Jurnalul de Guvern al lui Valeriu Nicolae: Conduce un Audi de super fiţă în timpul în care nu se plimbă cu maşina guvernului. Dar locuieşte la RAAPPS

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Valeriu Nicolae, fost secretar de stat din Ministerul Muncii timp de câteva luni în Guvernul Cioloş, povesteşte, pe blog, episodul demisiei Danei Varga. În ianuarie 2015, Varga, ajunsă consiliera premierului Victor Ponta pe filiera Tăriceanu, l-a acuzat pe Dragos Tudorache, la acea vreme şeful Cancelariei premierului, că a discriminat-o pe motiv că e de etnie romă. Valeriu Nicolae, şi el de etnie romă, oferă câteva detalii relevante.

Redăm integral textul publicat de Valeriu Nicolae pe blog

Am avut o super saptamana. Dacian a facut pe Mos Craciun si am reusit cu ajutorul lui si al catorva prieteni sa imbrac si sa incalt pentru iarna aproape 200 de pusti din Ferentari si din Jilava. 

Ghinea s-a mutat de tot la Guvern si in ciuda faptului ca ne chinuie si i-am da pe rand – sau colectiv- cu cate ceva in cap, incepe sa se configureze un plan anti-saracie care foloseste cam tot ce am gasit facut bine. Si are, in sfarsit, si o logica. Cristi mananca numai tampenii . Habar nu am cum rezista la ritmul de lucru pe care il impune, dar a reusit sa ne convinga si pe noi sa ne mutam in cladire si cateva pizzerii ca comenziile la 11 noaptea de sambata la guvern sunt pe bune.

Am invatat continuu cate ceva si intalnirile cu ceilalti consilieri de stat sunt senzationale, desi ma fac sa ma simt prostul scolii aproape de fiecare data.

Incepem sa avem o echipa solida si ne simtit un pic cam prea destepti. Dacian incearca sa ne previna ca suntem intr-o bula si ca ministerele vor fi nuci tari pentru ideile noastre.

Reusim sa avem o forma normala pentru planul anti-saracie. Suntem cam fericiti si cam plutitori. Ghinea tortureaza cativa oameni extraordinar de talentati si avem o forma grafica care e chiar interesanta . In mod firesc, zdrobitoarea majoritate a functionarilor din ministere carora le prezentam schema au privirea aia de soc, indurerare si compatimire promovata de RomaniaTV.

Socul vine de la faptul ca noi zicem, de fapt, ca avem probleme uriase cu saracia si ca trebuie sa facem lucruri. Nu sa vorbim despre cum ar trebui sa faca altcineva lucrurile. Oricine altcineva, dar nu noi. Nici nu spunem ca e vina mostenirii geo-politice sau a vreunei conspiratii mondiale care le-a taiat functionarilor publici abilitatea de a gandi sau de a avea initiative bune. Nu propunem nici macar strategii, nici comitete si comisii, nici vizite de studiu si nici traininguri la mare si la munte pentru a discuta cum sa discutam. Romania nu e cea mai minunata si nici cea mai mandra tara. Chiar din contra, suntem cam la coada Europei.

Mahnirea si amaraciunea se datoreaza faptului ca o sa trebuiasca sa se chinuie sa gaseasca tot felul de motive pentru a nu face ceea ce vrem noi si pentru a nu-si supara patronii politici care i-au numit in functiile in care sunt si care le-au ordonat an sabatic. Compatimirea lor e fireasca:  muncim ca nebunii, incercam sa facem lucruri si suntem clar dusi cu capul crezand ca o sa putem sa ii convingem sa faca ceea ce noua ni se pare normal.

Prima mea intalnire cu secretarii de stat de la ministerele raspunzatoare- in majoritate vechii secretari de stat- ma lamureste rapid cam cum or sa stea lucrurile in continuare. Sunt soparlit rapid la ministra muncii, ca incerc sa ii subminez autoritatea. Aflu asta aproape instant din acelasi minister si ma gandesc ca probabil mai potrivita ar fi denumirea de Ministerul Sifonaritului decat cea oficiala care e si mult prea lunga ca sa o retina oricine.

Doamna ministra – cu care o sa am placerea sa lucrez pe langa peste cateva luni – ma face si ea de rahat cu mare entuziasm la Dacian, confirmandu-mi faptul ca sunt inspirat cu denumirile de ministere. Bineinteles, nu ma intreaba si pe mine cum a fost intalnirea si care este parerea mea. Nu de alta, dar oricum ma chinuiam sa ma intalnesc si cu ea de a doua zi de cand m-am instalat. Ma gandesc ca stau bine de tot: sunt de mai putin de o luna in Guvern si am cel putin doi super fani, unul in distinsa persoana a  vice-premierului si celalalt in persoana remarcabila a ministrei Muncii.

Apare si prima problema mai serioasa.

Domnul Tariceanu a numit o consiliera de stat roma, inca din perioada in care dansul era prim-ministru. Un lucru bun in intentie, facut insa ingrozitor de prost in practica. Doamna in cauza are toate calitatile posibile: este agramata, fara nici un fel de pregatire profesionala care sa o fi recomandat-o pentru o pozitie de asemenea nivel, cu excese rasiste inverse si cu o acuta lipsa de coloana vertebrala. Bineinteles, a facut scoala de securitate a lui Oprea, desi in mod sincer habar nu am cum si sunt foarte neincrezator ca doamna ar fi putut sa termine si clasa a VIII -a. In multii ani in care a ramas in aceasta pozitie a reusit in mod practic sa nu faca nimic, in afara de a se lauda ca aduce voturi la ALDE si sa isi intareasca o pozitie construita pe un caracter de politician tipic. In primele zile a venit la mine si a incercat sa se asigure ca isi va putea pastra pozitia. Mi-a povestit ca are tatal grav bolnav si ca depinde de locuinta luxoasa platita de stat prin binecunoscuta RAPPS. Asta, in ciuda faptului ca nu ezita nicicand sa discute despre bogatia ei si a familiei ei. Conduce un Audi de super fita in timpul in care nu se plimba cu masina guvernului. Imi aduce si o sticla super scumpa de vin – chipurile de ziua mea. Imi spune si ca “noi, tiganii”, ar trebui sa ne ajutam unul pe celalalt si ca ea nu va pleca din Guvern fara scandal. Ca unul care nu i-am cerut nicicand ajutorul  si am fost extrem de critic la adresa dansei, ii intorc cu mare drag sticla de vin inapoi.

Cancelaria a decis sa faca evaluarea consilierilor de stat vechi. Stau departe de evaluare si cer sa nu fiu consultat. Evaluarea iese asa cum ma astept: dezastruasa si este data afara. Bineinteles, il acuza pe cancelar de rasism si pe mine ca nu sunt indeajuns de rom. Cumva asteptat, nici dansa si nici presa aservita partidelor celor bune nu sezizeaza ironia. Mama si Lili se uita la Antena 3 si o injura cu spume, iar eu ma gandesc sa o felicit pe fosta consiliera de stat pentru inventarea tiganometrului care o face pe mama arianca.

In mod surprinzator, sunt si cateva organizatii serioase care sunt dispuse sa creada ca un super profesionist cum e Dragos, care a lucrat cea mai mare parte a vietii lui in organizatii interguvernamentale, care apara in mod deosebit drepturile minoritatilor a fost lovit de streche si a inceput sa vorbeasca agramat si simplist, cum vorbeste doamna in cauza.

Oricum suntem amandoi mult prea politicosi si ii gasim doamnei scuze in timpul in care aceasta ne umple de rahat cu eleganta ei tipica. Decid sa nu ma infurii si sa nu raspund tampeniilor pe care le spune – in definitiv avem nevoie de romi care sa faca politica si chiar tare mult de femei rome care sa faca asta. Retrospectiv sunt un idiot –prostia, marlania si mai ales incompetenta nu au justificare. Avem o multime de femei rome super profesioniste care ar trebui sa fie in pozitii de decizie si care din pacate au fost inadvertent reprezentate intr-un mod ingrozitor de stupid de doamna consilier de stat.

Exercitiul imi prinde deosebit de bine si ma pregateste pentru experientele dure care vor urma si care o sa imi dovedeasca ca, din pacate, consiliera de stat roma nu era deloc un caz exceptional si chiar deloc cea mai slaba veriga a sistemului. Am avut placerea de a intalni secretari de stat mai penibili dar despre asta in capitolul urmatorul.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite