii, să contribuie la dezvoltare. Apoi, este foarte important ca într-o regiune să n-ai judeţe de acelaşi fel. Deci este foarte important ca într-o regiune să ai şi resurse naturale de diverse feluri, şi potenţial diferit, să existe posibilitatea ca între judeţele din interiorul regiunii şi între cetăţenii din interiorul regiunii şi între firme să poată să colaboreze şi împreună să se dezvolte

Despre viitoarele structuri regionale:

Va fi un prefect regional, în subordinea guvernului, iar la judeţ vor rămâne numai subprefecţi.În Consiliul Regional va fi un preşedinte de consiliu. Consiliu nu va fi un fel de parlament regional, nu va adopta legi. Banii de la bugetul de stat se duc în investiţii. Bugetul local va fi structurat în secţiune de funcţionare şi dezvoltare. Pentru secţiunea dezvoltare banii vor veni la regiune, iar apoi la judeţ. Consiliul regional va fi format din consilieri regionali aleşi pe lista de partid, ei vor decide asupra proiectelor de dezvolatre.

Judeţul este pre mic pentru a genera proiecte de anvergură.Consiliul regional decide fondurile care vor merge către un judeţ.

Despre alegerea consilierilor regionali:

Primarii şi consilierii locali vor alege conducerea regiunii.

În 2016, ori se stabileşte ca fiecare judeţ să aibă un număr de consilieri egal, sau direct proporţional cu populaţia. Eu optez pentru prima variantă. Vor fi între 7 şi 10 consilieri pentru fiecare regiune.

Nu avem timp să facem alegeri libere. Consiliul Regional va fi format din consilieri regionali aleşi pe liste de partide din politicieni. Oriunde în lume decid politicienii. Sper că spre finalul finalului anului să aibă loc alegerile la regiuni, alegeri probabil indirecte, adică să fie decât aleşii locali care votează. Deci 31 decembrie să ne prindă cu regiunile înfiinţate şi cu structurile de conducere

Dacă vom avea timp suficient aş vrea ca cetăţenii să aleagă consilierii.Susţin în continuare la proiectul regionalizării să fie realizat prin asumarea răspunderii guvernamentale, este un proiect uriaş, poate cel mai important după revoluţie.

 Vom putea accesa fonduri europene de 6,7 -7 miliarde de euro, bani care să fie dedecaţi reguinilor. Pentru bugetul de stat vor fi 2,5-3 miliarde de lei anual. La aceste fonduri se mai pot adăuga împrumuturi.

Toate reşedinţele de judeţ vor fi în categoria centre de dezvoltare urbană iar oraşele vor fi centre de dezvoltare locală. Toţi cei 9 milioane de români care trăiesc la sate trebuie să ajungă la un confort minim de trai, ceea ce înseamnă apă, canalizare şi şcoli.

Despre preşedinţia consiliilor regionale:

Administrarea efectivă va fi făcută în continuare de consiliile judeţene. Ne-am întâlnit cu preşedinţii de consiilii judeţene, cu primarii. Le rămân banii pe care îi primesc până acum şi mai primesc şi în plus. Nu ştiu dacă va exista paritate între PSD şi PNL pentru numărul de consilieri regionali, este foarte greu. Majoritatea preşedinţilor de CJ îşi doresc să ajungă preşedinţi de regiuni. Nu cred că e bine ca un preşedinte de CJ este bine să candideze acum pentru preşedinte regional, ar însemna să organizăm alegeri în judeţul respectiv.

Dacă avem un singur ghem de putere, cum este acum, nu se poate dezvolta România.Dacă facem regiuni, aceasta se va dezvolta de la sine, indiferent că va fi condusă de Oprişan, Constantinescu sau altcineva.

Cetăţeanul va avea posibilitatea să meargă la un ghiş unic, va avea acces la noi locuri de muncă şi va face drumuri mai scurte.

Despre candidatul USL la preşedinţie şi suspendarea lui Traian Băsescu

La această oră, Crin Antonescu a fost, este şi va rămâne candidatul USL şi al PSD la preşedinţia României. Nu cred că am făcut o greşeală. Starea de spirit a populaţiei şi a noastră ne-a condus la acea decizie. Îmi doresc să-l spijin pe Victor Ponta în toate proiectele. Nu-mi doresc să fiu premier, vreau ca Victor Ponta să fie prim-ministru.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite