Iohannis: Avem un obiectiv precis, construirea României post-pandemice. Un progres semnificativ spre o nouă etapă - VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis FOTO: Klaus Iohannis / Facebook
Klaus Iohannis FOTO: Klaus Iohannis / Facebook

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat vineri că am trecut printr-o perioadă foarte dificilă, iar acum avem un obiectiv foarte precis, construirea României post-pandemie. „Nu înseamnă revenirea la starea de dinainte, ci tocmai un progres semnificativ spre o nouă etapă”, a spus şeful statului. Preşedintele a mai spus că PNRR este ”o şansă uriaşă, pe care nu avem voie să o irosim”.

„Am promulgat astăzi legea privind ratificarea deciziei referiotare la resursele proprii ale Uniunii Europene, proiect care a fost adoptat de plenul reunit al Parlamentului printr-un vot responsabil al majorităţii partidelor parlamentare. Ratificarea acestei decizii este foarte importantă pentru că face posibilă alocarea fondurilor de redresare şi rezilienţă tuturor ţărilor din Uniune, bani care sunt extrem de necesari României”, a spus şeful statului.

Şeful statului a spus că am depăşit o perioadă grea în care am văzut „cât de profunde sunt hibele unui stat lipsit de reforme sănătoase şi de finanţări consistente în domenii esenţiale”. 

„Suntem la mai bine de un an de la debutul pandemiei. care a însemnat în primul rând o criză sanitară fără precedent, dar şi o economie masiv afectată. Am depăşit împreună o perioadă dificilă care ne-a demonstrat cât de profunde sunt hibele unui stat lipsit de reforme sănătoase şi de finanţări consistente în domenii esenţiale. Ne afăm într-un moment în care ştim că prin vaccinare şi imunizarea majorităţii cetăţenilor putem stopa această pandemie. De acum înainte aşadar avem un obiectiv foarte precis. Construirea României post-pandemice. România post-pandemică este ţara în care însfârşit se investeşte se investeşte masiv în infrastructură, se dezvoltă reţeaua de spitale şi se crează centre medicale integrate în zonele rurale şi urbane vulnerabile(...)Este ţara cu şcoli sigure şi dotate modern cu laboratoare funcţionale, vom investi în reţele de şcoli verzi, eficiente energetic, precum şi în dezvoltarea sistemelor de educaţie timpurie şi în învăţământul dual”, a mai declarat şeful statului. 

Şeful statului a mai spus că România post-pandemică „este ţara cu administraţie digitalizată, cu companii de stat reformate, cu un sector privat puternic şi bine dezvoltat, cu noi oportunităţi de afaceri”.

El a definit Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă drept ”o şansă uriaşă, pe care nu avem voie să o irosim”. De asemenea, şeful statului a spus că vrea să existe o pregătire privind punerea PNRR în aplicare şi finalizarea reformelor. 

„Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă este un plan ambiţios, pe care-l susţin, dar bucuria finalizării lui este doar o bucurie de etapă. Am făcut primul pas, unul important, dar adevărata provocare de acum începe, pentru că implementarea la timp a tuturor componentelor care alcătuiesc acest plan este absolut esenţială. Vreau să fim foarte bine pregătiţi pentru etapa cea mai importantă şi anume punerea lui în aplicare şi finalizarea reformelor propuse. Împreună, accesând toate aceste fonduri europene puse la dispoziţia ţării noastre, putem construi proiectul unei generaţii care să îndemne schimbarea profundă a României.  De reuşita PNRR depinde într-o mare măsură cum va arăta viitorul societăţii noastre. Din această perspectivă, acest demers nu are culoare politică, chiar dacă a fost elaborat cu mari eforturi şi negociat intensiv la nivel european de actuala coaliţie de guvernare, o coaliţie care înţelege foarte bine care sunt nevoile de dezvoltare ale ţării noastre ţi ce trebuie făcut pentru a ne atinge obiectivele”, a menţionat Klaus Iohannis.

Preşedintele a lansat un apel către guvernanţi, şi către primari pentru începerea pregătirii şi identificarea proiectelor. 

"Fac un apel la guvernanţi să continue demersurile, inclusiv cele de comunicare, astfel încât la nivel central să fie foarte clare procedurile pentru accesarea proiectelor şi termenele pentru finalizarea reformelor. Fac, totodată, un apel către primari, către autorităţile locale, ca imediat după aprobarea Planului de către Comisia Europeană, să înceapă să pregătească şi să identifice acele proiecte care se încadrează în condiţiile cerute", a afirmat Iohannis.

Şeful statului a mai declarat că este nevoie de mobilizarea tuturor instituţiilor statului. 

"Totodată, mediului de afaceri îi revine un rol deosebit de important, în special companiilor care vor fi implicate în proiectele majore de investiţii din domeniile cheie ale Planului, precum infrastructura de sănătate, infrastructura de transport sau cea de energie. Efortul conjugat al statului şi al mediului privat se va vedea în următoarea perioadă nu numai în ceea ce priveşte proiectele din PNRR, dar şi în absorbţia fondurilor europene din programele operaţionale pe care ţara noastră le va accesa", a adăugat el.

VIDEO Declaraţia preşedintelui Iohannis

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite