Leonard Cadăr, senatorul "un miel şi doi elefanţi". Singura intervenţie notabilă în Parlament, o interpelare despre radarele de pe ruta Bucureşti - Piatra Neamţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatorul PSD de Neamţ, Leonard Cadăr, a devenit vedetă peste noapte prin declaraţia de la dezbaterile privind încuviinţarea cererii de urmărire penală a colegilor săi Ecaterina Andronescu şi Şerban Mihăilescu. El a spus acestea au venit pentru a satisface "pofta de sânge a presei".

Senatorul PSD Leonard Cadăr a lansat miercuri, 19 noiembrie, un atac dur la adresa presei, acuzată că este „o hienă care vrea sânge“ şi este vinovată pentru că parlamentarii votează mai multe încuviinţări de ridicare a imunităţii în scopul declanşării urmăririi penale a aleşilor neamului.

„Nu contează dacă sunt vinovaţi sau nu, trebuie să satisfacem pofta de sânge a presei, trebuie ca urmaşii vampirilor să fie satisfăcuţi şi astfel, poate vom spăla imaginea politicienilor. Ieri am sacrificat un miel, astăzi sacrificăm doi elefanţi. Nu contează, dar dacă ei sunt satisfăcuţi, noi să ne dezicem unii de alţii, uşor, uşor”, a clamat senatorul PSD.

Ulterior, pe holurile Parlamentului, senatorul a revenit asupra declaraţiei făcute în timpul dezbaterilor, susţinând că nu a dorit să ia apărarea clasei politice, ci a dorit doar să dea un semnal presei să fie obiectivă în relatările pe subiectul imunităţii aleşilor.

„Nu ajungea nici <senatorul melcilor>”

Leonard Cadăr a fost ales senator la alegerile parlamentare din decembrie 2012, pe Colegiul 2 Neamţ, în urma redistribuirii voturilor. La acel moment, Cadăr era membru PDL şi candidase sub sigla Alianţa România Dreaptă (ARD). Colegiul 2 Senat a fost câştigat detaşat de Ioan Chelaru (PSD/USL) care a adunat 45.246 de voturi (61,92%), în timp ce Leonard Cadăr s-a clasat pe locul secund, la mare distanţă, cu doar 13.361 de voturi (18,97%).

În aprilie 2013, Leonard Cadăr şi-a dat demisia din PDL, după ce la alegerile interne se poziţionase în tabăra lui Vasile Braga, făcând notă discordantă cu liderii PDL Neamţ care o susţineau pe Elena Udrea (deputat de Neamţ) la şefia partidului.

Acest episod a stârnit reacţii dure din partea primarului municipiului Roman, Laurenţiu Leoreanu care i-a transmis lui Leonard Cadăr că a ajuns senator urmare a campaniei sale şi a liderilor PDL Elena Udrea şi Gheorghe Ştefan.

„Eu vă spun că domnul Cadăr nu ieşea nici «Senatorul melcilor» dacă nu eram eu, dacă nu era Gheorghe Ştefan, dacă nu era Elena Udrea şi campania făcută de noi. Cei care au intrat în cabina de vot şi au pus ştampila pe Elena Udrea şi ARD la Camera Deputatilor, s-au dus automat şi au pus ştampila şi pe Leonard Cadăr la Senat. A câştigat datorită acestor voturi. Să nu-mi spună mie domnul senator că el a ieşit parlamentar la Roman datorită meritelor sale. Trei sferturi dintre romaşcani habar n-au cine este el. Trebuie să ies eu în presă să le explic cine este”, declara  primarul Leoreanu în martie 2013.

Leonard Cadăr a recunoscut că a avut o mare şansă de a ajunge senator, dar a respins ideea că ar fi beneficiat de campania pentru Elena Udrea, al cărei Colegiu de Deputaţi (4) se suprapunea parţial cu cel pe care el candida la Senat.

„În timpului campaniei electorale, la lansarea candidaturii Elenei Udrea în Colegiul 4, eu am fost lăsat să stau la baza scenei, în sală, şi n-am fost invitat să urc pe scenă. Eu am fost doar folosit de faţadă. Din fericire, datorită unui noroc şi activităţii mele în teren, am reuşit să mă fac cunoscut şi să fiu ales senator”, i-a răspuns Leonard Cadăr primarului de Roman.

Supărat pe agenţii de circulaţie din Bucureşti

Timp de aproape jumătate de an (din aprilie şi până în septembrie 2013), Leonard Cadăr a activat ca senator independent.

În mai 2013, el l-a interpelat pe ministrul Afacerilor Interne de la acea vreme, Radu Stroe, supărat că poliţiştii de la rutieră îi „vânează” în Bucureşti pe şoferii maşinilor cu numere din judeţele Moldovei.

„Am depus o interpelare care a făcut referire la subiectivismul agenţilor de circulaţie din Capitală. M-am referit la faptul că dintr-o coloană de autoturisme care circulă în Bucureşti, cu aceeaşi viteză, sunt controlate în special cele cu număr din judeţele Moldovei. Am mai adus la cunoştinţa Ministrului de Interne şi constatarea că radarele la noi sunt ascunse după tufişuri şi garduri, în curbe, doar cu scopul de a «vâna» pe vitezomani şi a-i amenda”, a explicat senatorul Cadăr.

Parlamentarul a precizat atunci că problemele reclamate i-au fost transmise de cetăţenii care au solicitat audienţe la cabinetul senatorial, dar situaţiile au fost  observate şi de el însuşi în timpul deplasărilor la Bucureşti.

„În indicatorii de evaluare a activităţii desfăşurate de către poliţistul rutier nu sunt incluse criterii de sancţionare a participanţilor la traficul rutier în funcţie de unitatea administrativ-teritorială în care este înmatriculat autovehicolul pe care îl conduc”, i-a răspuns ministrul de interne senatorului.

Supărat pe Opoziţie, a sărit în barca Puterii

În septembrie 2013, Leonard Cadăr a decis să treacă din Opoziţie în rândurile partidului de guvernământ, anunţându-şi colegii din Senat că va activa în PSD.

Ca activitate parlamentară, senatorul Leonard Cadăr s-a remarcat în această legislatură cu 14 iniţiative legislative, la care este printre iniţiatori, niciuna nefiind până acum adoptată (respinse, în lucru sau trimise la Camera Deputaţilor pentru dezbatere).

De asemenea, senatorul Cadăr a făcut în acest mandat 10 declaraţii politice, a avut o întrebare, 5 interpelări, 76 de luări de cuvând în plen şi o interpelare adresată primului ministru.

Leonard Cadăr face parte din comisia pentru privatizare şi administrarea activelor statului. Este secretar al Grupului parlamentar de prietenie cu Costa Rica, şi membru al grupului parlamentar de prietenie cu Norvegia.  

Pe aceeaşi temă:

PSD a dat pe mâna DNA „doi elefanţi“

Elena Udrea a lăsat PDL fără parlamentari în Neamţ. Partidul Mişcarea Populară are acum doi deputaţi în fostul fief al „portocaliilor“

Elena Udrea a demisionat din PDL şi s-a înscris în PMP: Astăzi mă despart de un partid, dar rămân într-o echipă

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite