Klaus Iohannis, după întâlnirea cu Merkel: Pericolul ruperii UE nu există. Suntem pregătiţi să nu se deschidă o rută Mării Negre pentru migranţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, astăzi, cu Angela Merkel, în perspectiva summit-ului de la Bratislava FOTO presidency.ro
Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, astăzi, cu Angela Merkel, în perspectiva summit-ului de la Bratislava FOTO presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a acordat un interviu publicaţiei Deutsche Welle, după întâlnirea cu cancelarul Germaniei Angela Merkel, în care a arătat că România s-a conformat cotelor de gen. Totodată, şeful statului nu crede că există riscul scindării UE şi nici că Marea Neagră ar putea deveni o rută pentru migranţi.

„După părerea mea, acest pericol nu există. Personal, sunt pro-european convins ca şi majoritatea românilor. Sunt convins că Uniunea va găsi soluţii şi pentru această criză cum a găsit şi pentru alte crize. Nu văd pericolul ruperii UE din cauza acestei crize a migraţiei.
Este evident că soarta românilor care trăiesc şi muncesc în Marea Britanie este extrem de importantă pentru noi. Se va afla în centrul negocierilor la care vom participa noi. Vom avea grijă ca românii care trăiesc şi muncesc în Marea Britanie să nu fie defavorizaţi. Ne vom implica foarte mult şi sunt sigur că se va găsi soluţii pentru că România nu este singură. Aşa cum avem aproximativ 400.000 de români, Polonia are 800.000, am convingerea că, împreună cu ceilalţi, vom găsi metoda de negociere şi soluţia pentru concetăţeni de-ai noştri“, a spus Klaus Iohannis, într-un interviu Deutsche Welle, acordat imediat după întâlnira cu cancelarul Germaniei Angela Merkel. 

Întrebat care va fi poziţia României la Consiliul European de la Bratislava, Iohannis a arătat că România va susţine linia solidarităţii propusăd e Angela Merkel şi nu poziţia grupului de la Vişegrad, care refuză cotele de refugiaţi. „Încă de la începutul crizei migraţiei, România a spus foarte clar şi am fost consecvenţui de atunci că România nu este şi nu doreşte să fie parte a problemei, ci parte a soluţiei. Chiar dacă la început am votat împotriva corelor obligatorii, fiindcă nu am considerat că nu este o soluţie, odată ce s-a votat, noi ne-am conformat. Am primit migranţi, atâţia câţi au vrut să vină în România. Trebuie să spun că nu sunt mulţi. Sunt foarte puţini cei care au dorit să fie luaţi din Grecia sau din Italia şi aduşi în România. Dar am făcut acest lucru şi este doar o mică parte din contribuţia României pentru a soluţiona criza migraţiei“, a mai spus Iohannis. 

Şeful statului a mai arătat că România contribuie la rezolvarea crizei migranţilor în cadrul agenţiei FRONTEX. „Un rol important îl are agenţia FRONTEX, agenţie la care România este contributorul nr. 2 . Contributorul nr. 1 este Germania. Contribuim cu logistică, cu personal calificat. Ne implicăm chiar foarte mult fiindcă dorim să contribuim la soluţionare, chiar dacă România, în realitate, nu este nici ţară-ţintă, nici ţară de tranzit pentru migranţi“, a maii spus Iohannis.

Preşedintele a mai arătat că România este pregătită să facă faţă dacă Marea Neagră devine o rută pentru migranţi, dar a precizat că este puţin probabil să se întâmple acest lucru. „România nu face parte din spaţiul Schengen şi acest lucru este păcat. Dar, pe de altă parte, dacă nu suntem efectiv în Schengen, ne îngrijim singuri de graniţele noastre externe şi facem acest lucru foarte bine. Şi până acum au existat câteva încercări, puţine, dar au existat, a unor grupuri de migranţi de a pătrunde în România din direcţia Serbia. Noi am reuşit, cu succes şi fără probleme, să-i oprim, să-i returnăm. Am discutat cu ceilalţi vecini de la Marea Neagră despre o posibilă teoretică rută prin Marea Neagră. Considerăm că este foarte puţin probabil să se întâmple aşa ceva. Marea Neagră nu este uşor abordabilă pentru ambarcaţiuni de dimensiuni mici şi nu credem că se va întâmpla aşa ceva. Dacă totuşi vor fi încercări, noi suntem pregătiţi să acţionăm în aşa fel încât să nu de deschidă o rută a Mării Negre“, a mai precizat Iohannis. 

Preşedintele Klaus Iohannis a avut, astăzi, la Berlin, o întâlnire cu cancelarul Germaniei, Angela Merkel, pentru a discuta despre viitorul UE după Brexit. Şeful statului a propus înfiinţarea, în cadrul UE, a unei Agenţii europene de combatere a terorismului.

„Securitatea externă. Aici vorbim de întărirea controlului la graniţele UE. Securitatea internă şi aici vorbim de prevenirea actelor de terorism. În viitorul apropiat vom avea măsuri care vor îmbunătăţi. Am propus crearea unei Agenţii europene de combatere a terorismului. Ar fi o măsură foarte concretă care ar înlocui multe entităţi care se ocupă de prevenirea actelor de terorism. Consider că a fost o discuţie foarte bună“, a mai spus Iohannis.

Reuniunea de la Berlin face parte din seria de contacte pe care Preşedintele României le are cu lideri europeni în cadrul acestui proces de reflecţie privind viitorul Uniunii Europene.

Liderii europeni sunt angajaţi în aceste zile într-un vârtej de întâlniri, încercând să configureze modul în care va arăta UE după Brexit. Sunt momente decisive pentru viitorul Uniunii.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite