Legea amnistiei şi graţierii a fost respinsă definitiv
0Proiectul controversatei legi a amnistiei şi graţierii, care zăcut în sertarul Comisiei Juridice de mai bine de un an, a fost respins astăzi de plenul Camerei Deputaţilor.
UPDATE Legea amnistiei şi graţierii a fost respinsă, cu 293 de voturi pentru, un vot împotrivă şi o abţinere.
UPDATE Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a supus la vot raportul Comisiei Juridice, de respingere a propunerii legislative privind amnistia, deşi astăzi legea ar fi trebuit să intre doar la dezbatere. Zgonea le-a cerut parlamentarilor să voteze împotriva propunerii legislative, "ca să nu mai fie nicio problemă".
UPDATE George Scutaru (PNL): A trebuit să vină alegerile prezidenţiale pentru a aduce amnistia pe ordinea de zi! De trei ori am solicitat în Biroul Permanent, pe 27 octombrie am venit ultima dată în faţa plenului şi dumneavoastră aţi respins propunerile! A trebuit ca şase milioane de români să voteze împotriva lui Victor Ponta ca dumneavoastră să respingeţi acest proiect! Le mulţumesc românilor care au arătat că vor un stat de drept!
Tinel Gheorghe (PDL): Dacă aţi fi acceptat aducerea pe ordinea de zi a amnistiei, aţi fi câştigat alegerile! Veţi pierde şi alegerile parlamentare!
UPDATE Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor (BPN) a decis, cu unanimitate de voturi, ca proiectul privind legea amnistiei şi a graţierii să fie dezbătut astăzi în plenul Camerei, urmând ca mâine să fie programat votul final.
UPDATE Proiectul legii amnistiei şi graţierii a primit raport negativ din partea Comisiei Juridice.
UPDATE Proiectul de lege a amnistiei şi graţierii a fost inclus pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor, după o scurtă şedinţă în care toţi liderii de grupuri parlamentare s-au pus de acord.
Liderul deputaţilor liberali, George Scutaru, a declarat, la finalul şedinţei liderilor de grup, că votul de mâine al deputaţilor va fi unanim în favoarea respingerii proiectului de lege.
„Mâine, şi Opoziţia şi Puterea vor respinge proiectul de lege“, a declarat Scutaru.
Propunerea de respingere a acestui proiect a venit din partea lui Klaus Iohannis încă din timpul campaniei electorale. După câştigarea alegerilor, Iohannis a cerut Parlamentului să se întrunească marţi pentru a respinge proiectul de lege privind amnistia şi graţierea.
„Solicit Parlamentului să se ţină de cuvânt şi mâine (n.r.- marţi) să pună pe ordinea de zi legea amnistiei şi s-o pice. Tot mâine să ia în discuţie toate solicitările venite din partea justiţiei şi să le încuviinţeze pe toate”, a declarat Iohannis, în prima sa conferinţă de presă, după câştigarea alegerilor.
În prima conferinţă de după înfrângerea de duminică, premierul Victor Ponta a declarat că reprezentanţii PSD şi ai celorlalte formaţiuni din coaliţie vor vota pentru respingerea definitivă a legii amnistiei şi graţierii şi pentru încuviinţarea cererilor Justiţiei.
”Primul mesaj care trebuie să îl dăm este chiar mâine (n.r. marţi), în Camera Deputaţilor. Am vorbit şi în Camera Deputaţilor, cu domnul Zgonea, cu liderul grupului parlamentar, domnul Neacşu, şi, aşa cum am spus săptămâna trecută, în dezbatarea cu Klaus Iohannis, mâine (marţi - n.r.), nu doar cei de la PSD, ci şi toţi din coaliţie, vom vota pentru respingerea definitivă a legii amnistiei şi graţierii şi binenţeles pentru încuviinţarea cererilor Justiţiei”, a spus Ponta.
Preşedintele Camerei Deptaţilor, Valeriu Zgonea, a precizat că va renunţa la funcţia de preşedinte al acestui for legislativ dacă parlamentarii social-democraţi nu vor susţine demersul de respingere a Legii amnistierii şi graţierii
„Trebuie să luăm măsuri. Eu am anunţat de foarte mult timp că după alegeri, în prima săptămâna punem pe ordinea de zi respingerea legii amnistiei şi graţierii, dar şi ridicarea imunităţii pentru toţi cei 3 parlamentari. PSD trebuie să aibă curajul politic de a nu se mai lasă arătat cu degetul de către o opoziţie a cărei singură calitate e că a reuşit să ne demonizeze", a scris Zgonea pe contul său de Facebook.
Iniţiatorii legii, deputaţii Mădălin Voicu (PSD) şi Nicolae Păun (minorităţi), au susţinut necesitatea legii de amnistie şi graţiere pe motiv că penitenciarele sunt supraaglomerate.
Citeşte şi:
De ce ţine cu corupţii legea amnistiei şi graţierii
Legea care ar trebui să golească puşcăriile şi să spele cazierul corupţilor, aflată acum în dezbatere publică, ridică mari suspiciuni legate de adevăraţii beneficiari ai prevederilor acesteia. "Adevărul" propune o temă de vacanţă Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor, care are de îndreptat mai multe dedicaţii pentru politicienii corupţi şi oameni de afaceri care au sponsorizat campanii electorale.
Preşedintele ales al României, Klaus Iohannis, a făcut un apel la Parlament să pună pe ordinea de zi legea amnistiei pentru a fi respinsă definitiv.
Deputaţii au luat act, luni, de demisia lui Viorel Hrebenciuc din Parlament şi de vacantarea postului de vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor ocupat de social-democrat. PSD l-a înlocuit pe Hrebenciuc cu un alt parlamentar cu probleme, însă, chiar cel care, în „marţea neagră“, a suplimentat ordinea de zi a şedinţei de plen şi a introdus modificările la Codul Penal, dar şi proiectul privind amnistia şi graţierea.