Antonescu: Miniştrii se numără la fiecare şedinţă de Guvern, să vadă dacă nu a luat DNA vreunul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele PNL, Crin Antonescu FOTO Adevărul
Preşedintele PNL, Crin Antonescu FOTO Adevărul

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat miercuri la TVR că, în ce priveşte Justiţia, are îndoieli serioase cu privire la independenţa acesteia.

  Cele mai importante declaraţii ale preşedintelui PNL:

Cred că Victor Ponta este cel mai nimerit prim-ministru pe care USL putea să îl dea în acest moment şi, de aceea, urmăresc îndeaproape comportamentul său. De multe ori, aş fi făcut aceleaşi lucruri. 

Despre relaţia cu preşedintele Băsescu

Băsescu a spus că nu o să fiu niciodată preşedintele României, că sunt  nefrecventabil, izolat şi condamnat, că am dat împreună cu Victor Ponta o lovitură de stat. Nu am simţit deloc că sunt neglijat. Pe de altă parte, nu mă interesează să fiu în discursurile lui Traian Băsescu. Pe de altă parte, doresc ca şi domnul Băsescu să existe cât mai puţin în discursul meu.

Despre aşa-zisul “caz Călăraşi”:

Lucrurile s-au mai limpezit puţin astăzi. Eu am aflat că dimineaţă premierul a vorbit despre posibilitatea constituirii unei comisii legate nu de activitatea unei persoane private, ci de posibila implicare a unui procuror din DNA în vecinătatea acestei tranzacţii. Am spus că dacă există elemente putem discuta şi despre o comisie parlamentară legată nu de activitatea Ioanei Băsescu, ci cu suspiciunea de implicare nepermisă a unei instituţii precum DNA în favorizarea unor asemenea tranzacţii. A apărut, însă, declaraţia preşedintelui ANRP, care a afirmat că acţiunea Parchetului acolo nu are legătură cu tranzacţia şi nu mai pare că există elemente pentru a discuta despre o comisie. În acest moment nu pare că mai avem un caz pentru o comisie parlamentară.

Despre candidatura la prezidenţiale:

Campania electorală nu a început. Nu am vreo nelinişte, nu sunt un om care trebuie să se facă acum cunoscut, nu sunt un candidat nou apărut pe scena politică. În 2009, am avut un rezultat record pentru un candidat al PNL, dar nu persoana mea, calităţile sunt cele care ar trebui promovate, ci proiectul meu.Notorietatea e un avantaj, dar reprezintă şi o vulnerabilitate: rezerva unei bune părţi din electorat faţă de întreaga clasă politică. Cel care e  mai nou într-o asemenea cursă are avantajul noutăţii, dar acelaşi lucru este şi un dezavantaj.

Nu doresc să întreţin modelul paternalist, nici cel al preşedintelui director general, pe care domnul Băsescu l-a aşezat. Noi toţi în USL continuăm pe ideea că avem nevoie de un model nou de preşedinte care ar trebui să aibă cel puţin trei lucruri prin care să difere de Băsescu: să facă eforturi şi să reuşească, odată devenit preşedinte, să nu mai fie preşedintele partidului care l-a propulsat. Să fie echidistant. Funcţia de moderator a preşedintelui nu a fost jucată. Înţelesul faptului că preşedintele, spre deosebire de premier, miniştri, primari, este al tuturor.  Sigur, nu toţi pot fi mulţumiţi, dar preocuparea lui trebuie să fie aceea de a-i reprezenta pe toţi concentăţenii. În al treilea rând, capacitatea de a aduna energii.

Pe mine mă interesează mai puţin ce scenariu face domnul Băsescu. Ipoteza în sine este prea puţin probabilă. Dacă am admite că USL se va rupe, asta ar fi o dispută greu de estimat. Tot domnul Băsescu spunea că voturile nu sunt un sac de cartofi. Suntem, cred eu, doi candidaţi puternici, dar e un joc de ipoteze. Pentru mine şi Victor Ponta, indiferent cine ar câştiga, ar fi un eşec.

Despre măsurile economice ale Guvernului Ponta:

Premierul s-a autodeclarat în repetate rânduri un premier business oriented, ceea ce nu e o trădare a social-democraţiei, ci un semn de pragmatism. Conducerea PSD şi premierul Ponta au înţeles că urgenţa, în ţară, este deblocarea economiei.

Ceilalţi membri ai Guvernului sunt oameni care au acceptat ideea că o scădere a CAS în România este necesară.

Despre Justiţie:

Pe mine m-a speriat modul în care s-a făcut dosarul lui Dragnea. Există multe coincidenţe în continuare, elemente care dau naştere la suspiciuni. În niciun caz nu se poate pune problema că actualul Guvern ar influenţa aceste instanţe. Guvernul, după fiecare şedinţă, se numără să vadă: sunt toţi, nu i-a luat DNA? Pe mine mă îngrjiorează că niciuna din plângerile înaintate DNA de către Corpul de Control al premierului nu a primit vreun răspuns. Am îndoieli serioase asupra independenţei anumitor segmente din sistemul judiciar. Justiţia e un serviciu public care nu are drept scop să ofere cetăţenilor doar vânătoarea de politicieni. Ideea că politicienii nu sunt deasupra legii e preţioasă şi, chiar dacă s-au făcut abuzuri şi dosare politice, ideea e bună.

Despre alegerile europarlamentare:

Dacă suntem destul de raţionali – şi eu cred că suntem, nu avem niciun motiv să rupem USL până în 2016, nici să tragem concluzii nepotrivite. Europarlamentarele sunt un test şi un semnal politic care arată o anumită pondere. Nu văd ce s-ar putea întâmpla ca toate motivele care au dus la constituirea USL să fie anulate şi, din punctul acesta de vedere, privesc cu multă seninătate aceste alegeri.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite