Liviu Dragnea: Legea toleranţei n-a fost gândită ca un mijloc de cenzură. Voi scoate apartenenţa politică şi averea din criteriile de discriminare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele intemimar al PSD, Liviu Dragnea, singurul candidat la funcţia de preşedinte al partidului, a vorbit astăzi despre ultimele măsuri privind organizarea alegerilor interne care vor avea loc duminică, dar şi despre controversatul proiect de lege al toleranţei. Liderul PSD a spus că această lege "nu este o modalitate de cenzură" şi a anunţat că va scoate "apartenenţa poltică" din criteriile de discriminare.

Liviu Dragnea, despre organizarea Congresului: I-am felicitat pe toţi colegii pentru că au finalizat conferinţele judeţene. I-am rugat să fie conştienţi de importanţa acţiunii de duminică, la care sunt aşteptaţi toţi membrii de partid să voteze. I-am rugat să ia toate măsurile pentru a fi condiţii civilizate pentru desfăşurarea votului, să nu se organizeze secţii de vot în restaurante sau magazine. Secţiile de vot să fie vizibile, să invite presa locală pentru a participa oriunde doreşte. De asemenea, am vorbit despre distribuirea de chestionare, pe care cetăţenii să le completeze pentru a ne ajuta în construcţia programului politic al PSD. Este primul pas din lansarea unui program care se va întinde pe o perioadă lungă, un exerciţiu de democraţie participativă. Se vor organiza astfel de acţiuni cu o ritmicitate de o lună şi jumătate până la alegeri. Au fost distribuite 4 milioane de chestionare, care vor fi puse pe site. 

Despre Legea tolerenţei: Am urmărit cu foarte mare atenţie toate observaţiile care au apărut în spaţiul public, pe cele serioase. Această lege n-a fost gândită nici pe departe ca un mijloc de cenzură, ci pentru a sprijini demnitaea umană. În multe ţări, elevii învaţă ce e tolerenţa. Lumea civilizată începe să-şi ia măsuri ca urmare a unor provocări multiculturale. Există posibilitatea ca în perioada următoare să apară în lume, iar noi facem parte din lume, foarte multe artitudini radicale. Fiecare cetăţean trebuie să simtă că îi este apărată familia şi viaţa. Voi scoate "apartenenţa politică" şi "averea" din lege. Spiritul legii nu a fost de a proteja în vreun fel partidele politice sau oamenii politici de critici, dar pentru a elimina orice risc, care într-adevăr poate apare, ca cineva vreodată să folosească această prevedere pentru a-şi proteja partidul sau acţiunile, această noţiune va fi scoasă din lege.

Dragnea, singurul candidat la şefia PSD

Alegerile din 11 octombrie la care Liviu Dragnea este unic candidat pentru funcţia de preşedinte al PSD vor costa aproximativ 2000 de euro.Cred că ne costă 2.000 de euro buletinele de vot şi cam atât. În rest, pe membrii noştri nu îi plătim ca să stea în secţiile de vot“, a declarat Liviu Dragnea, prezent la Conferinţa Femeilor Social Democrate.

Potrivit preşedintelui interimar al PSD, în teritoriu nu vor fi închiriate săli pentru alegeri, iar procesul de votare din data de 11 octombrie va începe la ora 8.00 şi se va încheia la ora 20.00.

„În localităţile unde nu sunt sute de membri de partid pot fi 50, 60, procesul de votare se termină maxim până la ora 12,00, 13,00 şi mulţi nu vor să mai stea până seara târziu. Toate buletinele şi procesele verbale vor fi transmise la sediul organizaţiei judeţene, iar de acolo vor fi transmise la centru“, a explicat Dragnea.

Alegerea preşedintelui PSD va avea loc pe 11 octombrie. Peste jumatate de milion de membri social-democrati din toată ţara vor lua parte la scrutinul la care singurul candidat trecut pe buletinul de vot este Liviu Dragnea.  Vicepreşedinţii şi ceilalţi membri ai conducerii vor fi aleşi la Congres, pe 18 octombrie.


Sistemul lui Dragnea, comparat cu al lui Ceauşescu

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, spune că noul mod de alegere a preşedintelui PSD, cu voturile tuturor membrilor PSD,  seamănă cu sistemul ceauşist. „Sistemul acesta… Ceauşescu încercase cândva să facă un fel de recensământ naţional. Ca toţi să voteze, de la oraş şi sat pentru tovarăşul Ceauşescu. Deci nu ştiu cum anume practic, tehnic se face aşa ceva. De aceea se convoacă congrese, pentru că delegaţii vin cu un mandat din partea membrilor şi deliberează“,a spus Iliescu.

Dragnea s-a arătat deranjat de remarcile făcute de Iliescu, cel care l-a sprijinit să câştige şefia interimară a PSD în detrimentul Rovanei Plumb, susţinută de premierul Victor Ponta. „Nu ştiu ce îşi dorea Ceauşescu pentru că nu l-am cunoscut. Noi avem o prevedere în statut pe care trebuie să o respectăm. Am constatat cu foarte mare satisfacţie din discuţiile purtate că membrii de partid agreează această procedură. Nu este un sistem comunist. Este un sistem ultra-democratic, în condiţiile în care toţi  membrii îşi pot manifesta dorinţa privind alegerea preşedintelui. Victor Ponta a făcut această procedură. La fel ca mine, nu a fost membru comunist. Este un sistem folosit şi de alte partide de stânga din alte ţări“, răspuns Dragnea

Osanale pentru Dragnea

În momentul în care Liviu Dragnea a anunţat că îşi va face cunoscută, în mod public, candidatura la şefia PSD, duminică, la Alexandria, organizaţiile s-au întrecut în mesaje de susţinere pentru liderul lor. În doar câteva ore, aproape toate organizaţiile PSD s-au mobilizat şi, fie au adoptat rezoluţii de susţinere a lui Liviu Dragnea, fie şi-au declarat, prin intermediul unor comunicate de presă, sprijinul pentru acesta.

Multe filiale l-au menţionat în comunicatele lor şi pe Valeriu Zgonea, candidat la funcţia de preşedinte executiv al PSD. „Suntem convinşi că domnul Dragnea este cea mai potrivită persoană pentru a conduce PSD în perioada următoare, în care este nevoie de echilibru şi competenţă. Printr-o altă rezoluţie am propus candidatura domnului Valeriu Zgonea pentru funcţia de preşedinte executiv, pentru a avea o echipa cât mai bună la conducerea PSD“, a declarat deputatul Dorel Căprar, preşedintele PSD Arad, al cărui mesaj coincide cu cel al altor şefi de filiale.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite