Klaus Iohannis, poziţie fermă împotriva unei Europe cu mai multe viteze: „Asemenea formule ar putea conduce la dezintegrarea proiectului european“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Klaus Iohannis FOTO Inquam Photos Octav Ganea
Preşedintele Klaus Iohannis FOTO Inquam Photos Octav Ganea

Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit, astăzi, la Palatul Cotroceni, pe prim-ministrul Republicii Malta, Joseph Muscat, prilej cu care au fost discutate subiecte de actualitate europeană, precum viitorul UE. Şeful statului a subliniat că ideea unei Uniunii a „cercurilor concentrice“ ar putea duce chiar la  dezintegrarea proiectului european.

Şeful statului a subliniat viziunea României pentru o „Europă puternică, consolidatată, unitară şi inclusivă“. În acest sens, un program de integrare bazat pe viteze diferite  nu ar fi benefic, ci ar face mai mult rău.

„Preşedintele României s-a poziţionat ferm împotriva ideilor vehiculate în ultimul timp cu privire la o Europă cu mai multe viteze - o Uniune a cercurilor concentrice. În opinia sa, asemenea formule de reconfigurare a Uniunii ar putea conduce la dezintegrarea proiectului european“, a spus şeful statului, potrivit unui comunicat remis de Adminsitraţia Prezidenţială. 

Tot legat de viitorul european, preşedintele Klaus Iohannis a reconfirmat contribuţia României la consolidarea proiectului european, integrarea la nivelul UE rămânând un obiectiv strategic. În acest sens, discuţiile viitoare legate de ieşirea Marii Britanii din Uniune trebuie realizate şi ţinând cont de drepturile şi interese românilor aflaţi în Regatul Unit. 

„Şeful statului a subliniat că, pentru România, este foarte important ca prevederile Acordului de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană să asigure protejarea drepturilor şi intereselor cetăţenilor români aflaţi în Regatul Unit, astfel încât aceştia să poată beneficia şi după Brexit de drepturile deja dobândite“, mai arată comunicatul Preşedinţiei. 

Legat de exercitarea de către ţara noastră a Preşedenţiei Consiliului UE din primul semestru din 2019, Preşedintele României şi-a exprimat susţinerea  pentru priorităţile deja trasate. Printre acestea se numără cele din domeniul migraţiei, unde se caută o gestionare eficientă a graniţelor, şi un consens între statele member privind politicile de migraţie şi azil.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite