Iohannis, despre criza din Ucraina: Conflictul nu va ajunge la graniţele României, dar cred că s-a ajuns deja prea departe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis. FOTO Mediafax
Klaus Iohannis. FOTO Mediafax

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a vorbit, joi seară, în cadrul unui interviu acordat Digi 24, despre conflictul din Ucraina şi poziţia statului român în ceea ce priveşte această problemă de geopolitică.

Întrebat cum se va implica România în conflictul din Ucraina, Iohannis a precizat că va fi o acţiune colectivă cu ceilalţi parteneri, chiar dacă Ucraina e o ţară vecină.

„Împreună cu partenerii. Nu cred că este cazul să facem doar noi anumiţi paşi. SRI sprijină securitatea informatică în Ucraina. Sunt multe aspecte în care ne implicăm, nu doar declarativ. Sprijinim Ucraina pentru că este vecinul nostru. Voi merge pe 17 martie la Kiev. Toţi cei care am fost la Bruxelles ne-am exprimat speranţă că acordul de la Minsk va ţine. Nu cred că conflictul propriu-zis va ajunge la graniţele României, dar cred că s-a ajuns deja prea departe”, a afirmat liderul de la Palatul Cotroceni. 

Şeful statului a aduc precizări şi chestiunea livrării de arme pentru Ucraina din partea Occidentului.

„Această opţiunea trebuie lăsată pentru mult mai încolo. Livrările de armament nu au pacificat zonele conflictuale, ci duc la o amplificare a conflictului. Etnicii români din Ucraina sunt afectaţi la fel ca ucrainenii, dar din datele pe care le-am primit nu am putut să constat că există o problemă cu apăsare etnică, că unii sunt chemaţi la arme mai mult decât alţii”, a mai spus Iohannis. 

Conflictul separatist din estul Ucrainei, izbucnit în martie 2014, s-a soldat, potrivit estimărilor, cu peste 5.400 de morţi.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite