Politicienii maghiari ţin Harghita şi Covasna ostatece, dar mai eliberează din prizonieri dacă li se acceptă cererile

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Politicienii maghiari au luat ostatecă o regiune din România şi se comportă ca o forţă separatistă
Politicienii maghiari au luat ostatecă o regiune din România şi se comportă ca o forţă separatistă

O situaţie neverosimilă a fost dezvăluită de primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, care tratează problema judeţelor Harghita şi Covasna ca şi cum ar fi ostatece. Arpad e dispus să negocieze cu statul român slăbirea lanţurilor maghiare asupra regiunii şi să ofere posturi de conducere şi românilor în zonă dacă se acceptă autonomia. Să înţelegem că România trebuie să-şi negocieze prezenţa românilor acolo ca în situaţiile cu luare de ostateci?

Din start, organizarea unei discuţii precum cea intitulată "Autonomie şi regionalism - provocările deceniului" care a avut loc sâmbătă în Sfântu Gheorghe şi prin care politicienii maghiari din mai multe partide au chemat românii ca să-i convingă în vederea autonomiei teritorială, reprezintă o inepţie la care niciun politician român nu ar fi trebuit să participe. Pentru că unii s-au lăsat păcăliţi, ca şi cum ar fi ceva de discutat în această privinţă, ne-am trezit şi cu o situaţie neverosimilă: aceea prin care primarul localităţii, Antal Arpad, se arată dispus să le acorde şi românilor posturi de conducere în zonă în schimbul autonomiei! E ca şi cum statul român ar fi ţinut la uşă de elemente ostile care au preluat regiunea şi ar mai fi primit înăuntru numai dacă îndeplineşte cerinţele atacatorilor. O situaţie de preluare de ostateci, în care judeţele Harghita şi Covasna sunt victime, alături de toţi românii din zonă.

E ca şi cum statul român ar fi ţinut la uşă de elemente ostile care au preluat regiunea şi ar mai fi primit înăuntru numai dacă îndeplineşte cerinţele atacatorilor. O situaţie de preluare de ostateci, în care judeţele Harghita şi Covasna sunt victime, alături de toţi românii din zonă.

Cum este cu putinţă ca un primar maghiar să vină în public şi să şantajeze în acest fel statul român, propunând să-i redea o mică parte din autoritatea în zonă, adică eliberarea parţială de ostateci, la schimb cu înfiinţarea unei enclave separatiste? Cu ce diferă acest comportament de terorismul soft, care îi ţine prizonieri pe românii din zonele locuite majoritar de etnici maghiari şi nu le acordă drepturi decât la schimb cu renunţarea la autoritatea statului român asupra regiunii? Parcă ar fi un scenariu de America Latină acolo unde gherilele separatiste controlează anumite zone şi îşi impun legea cu forţa, iar statul respectiv nu poate intra pe teritoriul lor.

În aceste condiţii, ce ar mai fi de negociat cu politicienii maghiari? Cum să-i lase ei pe români să aibă reprezentanţi în propria lor ţară şi să aibă dreptul de a-şi vorbi limba? Românii din judeţele Harghita şi Covasna vor ajunge ca românii din Serbia, care au primit după 200 de ani dreptul să-şi înveţe limba în şcoli ca materie opţională. Acolo însă lupta s-a dus cu un alt stat, Serbia, care se străduieşte să-i asimileze. Cum putem permite să avem pe teritoriul României un alt stat de facto cu care să fim obligaţi să negociem drepturile românilor ca şi cu o putere străină? Faptul că Antal Arpad nu are de gând să sărbătorească Ziua Naţională a României şi că a propus să ne schimbăm data de 1 Decembrie cu o altă zi pentru că maghiarilor nu le place Marea Unire este doar cireaşa de pe tort. Dacă statul român nu pune capăt extremismului maghiar din zonă ne vom trezi şi cu alte cereri de acest fel, că doar cele două judeţe sunt ostatece, iar noii grofi pot emite, în numele puterii pe care îi lăsăm să o exercite în zonă, orice pretenţii. Aştept clipa în care România va recunoaşte Kosovo, de exemplu, şi atunci să vedeţi ce ne vor pune politicienii maghiari pe masă...

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite