Legea graţierii a trecut de Senat în forma dorită de Dragnea. Care sunt diferenţele între forma propusă de Guvern şi cea ieşită, iniţial, de la Comisia juridică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proiectul Legii graţierii a trecut în forma venită de la Guvern, aşa cum a cerut preşedintele PSD, Liviu Dragnea. FOTO Inquam Photos
Proiectul Legii graţierii a trecut în forma venită de la Guvern, aşa cum a cerut preşedintele PSD, Liviu Dragnea. FOTO Inquam Photos

Proiectul legii graţierii a fost adoptat tacit, marţi, de Senat, cu toate că a stat la acest for aproape patru luni, a fost modificat în comisia de specialitate, dar până la urmă a fost lăsat, la cererea lui Liviu Dragnea, să treacă în forma trimisă de Guvern.

Această iniţiativă  a fost întoarsă în urmă cu două săptămâni la Comisia juridică, în ciuda faptului că exista un raport de admitere, după ce Liviu Dragnea a precizat faptul că vrea ca de la Senat să plece formă înaintată de Guvern, nu cea amendată de senatorul Şerban Nicolae, cu concursul fostului preşedinte Traian Băsescu. Însă, Comisia juridică nu a introdus pe ordinea de zi a şedinţelor această iniţiativă. Întrebat ieri de ce senatorii jurişti, majoritatea de la PSD şi ALDE, nu s-au ocupat de proiect, Dragnea a avut un răspuns laconic: „Mai dezgropăm morţii? A ajuns în Cameră“. Mai mult, acesta a încercat să-i scuze pe colegii săi subliniind că probabil nu s-a ajuns la un acord asupra legii în comisie, ceea ce a dus la situaţia din prezent. 

Opoziţia a reacţionat prin vocea Ralucăi Turcan, liderul interimar al PNL, deputat care a punctat faptul că PSD şi ALDE nu au vrut să-şi asume prin vot un asemenea proiect. „Astăzi (marţi - n.r.) se împlineşte termenul de adoptare tacită a Legii graţierii în senatul Românei şi, din nefericire, putem constata că PSD a ales varianta mişelească a rezolvării acestei probleme“, a precizat Turcan. 

image

Mazilirea lui Şerban Nicolae

Senatorul Şerban Nicolae a fost cel care a pierdut cel mai mult de pe urma acestui proiect al Legii graţierii. Şerban Nicolae a rămas fără funcţia de lider al senatorilor PSD şi cea de preşedinte al Comisiei Juridice după ce a susţinut, cot la cot cu Traian Băsescu, graţierea corupţilor.  „Am făcut, cred, cea mai democratică dezbatere pe un proiect de lege din ultimii 27 de ani“, a declarat Nicolae, cel care fusese de acord cu graţierea pedepselor pentru fapte precum luare şi dare de mită sau traficul de influenţă. „Nu mă leg cu lanţuri de nicio funcţie“, a completat cel care a fost înlocuit la şefia Comisiei juridice de fostul ministru al Justiţiei Robert Cazanciuc.

Graţierea pedepselor până la 5 ani, nu până la 3 ani

Potrivit formei proiectului trimis de Guvern şi care va ajunge la Camera Deputaţilor, for decizional în cazul acestei iniţiative, ar urma să fie graţiate integral pedepsele de până la cinci ani de închisoare, pe când în forma dorită de Comisia juridică a Senatului ar fi fost graţiate pedepsele cu închisoarea de până la 3 ani inclusiv. De asemenea, se înjumătăţesc pedepsele cu închisoarea aplicate femeilor însărcinate şi celor care sunt unic întreţinător de familie, având în întreţinere minori cu vârsta de până la 14 ani dacă nu li
s-au interzis drepturile părinteşti prin hotărâre judecătorească. Ambele situaţii trebuie să existe la data intrării în vigoare a legii.

Totodată, graţierea este condiţionată de achitarea în termen de un an de la condamnarea definitivă sau de la punere în libertate a eventualelor despăgubiri. În cazul neachitării, graţierea este revocată. Pe de altă parte, mai există amendamentele prin care se prevede că pedepsele persoanelor cu vârsta peste 70 de ani se graţiază în întregime, iar ale celor de peste 60 de ani se înjumătăţesc, aşa cum se dezbătuse în Senat.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite