Iliescu, despre redeschiderea dosarului Revoluţiei: În loc să stăm să plângem morţii, să tragem concluzii politice. CEDO este alimentat de unii de aici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Iliescu face un nou apel la calm
Ion Iliescu face un nou apel la calm

Fostul preşedinte Ion Iliescu a declarat, joi, despre redeschiderea dosarelor Revoluţiei şi mineriadelor, că nu ştie cui slujeşte aşa ceva, că acele evenimente ar trebui cercetate de istorici, nicidecum de procurori, el precizând că, „în loc să stăm să plângem morţii, ar trebui să tragem concluziile politice adecvate”. Iliescu vede o conspiraţie şi când vine vorba despre sancţiunile pe care CEDO le-a impus României.

”Nu ştiu cui slujeşte aşa ceva. Altminteri, nu-i nicio problemă”, a spus Iliescu, întrebat cum comentează redeschiderea dosarelor Revoluţiei şi mineriadelor.

”A fost un moment de istorie, cu părţile lui bune şi cu părţi mai puţin bune, cu stări conflictuale. Am trecut peste ele, am depăşit. Ce rost are să dezgropăm? Ele trebuie să formeze obiectul unor asemenea dezbateri, unor oameni care stau şi studiază istoria ca să tragem învăţăminte, nu să tot întreţinem o stare", a delcarat fostul preşedinte.

Iliescu a adăugat că îi înţelege pe cei care au avut pierderi umane. ”Acesta a fost caracterul cel mai radical din tot arealul nostru, nici ungurii, nici polonezii, nici măcar bulgarii. La noi a fost o mişcare radicală de înlăturare a vechiului regim, cu sacrificii umane. Acum, să stăm să tot plângem morţii, în loc să tragem concluziile politice adecvate pentru tot procesul de dezvoltare a societăţii”, a afirmat fostul şef al statului.

Ion Iliescu a comentat şi decizia Curţii Europene pentru Drepturile Omului (CEDO) de a sancţiona România în legătură cu Revoluţia din 1989. ”CEDO este alimentat de unii de aici, interesaţi să întreţină aşa ceva”, a declarat Iliescu.

„O exprimare eliptică“

La câteva ore după ce i-a batjocorit pe morţii Revoluţiei, Ion Iliescu a revenit, pe blogul său personal, cu precizări.

„La sfârşitul întâlnirii de la Palatul Parlamentului, dedicată formării CPUN, prima instituţie a noii democraţii româneşti, am răspuns unor întrebări ale presei, legate de intenţia redeschiderii dosarului ”Revoluţia din decembrie”, şi unor decizii ale Curţii Europene a Drepturilor Omului, privitoare la plângerile unor rude ale victimelor din decembrie 1989.

Revoluţia Română a fost un eveniment extrem de complex, şi a spune că poţi să-l cuprinzi într-un dosar înseamnă a ignora o întreagă realitate. Orice sentinţe ar da un tribunal sau altul, ele nu înseamnă că reprezintă adevărul despre Revoluţie. Sunt doar soluţii particulare, date unor cazuri particulare. Iar acolo unde au fost identificaţi vinovaţi de represiune, aceştia au fost judecaţi şi condamnaţi. Nu pentru o vină în general, ci pentru fapte concrete.

Regret faptul că o exprimare eliptică, în contextul acestei discuţii, poate suna drept indiferenţă faţă suferinţa rudelor celor morţi în acele zile. Nu este, iar tot ceea ce am făcut pentru cinstirea memoriei lor stă dovadă că nu este vorba de indiferenţă sau de lipsa empatiei.

Cinstirea memoriei celor morţi în timpul Revoluţiei înseamnă în primul rând să acţionăm pentru ca România să nu mai cunoască totalitarismul. Iar pentru asta acţiunea politică este primordială.  Democraţia înseamnă politică. Trebuie să tragem concluziile politice care se impun din tot ceea ce am făcut greşit în aceşti 26 de ani, înseamnă să întărim instituţiile politice: parlament, partide, organe alese la nivel local; să ne facem datoria de a veghea ca ţara asta să rămână o democraţie, drepturile şi libertăţile cetăţeneşti să fie respectate“, a spus Iliescu. 

Fostul şef al statului a fost prezent, joi, la o dezbatere organizată de IRRD, împreună cu organizaţia non-guvernamentală CPUN, pe tema activităţii primei structuri de conducere de după Revoluţie.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite