Legea graţierii: Guvernul face un pas înapoi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a fost cel care a cerut amânarea dezbaterii cu trei săptămâni. FOTO David Muntean
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a fost cel care a cerut amânarea dezbaterii cu trei săptămâni. FOTO David Muntean

Senatorii jurişti au amânat pentru trei săptămâni  dezbaterea proiectului privind Legea graţierii, iniţiat de Guvernul Grindeanu. Această amânare, a doua la număr, a venit, curios, în urma cererii ministrului Justiţiei, Tudorel Toader.

După ce a întârziat dezbaterea cu aproape 45 de minute pentru că ministrul Justiţiei nu ajunsese la şedinţa Comisiei juridice, Şerban Nicolae, liderul senatorilo jurişti, i-a dat direct cuvântul lui Tudorel Toader. „Graţierea rezolvă parţial problema. Noi pregătim în prezent alte variante, alte măsuri complementare graţierii.  Dacă ar fi după mine şi dacă apreciaţi, eu consider că ar fi utilă o amânare a dezbaterii, să venim din urmă cu celelalte măsuri complementare care ar rezolva problema penitenciarelor. Nu doar graţierea, nu doar iertarea“, a declarat Toader.

Pe de altă parte, deşi a cerut amânarea, aprobată de toţi cei 11 senatori ai Comisiei juridice, ministrul Justiţiei a reiterat faptul că trebuie găsită o soluţie pentru depopularea penitenciarelor, invocând afectarea demnităţii deţinuţilor. „Un condamnat, oricât ar fi el de condamnat, vinovat, a primit o pedeapsă, dar ea trebuie executată în nişte condiţii, standarde, care să nu îl degradeze ca personalitate, să nu îi înfrângă demnitatea, să nu îi pună în pericol sănătatea sau chiar viaţa“, a spus ministrul.

„Linguşirea“ ministrului

Ideile expuse de Tudorel Toader au fost salutate de liberali, mulţumiţi mai ales în ceea ce priveşte faptul că sunt invocate măsurile complementare graţierii, aşa cum au cerut cei din PNL încă de acum acum o lună printr-un proiect de lege depus în Parlament. „Domnule ministru, aţi vorbit de parcă aţi fi ministru liberal. Am reţinut că pregătiţi măsuri complementare la Legea graţierii şi aş fi interesată să-mi lămuriţi câteva“, a afirmat senatoarea Alina Gorghiu, cea care a subliniat că PNL nu susţine actuala formă a proiectului Legii graţierii. Pe de altă parte, liberalii sunt de acord cu măsuri alternative de executare a pedepselor precum efectuarea pedepsei la domiciliu, cu supraveghere prin brăţară electronică, muncă în folosul comunităţii sau executarea pedepsei în regim deschis de detenţie numai în zilele de sâmbătă şi duminică şi numai într-un centru de detenţie special înfiinţat în acest scop, aşa cum prevede proiectul lor de lege.

Pe de altă parte, senatorul PSD Şerban Nicolae, cel care printr-un amendament a cerut graţierea faptelor de corupţie, a încercat de mai multe ori să-şi convingă colegii şi invitaţii să dezbată „măcar la nivel de principii“ proiectul pentru Legea graţierii. Motivul: până pe 25 aprilie, Senatul trebuie să voteze proiectul de lege pentru a nu fi adoptat tacit. În ciuda insistenţelor lui Nicolae, dezbaterea a fost amânată cu trei săptămâni, aşa cum a cerut Toader.

AMR s-a opus amânării

Asociaţia Magistraţilor din România (AMR) s-a împotrivit amânării. Reprezentanta organizaţiei, Andreea Ciucă,  a precizat că specialiştii din instituţie au muncit pentru a veni în faţa Parlamentului cu răspunsuri la amendamente. „Nu ar fi corect ca această propunere să plece fără să facem o dezbatere. Cu atât mai mult cu cât sunt chestiuni tehnice clare care trebuie lămurite“, a declarat reprezentanta AMR.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite