Doar 15% dintre bolnavii de cancer beneficiază de radioterapie. În România sunt 12 aparate, în loc de 60

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În România sunt doar 12 aparate de radioterapie FOTO Adevărul
În România sunt doar 12 aparate de radioterapie FOTO Adevărul

Doar 10-15% dintre bolnavii de cancer care ar avea nevoie de radioterapie pot face acest tratament şi asta ca urmare a  faptul că în România sunt 12 aparate care funcţionează şi ar fi nevoie de 60.

„În radioterapie, pacienţii noştri în sistemul de stat sunt programaţi în patru sau cinci luni. Doar 10-15% dintre bolnavii cu cancer care ar avea nevoie de radioterapie pot face acest tratament, întrucât în România sunt 12 aparate, în loc de 60. Noi dorim un program complet de oncologie, în care să fie inclusă şi radioterapia”, a spus preşedintele Federaţiei Asociaţiei Bolnavilor de Cancer (FABC), Cezar Irimia, la o masă rotundă pe tema „Raport despre starea pacienţilor cu cancer”.

Prezentă la dezbatare, dr. Anca Croitoru de la Spitalul Municipal Timişoara a precizat că în unitatea sanitară unde lucrează sunt două aparate pentru radioterapie şi 200 de pacienţi pe zi care ar avea nevoie de tratament.

Cu acelaşi prilej, specialiştii au subliniat că, în România, mortalitatea prin cancer s-a dublat în perioada 2009-2012 şi va continua să crească.

Pe de altă parte, potrivit preşedintelui FABC, aproximativ 20% din noua listă de medicamente compensate şi gratuite reprezintă medicamente noi pentru tratarea cancerului sau cu indicaţie de cancer. Acesta a atras însă atenţia asupra deficitului de cadre medicale, care a ajuns la cifra de 40.000.

Cezar Irimia a adăugat că există şi veşti bune, una dintre acestea fiind aceea că rata de supravieţuire a bolnavilor cu cancer a crescut la cinci ani de la momentul diagnosticului.

„Această realitate, a creşterii supravieţuirii la cinci ani, are şi serioase implicaţii financiare: majoritatea pacienţilor primesc tratament şi accesează serviciile de sănătate în mod activ, adăugându-se celor noi diagnosticaţi. Această presiune financiară va creşte algoritmic în următoarea decadă, pe măsură ce cancerul va fi mai repede depistat şi mai bine tratat. Cele patru elemente de susţinere în tratamentul cancerului sunt: prevenţia tuturor cancerelor care pot fi prevenite, tratamentul tuturor cancerelor care pot fi tratate, vindecarea tuturor cancerelor care pot fi vindecate, furnizarea de îngrijiri paliative oricând sunt necesare”, a mai spus Irimia, în cadrul dezbaterii.

La rândul său, Olga Cridlan de la Asociaţia P.A.V.E.L. a susţinut că lista medicamentelor disponibile în spitale s-a îmbunătăţit faţă de anii trecuţi, însă, în continuare, unele produse importante nu sunt disponibile.

„În plus, pacienţii nu pot face multe investigaţii medicale în spital şi sunt nevoiţi uneori să meargă la clinici particulare, pe banii lor. O altă problemă este faptul că, în secţiile de oncologie, personalul medical este insuficient”, a mai arătat Cridlan.

Societate


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri