Guvernul ar putea adopta joi ordonanţa care le permite primarilor să migreze la alte partide

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Guvernul României FOTO Adevărul
Guvernul României FOTO Adevărul

Guvernul se reuneşte joi pentru a adopta ordonanţe de urgenţă, inclusiv ordonanţa vicepremierului Liviu Dragnea  care le permite primarilor ca timp de două săptămâni să-şi aleagă un alt partid fără să-şi piardă mandatul, scrie Mediafax.

Potrivit surselor citate de Mediafax, ministerele mai au încă de făcut unele observaţii la ordonanţă, aceasta nefiind discutată încă la nivelul Executivului.

Preşedintele PSD, premierul Victor Ponta, a precizat, luni, că ordonanţa propusă de vicepremierul Liviu Dragnea este necesară pentru deblocarea autorităţilor locale şi ieşirea din minciună şi ipocrizie.

Planurile lui Dragnea

Vicepremierul vrea să modifice, doar temporar, legea care stipulează că un ales local - fie el primar, consilier local, consilier judeţean, preşedinte de Consiliu Judeţean – îşi pierde funcţia, dacă, în timpul mandatului, trece de la un alt partid decât cel în care active când şi-a obţinut funcţia. Conform spuselor lui Dragnea, primarii sau alţi aleşi locali vor avea la dispoziţie două săptămâni pentru „a se transfera“ la alt partid.

Vicepremierul îşi motivează necesitatea acestui proiect legislativ prin apariţia unor noi partide pe scena politică. „Se instalează instabilitate în administraţia locală generată de apariţia unor noi partide şi mulţi primari, pe care nu îi condamn, care susţin un partid nou sau altul. Sunt probleme cu majorităţile. Vrem să nu avem sincope în şedinţele de Consiliu Local sau Consiliu Judeţean şi să ne trezim în doi ani în blocaje instituţionale“, a spus Dragnea.

În urmă cu opt ani, aleşii locali au avut la dispoziţie 45 de zile să-şi aleagă partidul, însă această perioadă a fost stabilită înainte ca Legea aleşilor locali să fie modificată, în sensul în care trasesismul urma să fie interzis. Altfel spus, aleşii locali au primit atunci o ultimă şansă de a-şi alege familia politică, după care uşile s-au închis, odată cu adoptarea Legii 249/2006, cunoscută ca legea împotriva trasesimului politic. Mai mult, în 2006, când a fost promulgată noua formă a legii, legiuitorul a urmărit tocmai acest lucru: să-i facă pe primari captivi ai partidelor de pe urma cărora au ajuns primari. În plus, dacă nu mai rezistă în niciun chip în partid, au posibilitatea de a demisiona şi de a candida din nou, de pe listele altor formaţiuni, însă, de obicei, nu vor să rişte o înfrângere.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite