Iliescu, întrebat unde a greşit Ponta: Asta e viaţa, dragă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat, joi, că Victor Ponta este primul responsabil de pierderea alegerilor prezidenţiale, el arătând că acesta îşi va asuma vrând-nevrând eşecul ca şef de partid şi premier şi că partidul va trebui să facă analize serioase şi să tragă învăţăminte.

Întrebat dacă principalul vinovat de eşec este Ponta, Iliescu a răspuns: "Nu numai". "Şi el, dar nu numai, că el îşi asumă vrând-nevârnd şi ca şef de partid, şi ca şef de Guvern. E fără îndoială primul responsabil de treaba aceasta", a adăugat Iliescu.

Întrebat unde a greşit Ponta, Iliescu a răspuns: "Asta e viaţa, dragă". El a arătat că pierderea consecutivă a alegerilor prezidenţiale va trebui să facă obiectul unei analize serioase în PSD.

"Asta e altă treabă (pierderea consecutivă a alegerilor prezidenţiale, n.r.) Partidul va trebui să tragă concluzii. Asta am şi propus - nişte analize foarte serioase ca să se tragă învăţăminte, ce-i de făcut pe mai departe", a spus Iliescu.

El a arătat că nu este prima dată când PSD a pierdut alegerile prezidenţiale şi a arătat că partidul trebuie să înveţe din pierderi, ca şi din victorii.

"Deci s-a pierdut. Nu-i prima dată. Am mai pierdut şi în '96, şi cu Năstase, Geoană. Deci trebuie să învăţăm şi din victorii şi din înfrângeri. Asta e regula politică", a mai spus Iliescu.

De asemenea, întrebat dacă ar trebui să rămână Victor Ponta la guvernare, Iliescu a răspuns: "Nu pot eu să spun, asta trebuie să fie o analiză proprie a partidului".

În ce priveşte varianta rămânerii PSD la guvernare, Iliescu a precizat: "Nu ştiu, vom vedea". "Deocamdată o schimbare imediată nu e în interesul nici măcar al celor care ar trebui să preia puterea. Cine să o facă? E o majoritate parlamentară, deci lucrurile nu se judecă numai prin dorinţă...Iar ei nu sunt pregătiţi pentru aşa ceva. Iohannis a spus-o chiar foarte clar că nu au niciun interes să vină la Guvern, nici nu au forţa necesară, nu au reprezentare parlamentară. E un joc mai complicat", a spus Iliescu.

Cu privire la schimbarea majorităţii parlamentare, Iliescu a declarat: "E posibil să fie şi alegeri anticipate. Altminteri în 2016 oricum vor fi alegeri". Întrebat dacă e o variantă bună să fie anticipate, Iliescu a precizat: "Nu ştiu. Deci pot fi soluţii diverse".

Solicitat să comenteze alegerea lui Iohannis ca şef de stat, Iliescu a răspuns: „Suntem la 25 de ani de la Revoluţie. Regula jocului în politică este succesiunea şi ăsta e un lucru sănătos. Trecerea de la o guvernare la alta, de la un partid la altul este jocul democratic şi eu sper ca această regulă a jocului democratic să fie benefică”.

Întrebat cum vede diferenţa la care a pierdut PSD, Iliescu a arătat că nu partidul a fost cel care a pierdut alegerile.

„Nu partidul, că nu au fost alegeri parlamentare în care intervin partidele. Intervin şi persoanele şi s-a văzut că oamenii vor şi ceva nou, o schimbare şi deci Iohannis a venit cu un mesaj nou care a avut priză la public, la cetăţeni. Sunt lucruri fireşti”, a spus fostul preşedinte.

Bloomberg: Înfrângerea lui Ponta în alegeri poate determina scumpirea finanţărilor pentru România

Înfrângerea surprinzătoare în alegerile prezidenţiale a premierului Victor Ponta ar putea duce la noi creşteri ale preţului obligaţiunilor României, relatează Bloomberg. Preţul obligaţiunilor României cu scadenţa în octombrie 2024 a crescut zilnic începând din 16 noiembrie, când alegerile au fost câştigate de Klaus Iohannis.

Cum a devenit Mihai Gâdea „băsist“: „Pot fi acuzat că m-am sucit“. Antena 3 şi RTV, confuze după alegeri

Posturile de televiziune Antena 3 şi România TV, deţinute de omul de afaceri Dan Voiculescu, respectiv de către deputatul PSD Sebastian Ghiţă, au încetat campania denigratoare la adresa preşedintelui ales Klaus Iohannis şi semnalizează o posibilă schimbare a taberei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite