Kelemen Hunor avertizează că amnistia şi graţierea ar putea rupe majoritatea în Parlament: Când Iliescu l-a graţiat pe Cozma, lucrurile au luat o altă turnură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kelemen Hunor
Kelemen Hunor

Liderul UDMR Kelemen Hunor se opune ordonanţei de amnistie şi graţiere. „Ura şi dezbinarea în societatea românească sunt atât de mari, încât cu o astfel de discuţie faci şi mai rău“, a spus liderul UDMR la Adevarul Live. Hunor a reamintit un episod din 2004, când Ion Iliescu l-a graţiat pe Miron Cozma, apoi PSD a pierdut majoritatea în Parlament, după ce UDMR şi PUR (partidul condus de Dan Voiculesu) au trecut de partea Alianţei DA.

Adevărul: Susţineţi ideea unei ordonanţe de urgenţă pe amnistie şi graţiere?

Kelemen Hunor: Graţierea intră în politica penală a fiecărui stat, fiecare decide cum dă, cum nu dă. Se stabileşte care sunt infracţiunile unde se poate da şi unde nu. E bine să existe o discuţie transparentă şi raţională pe care societatea să o tolereze.

Senatorul PSD Claudiu Manda spunea ieri că Ordonanţa se va da şi apoi se va discuta.

Asta cu „să dăm şi apoi discutăm” nu e filosofia mea, intră în filmele de categoria B. Problema nu e amnistia în sine, ci dacă se poate discuta raţional, transparent, ajungându-se la o soluţie tolerată de societatea românească. Eu am zis că aşa ceva nu se poate acum. Poate peste un an, peste doi. În acest moment, ura şi dezbinarea în societatea românească sunt atât de mari, încât cu o astfel de discuţie faci şi mai rău. Ei (PSD-ALDE - n.r.) spun că avem o problemă cu protocoalele secrete. Eu sunt de acord că avem o problemă, chiar una mare, căci suntem unicat din punctul ăsta de vedere, dar soluţia nu asta este. Prima dată trebuie stabilit ce s-a întâmplat şi cum, apoi sigur, se poate discuta dacă faci graţiere colectivă au dacă faci individual. Eu nu sunt de acord în acest moment să mai introducem un subiect care dezbină societaeta şi mai rău. Dar ei sunt la guevrnare, ei decid. OUG nu e decizia celor care nu fac parte din Executiv.

În cazul în care Guvernul va da această OUG, s-ar putea pune în pericol parteneriatul UDMR cu PSD?

Eu nu vreau să discut despre textul acestei OUG, pentru că nu-l cunosc. Eu nu sunt convins că se va da. Nu intru în speculaţii. Când se va întâmpla, atunci vom analiza şi vom lua o decizie. Când Iliescu l-a graţiat pe Miron Cozma, lucrurile au luat o altă turnură în Parlament, ei ştiu acest lucru şi e de reţinut. Ştiu că probabil şi cea mai „light“ formă de graţiere va crea confuzie şi dezbinare.

Aţi susţine mai degrabă dezbaterea parlamentară pe această temă?

În acest moment, nu. Repet, în acest moment, orice dezbatere pe amnistie şi graţiere e greşită. Pentru că nu se poate discuta raţional. Orice discuţie despre amnistie şi graţiere ar trebui închisă. 

***

Liderul UDMR Kelemen Hunor a analizat, la Adevărul Live, moţiunea de cenzură prin care Opoziţia încearcă să răstoarne Guvernul Dăncilă. Cum vor vota parlamentarii maghiari? Cum au decurs negocierile cu PNL şi USR? De asemenea, Kelemen Hunor a vorbit şi despre oportunitatea unei ordonanţe de urgenţă privind graţierea şi amnistia.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite