Ion Iliescu, despre campania electorală: „Poate cea mai lipsită de relief şi cea mai departe de agenda cetăţenilor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ion Iliescu a vorbit pentru „Adevărul“ despre "bătăliile" sale electorale, despre eşecurile Partidului Social Democrat la ultimele alegeri prezidenţiale şi despre campania electorală care tocmai s-a încheiat.

Ion Iliescu şi-a amintit de prima dezbatere electorală televizată din România, cea organizată de TVR cu câteva zile înainte de alegerile din 20 mai 1990. „ A fost poate cea mai serioasă, aplicată şi deschisă dezbatere între candidaţii la funcţia de Preşedinte al României. Toţi am avut de învăţat atunci, şi cred că am dat un exemplu celor care au urmat. Mi-ar fi plăcut să văd aşa ceva şi în această campanie prezidenţială, poate cea mai lipsită de relief şi cea mai departe de agenda cetăţenilor“, spune fostul preşedinte al României.

„Nu cred că serviciile secrete pot face mai mult pentru rezultatele votului decât buna sau mai puţin buna guvernare“

Un moment adânc întipărit în mentalul colectiv al românilor este întrebarea „Credeţi în Dumnezeu?“, pe care Emil Constantinescu i-a adresat-o lui Ion Iliescu în 1996, tot în cadrul unei dezbateri televizate. Analiştii politici au apreciat că apelul la religie al lui Emil Constantinescu a contat enorm în lupta pentru scaunul de preşedinte. Ion Iliescu este, însă, de altă părere: „Nu cred că a contat prea mult. Şi nici nu avea de ce să conteze. Am spus, o repet: liber cugetător nu este sinonim cu necredincios. Dacă nu credeam în ceva, nu realizam nimic în viaţă. Cât despre credinţa în Dumnezeu, când ai o demnitate publică într-un stat laic, e o discuţie care ţine în general de domeniul privat, nu de cel public“.

Implicarea serviciilor secrete în campaniile electorale şi în configurarea rezultatului final al alegerilor nu este o temă nouă pentru România. În 1996, Virgil Măgureanu, pe atunci Şeful Serviciului Român de Informaţii, declara că a votat schimbarea. Afirmaţia era surprinzătoare luând în considerare faptul că Ion Iliescu îl numise în funcţie în 1990. „Câteodată domnul Măgureanu face şi gesturi din acestea, spectaculoase, care plac în spaţiul public. Iar eu nu sunt nici amator de teorii conspiraţioniste, şi nici nu cred că serviciile secrete pot face mai mult pentru rezultatele votului decât buna sau mai puţin buna guvernare“, afirmă Ion Iliescu.

„Liber cugetător nu este sinonim cu necredincios. Dacă nu credeam în ceva, nu realizam nimic în viaţă“   Ion Iliescu fost preşedinte al României

Pe larg, despre alegerile din perioada 1990-1996, în prima parte a documentarului "Alegerile noastre"

DOCUMENTAR Alegerile noastre. Partea I (o retrospectivă a alegerilor prezidenţiale)

Despre baroni locali şi clientelism politic: „Că unii au sărit peste cal, e o realitate, şi n-au fost doar de la PSD“

Al doilea mandat constituţional al lui Ion Iliescu, cel din perioada 2000 – 2004, este marcat de intrarea României în NATO şi de încheierea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană. Totuşi, în această perioadă, clientelismul politic şi ascensiunea baronilor locali au atins un apogeu în România. Chiar Ion Iliescu a vorbit, într-un discurs ţinut în Parlament, despre aceste tare ale guvernării Năstase.

„Eu am atras atenţia asupra mai multor fenomene în acea perioadă. Fenomenul baronilor locali nu este specific României. El este consecinţa descentralizării administrative, a fragmentării puterii. Nu poţi face o descentralizare simbolică. Trebuie să le dai putere şi mijloace financiare pentru a face faţă noilor responsabilităţi. Că unii au sărit peste cal, e o realitate, şi n-au fost doar de la PSD. Tema a fost exploatată politic. Dar cei mai mulţi dintre şefii de Consilii Judeţene şi primari şi-au văzut de treaba lor, de asta sunt votaţi de atâtea mandate. Cei care-i votează ştiu de ce o fac. Iar buna administrare a colectivităţilor nu este o pomană electorală. Şcoli şi spitale decente, şosele, lucrări edilitare, cum să fie pomană electorală? Capitalismul de cumetrie iarăşi nu este o invenţie românească. Efectele sale sunt însă amplificate de condiţiile particulare de la noi, pe care le-aş caracteriza drept o fază anarhică a acumulării primitive de capital“. 

„Nu sunt convins că Mircea Geoană a pierdut alegerile“

În 25 de ani de democraţie, cel mai mare partid politic din România a dat un singur preşedinte. Ion Iliescu e de părere că o explicaţie a acestui fapt ar putea fi „demonizarea stângii, într-o ţară cu accentuate nevoi de stânga“. În plus - mai spune fostul preşedinte - „nici acum nu sunt convins că Mircea Geoană a pierdut alegerile. Iar înfrângerea lui Adrian Năstase a fost un eşec pentru România“. Întrebat cum l-ar caracteriza într-un cuvânt pe omul politic Traian Băsescu, Ion Iliescu a răspun: „Într-o ţară normală, cu politicieni normali, cuvântul ar fi «indescriptibil»”. 

După un sfert de secol de libertate şi un deceniu la Cotroceni, Ion Iliescu îşi reproşează că nu a reuşit să conving mai mulţi oameni că o „guvernare consensuală este mai eficientă şi mai profitabilă decât veşnicul şi sterilul conflict“ şi se mândreşte cu faptul că  „România s-a ancorat solid în spaţiul euro-atlantic şi că ţara s-a schimbat în bine, poate nu atât de repede şi de profund pe cât am fi dorit“.

Despre alegerile din 2000, 2004 şi 2009, în partea a doua a documentarului "Alegerile noastre"

DOCUMENTAR Alegerile noastre. Partea a II-a (2000-2009)

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite