Iohannis cere reexaminarea legii de înfiinţare a Institutului de Studii Avansate pentru Cultură şi Civilizaţia Levantului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, vineri, o cerere de reexaminare privind legea prin care se înfiinţează Institutul de Studii Avansate pentru Cultură şi Civilizaţia Levantului. Şeful statului consideră că nu este precizat clar statutul juridic al acestuia şi relaţia lui cu Senatul, sub a cărei tutelă funcţionează.

„Având în vedere modul de finanţare a cheltuielilor curente şi de capital ale Institutului de Studii Avansate pentru Cultura şi Civilizaţia Levantului, parţial asigurat prin bugetul Senatului României, considerăm că trebuie clarificată natura juridică a Institutului, precum şi raporturile funcţionale dintre acesta şi Senatul României", se arată în cererea de reexaminare a lui Iohannis.

De asemenea, preşedintele spune că lipsa oricăror reguli cu privire controlul ce trebuie realizat de instituţia de tutelă (Senatul) asupra activităţii Institutului – cu privire la organizarea şi funcţionarea acestuia, cu privire la categoriile de personal care îşi desfăşoară activitatea în cadrul Institutului, precum şi cu privire la patrimoniul şi modul în care acesta gestionează fondurile publice care urmează a-i fi atribuite – „generează insecuritatea raporturilor juridice de natură să afecteze principiul stabilităţii normei juridice”.

O altă problemă este lipsa de claritate şi precizie a legii, care nu prevede modalitatea concretă şi legală de alegere/numire a organelor de conducere ale Institutului. Legea nu stabileşte nici numărul exact al tuturor membrilor Consiliului ştiinţific şi nici numărul acestora pe toate  categoriile de reprezentare şi nu precizează temeiul juridic, criteriile şi condiţiile în baza cărora Consiliul ştiinţific al Institutului poate suplimenta numărul de posturi pentru o perioadă determinată.

Prin lege este stabilit şi numărul maxim de posturi, fără să stabilească şi natura juridică a personalului ce poate fi angajat în cadrul Institutului.

În ceea ce priveşte exploatarea bunurilor pe care le are în administrare Institutul, legea permite ca Institutul să desfăşoare orice fel de activitate producătoare de venituri, fără să se precizeze temeiul juridic al desfăşurării acestor activităţi şi nici natura juridică a contractelor ce vor fi încheiate ori destinaţia fondurilor astfel obţinute. În privinţa sediului instituţiei, sunt neclare atribuţiile RAAPPS şi, pe de altă parte, nu rezultă care este autoritatea publică în măsură să autorizeze RAPPS să asigure spaţiul şi mijloacele necesare organizării şi funcţionării Institutului.

„În opinia noastră, în cadrul deciziei de înfiinţare a unui Institut de Studii Avansate pentru Cultura şi Civilizaţia Levantului ar trebui ca Parlamentul să consulte Academia Română, în calitatea sa de for naţional de consacrare ştiinţifică şi culturală, atât sub aspectul oportunităţii existenţei, cât şi din perspectiva asigurării specialiştilor în domeniu", se mai arată în cererea de reexaminare.

Camera Deputaţilor a adoptat, în octombrie, în calitate de for decizional, legea privind înfiinţarea Institutului de Studii Avansate pentru Cultură şi Civilizaţia Levantului, ca instituţie publică, finanţată de la bugetul de stat, în pofida criticilor Guvernului şi ale Academiei Române.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite