Judecătorii CCR şi-au acordat singuri superimunitate. Dorneanu: E normal ca noi, cei din corpul cărora a plecat  problema penală, să decidem imunitatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Magistraţii Curţii Constituţională (CCR) şi-au acordat azi o imunitate comparabilă cu cea a parlamentarilor: nu vor mai putea fi arestaţi, reţinuţi şi percheziţionaţi fără aprobarea plenului CCR, cu o majoritate de două treimi. Legea, iniţiată de un parlamentar obscur al minorităţilor naţionale, a fost votată de majoritatea PSD-ALDE. Ulterior, PNL şi USR au contestat proiectul la CCR. Degeaba.

”Am spus că este de competenţa Curţii Consituţionale şi am invocat şi practica CEDO, opinia Comisiei de la Veneţia, că este normal ca noi cei din corpul cărora a plecat problema penală să decidem asupra imunităţii. Dacă ar fi rămas această competenţă la Cameră sau la Senat s-ar fi creat o stare de inconvenienţă şi de afectare a independenţei noastre. Noi am fi depins de voinţa Camerei sau a preşedintelui dacă putem fi urmăriţi sau nu. Este firesc ca această competenţă să rămână la Curte şi tot Curtea să se pronunţe cu privire la suspendarea acelui judecător trimis în judecată”, a declarat Valer Dorneanu.

Potrivit acestuia, pentru judecătorul în funcţie se cere aprobarea plenului, cu două treimi, pentru arestare, reţinere, percheziţie şi trimitere în judecată, dar nu şi pentru urmărire penală, o imunitate comparabilă cu a parlamentarilor. 

Dorneanu a explicat şi faptul că cererea de urmărire penală în cazul unui judecător CCR nu va fi făcută de ministrul Justiţiei, ci de procurorul general.

Sesizarea de neconstituţionalitate a modificărilor aduse Legii 47/1992 privind organizarea şi functionarea CCR fost depusă în 23 februarie de 38 de senatori PNL şi USR, care spun că legea a fost adoptată cu încălcarea mai multor dispoziţii constitutionale care prevăd ca justiţia se infaptuieşte în numele legii şi că este unică, imparţială şi egală pentru toţi.

Semnatarii sesizării spun că legea încalcă independenţa judecătorilor constituţionali, principiul separaţiei puterilor în stat, egalitatea cetăţenilor în faţă legii şi a autorităţilor publice şi recomandări ale Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite