STENOGRAME Liderii PSD, atac în cor la CCR în cazul Şova. Ilie Sârbu: Ne-au cerut să încălcăm legea. Tăriceanu: Mai mult de atât

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu FOTO Mediafax
Liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu FOTO Mediafax

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, cei doi vicepreşedinţi ai Senatului din partea PSD, Cristian Dumitrescu şi Ioan Chelaru, dau vina pe Curtea Constituţională (CCR) pentru impasul în care se găsesc în privinţa hotărârii pe care Curtea le-a cerut să o redacteze în cazul Şova, deşi Senatul a refuzat să adopte o hotărâre la momentul votului, prin care să-şi asume salvarea senatorului PSD, Dan Şova.

„Citeam articolul 2, aici. «Senatul are obligaţia de a redacta hotărârea adoptată în şedinţa de plen». Deci, Curtea, aici, nu lasă loc de interpretare. Obligaţia. Adică, eu te oblig. De la om la om, când vin şi spun „te rog“, e una, când spun „facem nu ştiu ce“, e alta „Ce crezi, am putea face“, e alta. Sunt mai multe formule de exprimare. Aici e radicală. Zice clar: obligaţia de a redacta. Credeţi că Înalta Curte, în înţelepciunea ei, toţi judecătorii de acolo, când au redactat acest articol, n-au ştiut situaţia în care suntem noi?“, a întrebat Ilie Sârbu, liderul senatorilor PSD, aşa cum reiese din stenogramele şedinţei conducerii Senatului din 20 aprilie.

Răspunsul a venit imediat din partea preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu: „Au ştiut-o“. Ilie Sârbu a arătat că judecătorii CCR, prin decizia de a cere Senatului să redacteze hotărârea care atestă rezultatul votului dat în cazul Şova, de, fapt, a cerut senatorilor, cu bună ştiinţă, să încalce legea.„ Înseamnă că ei au cerut… Ei, ca paznicii democraţiei, mă rog, supraveghetori de bază ai Constituţiei, au cerut să încălcăm procedurile noastre şi chiar legea. Ei asta ne cer în fond“, a mai spus Ilie Sârbu, care a fost imediat completat de Tăriceanu: „Nu. E mai mult de atât. E mai mult de atât“.

Preşedintele Comisiei de revizuire a Constituţiei, Ioan Chelaru, a mer mai departe spunând că judecătorii care se ocupă cu controlul constituţional al legilor cer ca Senatul să încalce Constituţia. „Practic, ne îndrumă să încălcăm Constituţia“, a spus Chelaru.

Concluzia a fost trasă de Călin Popescu Tăriceanu. „Deci, din acest moment, suveranitatea Parlamentului, totală, încetează şi convenim că o împărţim cu Curtea“, a spus şeful Senatului, omul doi în stat. „Ceea ce e în fapt demult“, a spus şi vicepreşedintele Senatului, Cristian Dumitrescu. „Nu, nu demult“, a răspuns Tăriceanu. „Din 2010“, a completat Chelaru.

Reprezentanţii Opoziţiei din Biroul Permanent, liberalii Ovidiu Oprea, Cristian Bodea, Ion Popa, au asistat la dezbaterea senatorilor Puterii privind atribuţiile şi rolul Curţii Constituţionale, fără să intervină în niciun fel.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a convocat, pe 20 aprilie, Biroul Permanent, într-o şedinţă inopinată al cărei singur scop era clar trasat pe ordinea de zi a întrunirii: formularea unei Hotărâri privind cererea DNA de reţinere şi arestare a senatorului PSD Dan Şova. Anunţul lui Tăriceanu a fost cu atât mai surprinzător cu cât, în şedinţa de plen derulată cu o zi înainte, senatorii, inclusiv cei din propriul partid, dar şi colegii din PSD i-au trântit practic în braţe cartoful fierbinte reprezentat de cazul Şova. Astfel, deşi preşedintele Senatului era aşteptat să semneze Hotărârea, aşa cum a fost formulată de senatorul PSD Şerban Nicolae şi să o trimită la Monitorul Oficial, el a decis să paseze răspunderea senatorilor jurişti. Tactica sa a dat roade, iar Biroul Permanent a decis ieri însărcinarea Comisiei juridice din Senat cu redactarea unui nou document, pe care conducerea Senatului, sub semnătura lui Tăriceanu, l-au trimis, spre publicare, la Monitorul Oficial.




 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite