Iohannis, către preşedintele Serbiei: „Soluţionarea problemei Kosovo, un pas uriaş în direcţia europeană pentru toată zona Balcanilor de Vest“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Klaus Iohannis şi preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, sunt de părere că este nevoie de un compromis în ceea ce priveşte soluţionarea problemei Kosovo, pentru o direcţie eruopeană a Balcanilor de Vest.

Preşedintele Republicii Serbia, Aleksandar Vucic, a efectuat joi o vizită oficială în România. La Palatul Cotroceni a fost primit de preşedintele României, Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis şi Aleksandar Vucic, aflat pentru prima dată la Bucureşti în calitate de preşedinte, au susţinut la finalul întrevederii o declaraţie comună de presă.

„Mă bucur să pot constata, după discuţiile aprofundate pe care le-am avut astăzi, că relaţiile dintre România şi Serbia sunt foarte bune şi vor fi şi mai bune. Am abordat o largă varietate de teme într-un spirit pragmatic, deschis, şi rezultatele cu siguranţă se vor vedea. Am discutat, evident, despre relaţia bilaterală, despre ce măsuri ar fi necesare pentru a stimula relaţia economică între ţările noastre. Serbia este principalul nostru partener din Balcanii de Vest şi este o relaţie economică în creştere“, a spus Iohannis, care a prezentat şi câteva date economice. 

Cele două ţări au avut un schimb de 1,3 miliarde de euro, un volum dublu faţă de ce cel de acum cinci ani.

Cei doi preşedinţi au discutat despre interconectările dintre cele două ţări atât în domeniul energetic, cât şi în transporturi, „legături foarte importante şi pentru relaţiile economice între ţările noastre, dar şi pentru cetăţenii care vor să vadă cealaltă ţară sau să facă afaceri. Sigur, vorbesc despre românii care vor să meargă în Serbia şi despre sârbii care vor să vină în România”, a adăugat Iohannis.

S-a făcut referire şi la românii din Serbia, precum şi la sârbii din România. 

„Eu am subliniat, în discuţia cu domnul preşedinte, nevoia unei colaborări mai intense şi între specialişti şi am fost foarte bucuros, recunosc, şi apreciez în mod deosebit, domnul preşedinte mi-a comunicat că a fost stabilită o persoană care reprezintă Serbia în Comisia Mixtă privind minorităţile naţionale. Această desemnare a fost aşteptată şi faptul că s-a întâmplat astăzi este un semn pozitiv”, a afirmat preşedintele României.

Nu putea lipsi, desigur, subiectul legat de aspiraţiile europene ale Serbiei, despre drumul Serbiei spre Uniunea Europeană şi cum poate România să sprijine Serbia. 

Klaus Iohannis spune că România poate să sprijine Serbia în acest demers.

„Am discutat despre experienţa noastră pe acest parcurs şi cum putem să venim în sprijin. Am discutat, desigur, şi despre Kosovo. Kosovo este o temă complicată. Este complicată şi cred că soluţionarea problemei Kosovo va însemna un pas enorm în direcţia europeană pentru toată zona Balcanilor de Vest, şi aici vom rămâne într-o legătură strânsă pentru a discuta împreună şi posibilele soluţii şi rolul pe care România poate să-l joace în soluţionarea acestei chestiuni. Noi suntem dispuşi, subliniez, suntem dispuşi să ne implicăm în găsirea unor soluţii bune pentru întreaga zonă”, a afirmat Klaus Iohannis.

„Ne vom strădui să găsim o soluţie de compromis“

Preşedintele Republicii Serbia, Aleksandar Vucic, i-a mulţumit lui Klaus Iohannis şi poporului român pentru „sprijinul pe care România îl acordă pentru calea europeană a Serbiei, pentru dorinţa de a se ajunge la un compromis în ceea ce priveşte chestiunea Kosovo. Este cert faptul că România nu a recunoscut independenţa Kosovo. Pentru noi chestiunea Kosovo este o chestiune importantă, dar ne vom strădui să găsim o soluţie de compromis. Pentru a găsi această soluţie este nevoie de dorinţe minimaliste”, a afirmat Vucic.

Preşedintele Serbiei este convins că România, pe durata Preşedinţiei Consiliului UE în 2019, va pune printre problemele superioare pe care le vor aborda intrarea ţărilor din Balcanii de Vest în Uniunea Europeană. 

„Pentru noi această chestiune este foarte importantă, noi am discutat astăzi despre relaţiile dintre popoarele noastre prietene, am vorbit despre minorităţile naţionale din România şi Serbia în ceea ce priveşte situaţia comunităţii române din Serbia noi ne vom strădui să întreprindem lucruri importante, după care domnul preşedinte Iohannis va putea spune, acestea sunt demersuri importante, ne vom ocupa atât de mass-media în limba română, cât şi de şcolarizarea copiilor ce provin din rândul comunităţii române. Bineînţeles că nu îl vom dezamăgi pe domnul preşedinte în acest sens, va fi vorba despre buna satisfacţie a necesităţilor şi drepturilor românilor din Voivodina, precum este vorba şi despre situaţia comunităţii sârbe din România”, a mai spus preşedintele Serbiei.

Preşedintele sârb a declarat că, în 2017, aproape 67.000 de români au vizitat Belgradul, dar şi alte zone ale Serbiei, inclusiv staţiunea montană Kopaonik; iar un număr semnificativ de sârbi vizitează România. 

„Eu sper că împreună vom putea realiza multe şi că vom putea îmbunătăţi turismul. Noi suntem deschişi spre o colaborare în diverse domenii, am efectuat o parte din suprafaţa, din drumurile care leagă România de Serbia, Serbia de România. Eu l-am rugat pe domnul preşedinte Iohannis să transmită Guvernului României că Serbia îi va fi recunoscătoare pentru sprijinul financiar în ceea ce priveşte dezvoltarea unei părţi din Serbia şi Voivodina. Cred că aceasta va fi în beneficiul poporului nostru, dar şi poporului român, cetăţenilor din Banat”, a afirmat Vucic.

Acesta a fost rugat să detalieze “chestiunea Kosovo” şi cum s-ar putea implica România pentru a soluţionarea problemelor. “În două cuvinte, vă răspund la această întrebare. Eu l-am rugat pe domnul preşedinte Klaus Iohannis, fiindcă nu este doar preşedintele celui mai mare stat din regiunea noastră, ci este şi un foarte respectat demnitar la nivel european. L-am înştiinţat despre discuţiile pe care le-am avut cu doamna Angela Merkel, l-am informat cu privire la toate discuţiile purtate în ceea ce priveşte găsirea unui compromis în ceea ce priveşte atitudinea noastră. L-am rugat să ne ajute să ajungem la un compromis, iar domnul preşedinte este omul care are o bună reputaţie în ţările europene, în Statele Unite ale Americii, şi l-am rugat să ne sprijine personal, precum şi România ca stat, pentru a găsi o soluţie pe cale de compromis. Voi repeta încă de o mie de ori că nu se poate ca unii să primească totul, iar cealaltă parte să piardă totul. Cred că trebuie să fie mulţumite ambele părţi. Cred că aceasta este o soluţie corectă”, a declarat Vucic.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a completat: “Din punctul meu de vedere, am spus-o deja, Kosovo este o temă centrală nu doar pentru Serbia, ci este o temă centrală pentru toată regiunea. Are o valenţă foarte specială în calea europeană nu numai a Serbiei, ci a întregii zone care generic se numeşte Balcanii de Vest. Nu am aici o soluţie-patent pe care să o pun pe masă şi cred că nici nu se aşteaptă cineva la aşa ceva, dar îmi doresc foarte mult să se găsească soluţii, fiindcă aici toţi oficialii europeni au fost foarte clari: aderarea Serbiei la Uniune se va petrece numai în condiţiile în care relaţia dintre Serbia şi Kosovo este clarificată şi clară. Pe de altă parte, toţi oficialii europeni, şi eu, am subliniat că ne dorim ca într-un orizont de timp rezonabil, zona Balcanilor de Vest să devină parte a Uniunii Europene şi atunci e clar că fără soluţia în această problemă nu vor exista progrese semnificative. O soluţie nu poate fi impusă din afară, dar ea poate fi discutată cu actorii relevanţi. Orice soluţie s-ar găsi, ea trebuie să fie corectă, sau cum se spune în engleză „a fair solution”, care satisface cât de mult se poate toate părţile. Nu pot să-mi imaginez o soluţie pentru Kosovo care este refuzată de sârbi, cum nu pot să-mi imaginez o soluţie pentru Kosovo, care este refuzată de orice altă parte interesată. Niciodată nu se va găsi o soluţie care satisface 100% pe toată lumea, dar ceea ce trebuie să facă politicienii este să caute o soluţie care satisface în mod rezonabil toate părţile, care este corectă şi care este în acord cu regulile internaţionale şi pentru a găsi această soluţie, m-am declarat dispus şi dornic să mă implic în discuţie”, a spus Klaus Iohannis.

Întrebat dacă soluţia de compromis despre care se vorbeşte include o oarecare recunoaştere a Kosovo, Vucic a spus: 

“Întrebarea mea este care ar fi acel compromis. Dacă este o singură problemă, ca Serbia să recunoască independenţa Kosovo, înseamnă că, în acest caz, albanezii vor primi totul, şi atunci vă întreb ce vor primi sârbii…Când vorbim despre compromisuri, trebuie să ne referim la compromisuri veritabile, iar noi nu luăm în considerare recunoaşterea Kosovo ca o posibilitate, însă suntem pregătiţi să discutăm toate posibilităţile pentru a putea identifica o soluţie decisivă. Şi un alt subiect sensibil: cum să abordăm această chestiune şi cum să o livrăm. Cum să o prezentăm publicului nostru? Cum o vor prezenta albanezii publicului lor? Şi cum să identificăm soluţii pe termen lung care vor încuraja, vor impulsiona şi vor susţine prietenia dintre cele mai mari două naţiuni din Balcanii de Vest, sârbii şi albanezii. Suntem pregătiţi să discutăm toate propunerile venite din ambele părţi. Însă trebuie să găsim o soluţie de compromis, cuprinzătoare, nu doar o soluţie de care o parte să fie satisfăcută pe deplin, dar de care cealaltă parte să fie total nemulţumită. Spectrul posibilităţilor de a găsi o soluţie este imens, însă trebuie să dăm dovadă de bunăvoinţă, trebuie să fim sârguincioşi şi dedicaţi în a găsi această soluţie cât mai repede cu putinţă, pentru că dacă vom reuşi atunci înseamnă că ne pasă de viitorul poporului nostru şi de viitorul naţiunii noastre. Dacă nu vom reuşi, atunci ne vom confrunta cu un nou eşec, care nu ar fi primul, şi, ca să fiu sincer, acest scenariu este mai probabil decât cel în care găsim o soluţie. Oricum, promisiunea mea, în calitate de Preşedinte al Serbiei, este că voi depune toate eforturile pentru ca Serbia să facă tot ce se poate pentru ca acest tip de compromis să fie atins în discuţiile, conversaţiile, negocierile pe care le purtăm cu albanezii din Kosovo”, a explicat Vucic.

“Nu există integrarea niciunei ţări din Balcanii de Vest în Uniunea Europeană până când nu va fi identificată o soluţie pentru Kosovo. Cu siguranţă, Serbiei i s-a spus acest lucru, şi este un fapt cunoscut, însă trebuie găsită o soluţie, care, în opinia mea, trebuie să fie acceptabilă pentru toate părţile implicate. Soluţia trebuie să fie una corectă, trebuie să vină din interior şi trebuie să fie susţinută de toţi actorii internaţionali. O soluţie este absolut vitală şi importantă pentru întreaga regiune, nu doar pentru Serbia, nu doar pentru kosovari, nu doar pentru părţile internaţionale interesate. Această problemă trebuie să fie rezolvată, cu cât mai repede, cu atât mai bine, şi i-am spus preşedintelui că mă voi implica în discuţie. Sunt pregătit să mă implic şi să vorbesc cu politicieni din întreaga lume despre această chestiune. Dacă soluţia nu este una corectă, acceptabilă şi sprijinită, atunci nu va fi o soluţie. O soluţie care să  nu fie potrivită pentru toate părţile implicate nu va putea fi sustenabilă. Şi fără o soluţie sustenabilă, nu vom rezolva nimic”, a completat Iohannis.

Problema autostrăzii Belgrad-Timişoara

Alaksandar Vucic a fost întrebat şi despre proiectul autostrăzii Belgrad-Timişoara. “În trecut am vorbit cu domnul premier Cioloş şi cu domnul premier Ponta despre această autostradă. Nu am reuşit să facem paşi concreţi. Noi suntem interesaţi să realizăm partea aceasta de autostradă Belgrad – Timişoara”.

“Eu cred că dacă vrem să fim serioşi în privinţa colaborării economice şi în privinţa apropierii între ţările noastre trebuie să tratăm cu maximă seriozitate chestiunea infrastructurii. Fără o infrastructură de transport, restul sunt poveşti, dacă vorbim de schimburi economice şi îmbunătăţirea acestor schimburi. În această categorie cu certitudine intră şi turismul şi intră şi legăturile între persoane din cele două ţări.

Acum mulţi ani, când am mai fost simplu turist în Europa, am simţit pe propria piele nevoia unei infrastructuri de legătură. A fost undeva în anii '90 şi am considerat că vreau să văd Serbia, şi venind din vestul Europei am venit prin Serbia şi lucrurile au fost Ok. Am trecut prin Belgrad, oameni foarte deschişi, foarte prietenoşi, nu am avut niciun fel de problemă şi niciun fel de emoţie. Doar când m-am apropiat de graniţa sârbo-română a fost un pic mai complicat fiindcă au început să fie relativ puţine semne indicatoare şi drumul devenea din ce în ce mai îngust şi în ultimul sat sârb înaintea graniţei cu România, într-un sens giratoriu, am găsit un indicator, cam atât de mare, pe care scria abia lizibil Romania. Şi am venit spre România. Cred că trebuie să depăşim definitiv această fază în care cu cât ne apropiem de graniţă legătura devine tot mai puţin evident”, a completat Klaus Iohannis.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite