Guvernul, între două luntri: dă aviz favorabil pentru proiectul de înfiinţare a liceului maghiar din Târgu Mureş, deşi recunoaşte că ar putea fi neconstituţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Mihai Tudose. FOTO Inquam Photos
Premierul Mihai Tudose. FOTO Inquam Photos

Guvernul Tudose a dat aviz favorabil proiectul privind înfiinţarea liceului maghiar din Târgu Mureş, adoptat de Camera Deputaţilor şi ajuns în prezent la Senat, cu toate că în punctul de vedere al instituţiei precizează că iniţiativa legislativă ar putea fi neconstituţională deoarece ar încălca principiul separaţiei puterilor în stat.

„Menţionăm că nu este necesară adoptarea măsurilor preconizate prin lege, ca act juridic al parlamentului, operaţiune juridică avută în vedere fiind circumscrisă domeniului de reglementare a actelor cu caracter infralegal, administrativ. În acest context, adoptarea de către Parlament a iniţiativei legislative ar putea avea semnificaţie unei ingerinţe a acestuia în activitatea puterii executive, de natură să conducă la afectarea principiului constituţional al separaţiei puterilor în stat“, precizează Guvernul în punctul său de vedere referitor la proiectul de lege pentru înfiinţarea liceului maghiar catolic din Târgu Mureş. 

Însă, un rând mai jos instituţia subliniază că susţine adoptarea iniţiativei legislative care în prezent a ajuns la Senat, după ce aceasta a trecut deja de Camera Deputaţilor. 

Proiectul UDMR de înfiinţare a unui liceu teologic cu predare exclusiv în limba maghiară a fost adoptat de Camera Deputaţilor pe 21 decembrie, noua unitate de învăţământ urmând să funcţioneze într-un corp al Colegiului Naţional „Unirea” din Târgu Mureş. Proiectul a trecut prin votul deputaţilor PSD, ALDE, UDMR şi al unor parlamentari ai USR, social-democraţii fiind însă esenţiali din moment ce ei au aproape 45% din numărul de voturi de la Cameră.

Discutarea şi votul acestui proiect  au fost tergiversate timp de mai multe săptămâni, perioadă în care UDMR a negociat la sânge cu PSD pentru susţinerea înfiinţării liceului, dar şi pentru câteva proiecte tot pe zona de educaţie, care vor ajunge pe masa deputaţilor şi senatorilor în primăvara. În schimb, PSD a beneficiat de susţinerea UDMR pentru voturile de la legile Justiţiei şi pe cel de la modificarea Legii ANI. Fără aceste voturi, iniţiativele nu ar fi trecut.

Opoziţia a atras atenţia asupra neconstituţionalităţii proiectului

„Aţi retransformat Mureşul într-un poligon de tragere, un spaţiu al segregării etnice. Aşa se vinde România. Este o lege cu un vădit caracter neconstituţional“, a declarat deputatul Marius Paşcan de la PMP. Critici au venit şi de la PNL, prin vocea lui Florin Roman, care a criticat faptul că s-a recurs la proiect de lege pentru înfiinţarea liceului. „Nu putem accepta ca un liceu din Româna să fie înfiinţat aşa. Trebuia prin ordin al ministrului, acum îl înfiinţăm prin lege. S-a deschis o cutie a Pandorei domnilor“, a precizat Roman.

Procedura clasică este înfiinţarea unor instituţii de învăţământ prin ordin de ministru, după cum arată Legea Educaţiei Naţionale, fiind o premieră faptul că Parlamentul ia decizia înfiinţării unui liceu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite