Corespondenţă din SUA. Iohannis: L-am invitat pe Barack Obama în România. Întâlnirea a fost scurtă şi caldă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cuplul Iohannis, alături de cuplul Obama Foto: Presidency.ro
Cuplul Iohannis, alături de cuplul Obama Foto: Presidency.ro

Preşedintele Klaus Ioahnnis şi soţia sa, Carmen, au participat luni seară la un dineu oferit de preşedintele SUA Barack Obama cu ocazia summit-ului ONU, la care au participat toţi şefii de stat şi de guvern prezenţi la New York. În scurta întrevedere, Klaus Iohannis l-a invitat pe preşedintele SUA la Bucureşti, însă invitaţia a fost a fost mai degrabă o chestiune de politeţe, nu un demers oficial.

Preşedintele Klaus Iohannis şi soţia sa, Carmen, au participat luni seară la un dineu oferit de preşedintele SUA, Barack Obama. Întâlnirea nu a fost una directă, tete-a-tete, ci a fost o recepţie la care au participat toţi liderii politici prezenţi la summitul ONU. Marţi, Klaus Iohannis a postat pe contul de Facebook o fotografie cu preşedintele Obama şi soţia sa, Michelle. "Aseară, la recepţia tradiţională oferită de Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Barack Obama", se arată în descrierea fotografiei postată pe contul preşedintelui Iohannis. 

La scurt timp după ce a postat fotografia, preşedintele Iohannis s-a întâlnit, în grădina sediului ONU, cu un grup de ofiţeri români care lucrează în structurile de securitate ale Naţinilor Unite. A fost un bun prilej pentru jurnaliştii din delegaţia prezidenţială să-i adreseze câteva întrebări preşedintelui. "Cum a fost aseară, la întâlnirea cu Obama", a întrebat un reporter. "A fost o întâlnire scurtă şi caldă. Am schimbat câteva fraze, am făcut o poză împreună. A fost foarte bine", a răspuns Iohannis. "Pe când o vizită la Casa Alba?", a mai întrebat reporterul. "Eu l-am invitat în România ( n.r.- pe Barack Obama)", a răspuns Iohanns. "Şi v-a dat un răspuns?", au insistat jurnaliştii. "Răspunsurile întotdeauna sunt pozitive, noi suntem politicoşi. Diplomaţii noştri lucrează la vizite bilaterale şi când vom şti o să vă informăm", a răspuns Iohannis.

Dat fiind contextul relaxat în care Iohannis şi Obama s-au întâlnit, invitaţia a fost mai degrabă o chestiune de politeţe. Iar răspunsul dat de liderul american, aşa cum remarca şi Iohannis, a fost în aceeaşi notă cordială. Surse din cadrul Administraţiei Prezidenţiale au confirmat că invitaţia nu a fost una formală, în nota cerinţelor diplomatice, ci un simplu schimb de amabilităţi.

Critici vestimentare

La dineul oferit de Obama, Carmen Iohannis a purtat o rochie turquoise, asortată la cravata preşedintelui. Barack Obama a optat pentru o nunaţă mai închisă la cravată, asortată, de asemenea, cu rochia soţiei sale, Michelle. Fotografia a stârnit imediat reacţii online, unele dintre ele de critică vestimentară. "Ce pot să spun, foarte asortaţi sunteţi toţi!", a comentat Silvia Cristescu, o fană a cuplului prezidenţial. "Să mai comenteze cineva acum de lungimea mânecilor", a scris şi Andrei Pavelescu. 

Ultima zi în SUA

Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut astăzi, în jurul orei 18.00 (ora României), intervenţia naţională în cadrul dezbaterilor generale care celebrează a 70-a sesiune a Adunării Generale a ONU. A fost cel mai important discurs pe care l-a avut şeful statului la summitul de la New York. Iohannis a vorbit despre combaterea terorismului, despre cria din ucraina, dar şi despre contibuţia României la misiunile de menţinere a păcii.

Astăzi este ultima zi în care preşedintele Klaus Iohannis are programate discursuri sau participări la summituri secundare organizate sub umbrela ONU. De la ora 21.15 (ora României) şeful statului va participa la reuniunea Atlantic Council, iar între  orele 22.00 şi 24.00, Iohannis va fi prezent "Adriatic-Blatic- Black Sea Leaders Meeting", iniţiativă a preşedintelui Croaţiei, Kolinda Grabar-Kitarovic. Mâine seară, şeful statului va decola spre Bucureşti.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite