Liviu Dragnea e obligat de Statutul PSD să convoace Congresul partidului. De ce se opune liderul social-democrat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea are tot mai puţini suporteri în partid FOTO MEDIAFAX
Liviu Dragnea are tot mai puţini suporteri în partid FOTO MEDIAFAX

Potrivit statutului PSD, candidatul partidului la alegerile prezidenţiale este stabilit de Congres. Deşi mai mulţi lideri social-democraţi, în fruntea cu Marian Oprişan, au cerut convocarea unui Congres extraordinar, Liviu Dragnea refuză categoric, de frică să nu piardă puterea. Dragnea insistă ca toate deciziile legate de alegerile europarlamentare şi prezidenţiale să fie luate în Comitetul Executiv, for pe care îl controlează

Liderul PSD Vrancea, Marian Oprişan, dar şi alţi preşedinţi de filiale judeţene, printre care Dumitru Buzatu şi Niculae Bădălău,  i-au cerut lui Liviu Dragnea convocarea unui Congres extraordinar, în toamnă. Motivul: conducerea partidului să fie revalidată înainte de campania pentru prezidenţiale, în condiţiile în care PSD a coborât sub pragul de 30% în sondaje, o scădere accelerată, de 15 procente în doi ani.

În plus, mandatul lui Liviu Dragnea ca preşedinte al PSD expiră în toamnă. Dragnea a fost ales în octombrie 2015 pentru un mandat de patru ani în fruntea PSD. Potrivit unor surse politice, mai mulţi social-democraţi şi-ar dori un Congres care să aleagă o nouă conducere a partidului şi care să steabilească candidatul pentru prezidenţiale.

Liviu Dragnea a refuzat categoric ideea unui Congres. „Cred că e total inoportun să vorbim despre aşa ceva.  Fiind un an cu campanie electorală pentru prezidenţiale, de obicei partidele se ocupă de prezidenţiale“, a spus Dragnea, care ar vrea noi alegeri în partid abia în primăvara anului viitor. 

Însă tocmai alegerile prezidenţiale îl obligă pe liderul PSD să convoace un Congres al partidului. Statutul PSD, la articolul 119, punctul 4, precizează că una dintre atribuţiile Congresului este să valideze „scrutinul electoral intern pentru desemnarea candidatului PSD la funcţia de Preşedinte al României“. Potrivit unor surse din partid, candidatul partidului ar putea fi chiar Liviu Dragnea, cu condiţia să-şi rezolve problemele penale. Dragnea ar vrea ca prezidenţiabilul PSD să fie hotărât de CEX, for pe care îl controlează în totalitate.

Decizia e la Dragnea
Potrivit statutului, Congresul Extraordinar al PSD se convoacă la solicitarea Comitetului Executiv Naţional, a Grupurilor Parlamentare ale PSD din cele două Camere sau a cel puţin 16 organizaţii judeţene/de sector ale PSD.

CEX-ul PSD e dominat de oamenii fideli lui Liviu Dragnea. Grupurile parlamentare sunt conduse tot de locotenenţii liderului PSD. Cele mai multe organizaţiile judeţene sunt controlate tot de Dragnea, unele prin preşedinţi interimari, numiţi direct de la centru. Însă nu e exclusă o revoltă a mai multor lideri cu greutate din partid care să ceară organizarea unu Congres extraordinar.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite