Klaus Iohannis: Întâlnirea de aseară a fost un talk-show, nu o dezbatere. Merg la B1, vedem dacă merg şi la Antena 3

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Candidatul ACL, Klaus Iohannis, a fost invitat, astăzi, în redacţia ReporterVirtual.ro, fiind primul interviu după confruntarea cu Victor Ponta de la RealitateaTV.

Principalele declaraţii făcute de Iohannis la ReporterVirtual.ro

Cine a câştigat dezbaterea de aseară?

Electoratul. Am văzut că evaluările sunt diferite. Unii consideră că am câştigat puncte, alţii consideră că Ponta. Chit că nu am cunoscut temele şi formatul, m-am dus din pur respect pentru ascultători. 

Întâlnirea de aseară a fost un talk show, nu o dezbatere.  Dar decât nimic.

Vi s-a părut că vi s-a întins o capcană?

Nu. Dl Ponta şi echipa domniei sale nu au cum să-mi întindă o capcană. Nu este admisibil să nu existe o dezbatere. Ar fi fost mult mai bine să existe o dezbatere unde orice ziarist să aibă acces pe bază de acreditare. 

Probabil dl. Ponta a negociat cele patru apariţii fără nicio consultare cu stafful meu. 

Mergeţi la B1TV?

Da, merg. Merg, fiindcă probabil mulţi au fost luaţi prin surprindere de dezbaterea din seara trecută şi mi s-a părut în regulă să existe şi o a doua etapă. 

La Antena 3 mergeţi?

Vedem. 

La RTV nu aţi mers..

Nu mi s-a părut interesantă oferta şi de aceea nu am mers. 

Despre incompatibilitate

Nu am motive să cred că voi fi declarat incompatibil. Cu juriştii am constatat că nu există incompatibilitate. Prima instanţă a constatat că nu există incompatibilitate. Singurii care spun că există sunt reprezentanţii ANI. Dacă va fi altfel, discutăm atunci. 

Diseară, la B1TV, veţi schimba ceva?

Ştiu multe cifre şi date, dar nu despre asta e vorba. Asta e treaba prim-ministrului. La un moment dat domnul Ponta era caraghios, cu acele cifre.

Pentru această seară am rugat echipa mea să discute la B1 şi să avem un format rezonabil ca să oferim publicului ceva idei despre viziunea candidaţilor şi alte lucruri care sunt aşteptate şi de analişti şi de simpli alegători. 

Despre cele şase case. Aţi evaluat aceste şase case?

Am citit într-un ziar o evaluare făcută de un specialist în imobiliare. Majoritatea sunt apartamente sau case foarte miic. Nu vorbim aici de o valoare enormă. Dacă ar fi mai mult ar fi mai bine, dar atâta este şi nu este nimic de ascuns. Nici nu este un motiv să mă laud cu ce am realizat. E o realizare nici senzaţională, nici curioasă. Tema mi s-a părut trasă de păr. Celălalt candidat declară jumătate din ce are. 

Aţi vorbit de o schimbare a majorităţii parlamentare, dacă ajungeţi preşedinte. Există o strategie pentru schimbarea acestei majorităţi şi în ce orizont de timp?

Nu, chiar nu am discutat despre cum vom face. Este clar că acest lucru se va întâmpla. Acum ne concetrăm pe campanie. După ce câştigăm, este timp suficient pentru evaluări.

Aţi putea convieţui cu Victor Ponta premier?

Nu-mi doresc acest lucru, dar sigur că aş putea convieţui. I-am făcut propunerea pentru că domnia sa a venit pregătit să ne convingă că este un bun prim-ministru. Să rămână el premier şi eu voi fi preşedinte. După ce se schimbă majoritatea în Parlament îşi va căuta altceva de lucru. Nu o să fiu preşedintele, care merge să se certe la televizor cu prim-ministrul doar pentru că este din altă zonă dosctrinară. Aici e vorba de o abordare constructivă. Nu va fi o colaborarea senzaţională şi nu vor apărea sinergii de acolo. Este evident că oamenii aşteaptă d ela preşedinte să rezolve problemele.

Ce faceţi cu dl. Predoiu?

Eu vorbesc de situaţia care se va schimba după ce devin preşedinte. Majoritatea din Parlament nu se va schimba într-o lună sau două. PSD a tot achiţionat voturi şi are o majoritate mare. Va dura un pic până când se schimbă lucrurile. 

Scenariu: Ajungeţi preşedinte, iar majoritatea PSD adoptă legea amnistiei şi graţierii. Ce veţi face?

În primă fază, o trimit înapoi. Între timp sigur se vor produce aşteptatele schimbări şi se vor găsi posibilităţi constituţionale pentru oprirea punerii în practică a acesteia. Dacă va fi dl. Ponta preşedinte, a doua zi vor adopta legea, a treia zi o vor promulga şi va da drumul tuturor corupţilor. Noi liberalii cerem de un an de zile să scoată legea din sertar şi să o picăm. Nu vor! Este clar că în PSD numărul oamenilor cu probleme este mare. Este o presiune mare pe această lege a amnistiei şi graţierii. Părerea mea este că ei vor să câştige Victor Ponta şi să voteze legea amnistiei şi graţierii. 

Nu cred că în acest moment România are nevoie de o lege a aministiei şi graţierii. Poate sună un pic dur, dar trebuie să facem ordine. 

În închisori, Victor Ponta a câştigat în 93 din cele 97 de secţii de votare..

Pentru că aceia abia aşteptă să fie graţiaţi şi amnistiaţi sau şi una şi alta. 

Aveţi convingerea că România îşi doreşte o ţară fără corupţie?

Da, am convingerea. 

Apropo de corupţie, aţi vorbit de renunţarea la imunitatea preşedintelui...

Cum altfel să-i explicăm unui om simplu că putem avea curăţenie în societate dacă nu pornim de sus. 

Aveţi o strategie de schimbare a Constituţiei?

Acesta este punctul central. Mai sunt puncte unde trebuie clarificate relaţiile dintre instituţiile fundamentale. În esenţă, Constituţia nu e rea, dar trebuie să reconectăm preşedintele la Constituţie. 

Preşedintele trebuie să facă parte din elita românească şi să vină cu o viziune care schimbă societatea. Eu vreau, pentru ţara mea, os coeitatea care dă rezultate mai bune. Pentru asta vreau să fiu preşedinte. 

Aveţi senzaţia că se pregăteşte o revoluţie portocalie de felul celei din 2004, din Uncraina, plecând de la nemulţuimirea profundă a oamenilor din diaspora care nu vor vota?

Cred că se produce un val care induce schimbarea. Sper să nu avem în faza în care cineva are ideea că prin manifestări să invalideze rezultatul alegerilor. Aceasta nu este o idee foarte bună. Soluţia bună este să voteze lumea şi atunci puteam să ne apucăm de treabă.

Uitaţi ce face dl Ponta cu vacanţa studenţilor. Nu vi se pare că este un semn pentru o mişcare de stradă?

Dl Ponta se teme de schimbare pentru că îl va mnătura din politică. 

Aporpo de cele 40, 4%  pe care le-a luat domnul Ponta. Presa a fost mult mai vehementă decât dvs. opoziţia în a scoate în evidenţă anumite ciudăţenii: 11% votanţi pe liste suplimentare, 2,4% voturi anulate

Noi am făcut sesizări pe toate aceste chestiuni. Cred în statul de drept. Aceste lucruri se rezolvă în acest mod. 

În Republica Moldova, PSD mobilizează electoratul de etnie română să voteze cu Victor Ponta, punând la dispoziţie transport..

Dacă aceste lucruri aşa sunt este treaba societăţii civile să reacţioneze, cel puţin la fel cu reacţionează politicienii. 

Aveţi senzaţia că Victor Ponta are în spate o echipă care a pus la cale un plan de fraudare a alegerilor?

Altfel cum să interpretăm ordonanţa 45, care deschide calea turismului electoral, ordonanţa 55, care legalizează migraţia politică în administraţia publică, pregătită mult timp înainte de alegeri. Noi trebuie să avem reacţii ferme din partea instituţiilor care trebuie să vegheze asupra procesului electoral. 

Ce argumente veţi avea, dacă ajungeţi preşedinte, în legătură cu autonomia electorală, solicitată de secuime?

Regionalizarea României, regionalizarea administrativă, poate fi o cale spre modernizarea administraţiei în România şi poate fi un motor al dezvoltării economice. Regionalizarea pe criterii etnice, din start, nu poate rezolva niciuna din aceste probleme şi nu cred în ea. Nu cred că poate fi făcută.  

Aţi avut negocieri cu UDMR pe această chestiune pentru a avea sprijinul lor?

Nu!Nu am negociat şi acest punct nu a fost adus în discuţie niciodată când se discuta politică între noi. 

Deci nu vom avea un da pentru atonomie pe criterii etnice, sub Klaus Iohannis preşedinte?

NU!

Cum credeţi că vor vota etnici maghiari?

Eu cred că mă vor vota, pentru că îşi dorersc România respectului. Şi eu sunt candidatul care respectă aceste lucruri. 

Credeţi că a avut efect campania murdară a dl Ponta legată de desprinderea Transilvaniei pe care a pus-o în cârca dvs.?

Mi s-a părut o abordare abominabilă şi sper să vadă toată lumea că este o încercare disperată a candidatului Ponta, care este dispus să arunce România în aer numai ca să ajungă preşedinte. Nu cred nimeni acele prostii. Dintre toate atacurile mzierabile, cel cu pensiile a avut un impact măsurabil. O minciună care ar trebui sancţionată de electorat. Cred că a înţeles toată lumea că a fost o minciună. 

Aseară, Victor Ponta a încheiat emisiunea acuzându-vă că sunteţi o poleială de Ion Raţiu şi Crin Antonescu. V-aş ruga să-i daţi o replică. Şi o întrebare: Dacă faptul că Traian Băsescu nu a ieşit până acum să exprime un sprijin pentru dvs. vă deranjează?

Nu mă deranjează şi mi-ar fi plăcut ca preşedintele Traian Băsescu să aibă această atitudine pe toată campania.Ar fi fost atitudinea cea mai corectă pentru un preşedinte încă în funcţie. Nu cred că trebuie să răspund la afirmaţii jignitoare ale candidatului Ponta. Aşa ştie să facă campanie, cu replici de cartier. Treaba cu Traian Băsescu: pe mine, Traian Băsescu m-a refuzat premier, pe el l-a pus premier. 

Dar despre aluzia la Crin Antonescu? Nu ştiu ce relaţie mai au cei doi sau dacă mai au. 

Credeţi că Victor Ponta a spus adevărul când a afirmat că nu ar fi candidat niciodată împotriva lui Crin Antonescu?

Poveşti. De asta s-a rupt USL: Ei nu au avut niciodată de gând să-l sprijine pe Antonescu şi să-l facă preşedinte. 

V-ar fi ajutat dacă Antonescu ar fi fost alături de dvs.?

Nu ar fi fost rău. Am avut un schimb de mesaje acum câteva zile, neutru. 

Dacă nu veţi câştiga, veţi continua să vă implicaţi în politica la vârf?

Asta discutăm după alegeri.Acum mă concentrez numai pe câştigarea prezidenţialelor. 

Cum vi s-a intervenţia Laviniei Şandru?

Deplasată. 

Aveţi ceva să le reproşaţi celor de la RealitateaTV?

Puteau să fie mai bine pregătiţi. Cred că au subevaluat amploarea acestor dezbateri.

Ei au spus că nu ştiau că veniţi..

În momentul în care mi-au trimis o invitaţie, ei trebuia să fie pregătiţi, indiferent de răspuns. Un om serios, dacă face o invitaţie, este gata pregătit. 

Aveţi vreo strategie de a atrage electoratul Elenei Udrea?

Strategia mea este campania mea. Vreau să atrag voturile alegătorilor indiferent de unde provin. Cred că toţi alegătorii cu afinităţi de dreapta mă vor vota. 

Nu ar fi avut mai mult impact la public să fi apărut pe o scenă cu doamna Macovei, cu doamna Udrea?

Nu cred în aşa ceva. Voturile românilor nu sunt o marfă care se tranzacţionează. Votul nu se obţine prin negociere, ci prin convingere.

Aveţi un studiu de piaţă?

În momentul în care considerăm util să le publică, le vom publica.

Întrebare Cătălin Tolontan: Dacă nu se va organiza dezbatere între candidaţi, nu credeţi că publicul nu va reţine cine este de vină? (întrebre pusă înainte de participarea lui Klaus Iohannis la confruntare)

Exact de asta am mers la dezbatere. Era bine să fi fost organizată pe o platformă neutră.

Un mesaj pentru elecotratul care nu a ieşit în primul tur.

Vă rog să mergeţi la vot. Este România voastră în aceeaşi măsură în care este România mea. Şi vrem o Românie a respectului pentru anii care vin. 

Citeşte şi:

Iohannis: Domnule Ponta, trebuia să demisionaţi! Ponta: Am zâmbit, parcă îl văd pe Băsescu!

Premierul Victor Ponta şi contracandidatul său, Klaus Iohannis, au participat în această seară, la Realitatea TV, la prima dezbatere electorală pe teme precum: lupta anticorupţie, independenţa justiţiei, dar au atins şi subiecte economice.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite