Legea finanţării partidelor, modificată. Cum vor putea fi readuşi banii negri în politică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, condusă de Eugen Nicolicea, au fost propuse mai multe amendamente problematice. FOTO Arhivă Adevărul
În Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, condusă de Eugen Nicolicea, au fost propuse mai multe amendamente problematice. FOTO Arhivă Adevărul

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul care modifică Legea finanţării activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, astfel încât sumele obţinute cu încălcarea prevederilor legale nu vor mai putea fi confiscate şi direcţionate către bugetul de stat.

Proiectul de lege, adoptat de Camera Deputaţilor cu 176 voturi „pentru", 96 „împotrivă" şi şapte abţineri, modifică Legea finanţării partidelor politice şi campaniilor electorale abrogând articolele potrivit cărora sumele primite cu încălcarea preverilor legale se confiscă şi se fac venit la bugetul de stat. Amendamentele care operează această modificare au fost propuse de deputaţii PSD.

Un alt amendament adus legii prevede că "în cazurile prevăzute la art. 52 alin. (1) pct. 1, 5-8, 20, 29 şi 30, precum şi la alin. (2) pct. 21 fac obiectul confiscării numai sumele de bani care depăşesc limitele maxime prevăzute de lege pentru donaţii, împrumuturi, contribuţii şi cheltuielie electorale, cu excepţia sumelor neutilizate".

Tot la propunerea PSD suma alocată anual partidelor politice de la bugetul de stat este de cel puţin 0,01% şi cel mult 0,04% din PIB, iar pentru partidele politice care promovează femei pe listele electorale, pe locuri eligibile, suma alocată de la bugetul de stat va fi majorată proporţional cu numărul mandatelor obţinute în alegeri de candidaţii femei. În forma supusă modificării, legea prevedea că suma alocată anual partidelor politice nu poate fi mai mare de 0,04% din veniturile prevăzute în bugetul de stat.

Un alt articol adoptat prevede că se consideră contravenţie, dacă nu a fost săvârşită în astfel de condiţii încât să fie considerată infracţiune, şi se sancţionează cu amendă de la 100.000 lei la 200.000 lei neîndeplinirea de către partidul politic a sarcinii de a utiliza sumele de bani primite ca donaţii pentru achiziţionarea clădirilor care au destinaţia de sediu al partidului politic în termenul prevăzut de lege.

Deputaţii au decis că anual, până la data de 30 aprilie, partidele politice au obligaţia de a depune la Autoritatea Electorală Permanentă „un raport sintetic” al veniturilor şi cheltuielilor realizate în anul precedent şi nu „unul detaliat”, aşa cum prevedea legea în forma supusă amendării.

USR a anuntat în plen ca va ataca proiectul de lege la CCR.

În forma adoptată, Autoritatea Electorală Permanentă are misiunea de a asigura organizarea şi desfăşurarea alegerilor şi a referendumurilor, precum şi îndrumarea şi ghidarea partidelor politice, alianţelor politice, alianţelor electorale, precum şi a candidaţilor independenţi în respectarea legilor şi a standardelor internaţionale în materie. „În exercitarea rolului său de control, activitatea de prevenire şi îndrumare prevalează în faţa celui sancţionator”, potrivit unui amendament depus de deputatul PSD Mircea Drăghici.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite