Guvernul le-a pus gând rău falşilor revoluţionari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Revoluţionarii şi-au exprimat în repetate rânduri nemulţumirile faţă de de deciziile Executivului chiar în faţa Guvernului FOTO Adevărul
Revoluţionarii şi-au exprimat în repetate rânduri nemulţumirile faţă de de deciziile Executivului chiar în faţa Guvernului FOTO Adevărul

Indemnizaţiile pentru revoluţionari vor fi acordate numai celor care, în decembrie 1989, au luptat în Bucureşti, Timişoara, Caransebeş, Sibiu, Cugir, Lugoj, Târgu-Mureş şi Cluj–Napoca. Decizia, adoptată marţi de Guvern, se regăseşte între normele de aplicare a Legii recunoştinţei pentru victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989 şi a fost argumentată prin faptul că, în perioada 16-22 decembrie 1989, doar în aceste localităţi au murit oameni.

Senatorul PNL Nicolae Vlad Popa, membru în Comisia parlamentară a revoluţionarilor din Decembrie 1989, ne-a declarat că decizia Guvernului nu are nicio logică şi este nedreaptă. „Nu aceasta este calea de a face ordine, de a identifica falşii revoluţionari. Un prim pas a fost făcut prin scoaterea din rândul masei de revoluţionari a celor care au fost declaraţi colaboratori ai Securităţii. Pasul al doilea este de a-i verifica pe cei care au acte obţinute după anul 2000, emanate din zone unde se ştie că s-au falsificat documente“, a precizat senatorul PNL. 

Procedura poate fi contestată

Persoanele care au luptat la revoluţie în alte localităţi decât cele stabilite de Guvern pot primi certificate de revoluţionari numai dacă prezintă documente emise de către Parchet sau contestă procedura.„Pentru alte localităţi care nu se regăsesc printre cele enumerate, dar în care, în urma confruntărilor cu forţele de represiune, au fost ucise, rănite sau reţinute persoane până la fuga dictatorului, s-a introdus o modalitate de determinare a acestora prin atestare din acte normative emise în acest sens sau documente oficiale eliberate de Parchetul General“, a mai stabilit Guvernul. În noile reglementări introduse în normele metodologice, momentul «fuga dictatorului» a fost stabilit ca fiind ziua de 22 decembrie 1989, ora 12.10. 

La finalul anului trecut, după ce a decis să amâne cu doi ani plata indemnizaţiilor, Executivul a introdus, prin OUG, un nou titlu de revoluţionar: „Luptător cu Rol Determinant“. Prin urmare, obţinerea indemnizaţiilor era condiţionată de obţinerea unui nou certificat de revoluţionar. Revoluţionarii au ieşit să protesteze, însă Liviu Pop, Ministrul pentru Dialog Social de la acea vreme, i-a convins să renunţe admiţând că ordonanţa conţine „aberaţii“. Indemnizaţiile revoluţionarilor au costat până acum statul peste 2 miliarde de euro.

Citeşte şi:

Ponta cere verificarea modului de acordare a certificatelor de revoluţionar din 1990

Guvernul le impune un nou certificat revoluţionarilor, după ce a acuzat o greşeală cu indemnizaţia unora dintre aceştia

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite