Grupul parlamentar „Trădare, dar s-o ştim şi noi“
012 parlamentari au schimbat deja partidul cel puţin o dată, deşi legislatura parlamentară a început doar de patru luni de zile.
Noul Parlament s-a constituit în decembrie 2012 şi de atunci zece deputaţi şi doi senatori au schimbat deja partidul din partea căruia au candidat. La Cameră, numărul minim de parlamentari pentru constituirea unui grup este de zece. Partidele din Opoziţie, PDL şi PPDD, au fost principalele victime ale traseismului, pierzând şase, respectiv cinci parlamentari. Un deputat PPDD s-a întors în partid după o săptămână la PC.
O parte dintre aceştia au trecut în tabăra Puterii – patru la PC şi trei la PNL, iar patru au, deocamdată, statut de independenţi. Astfel, în PDL Vasile Blaga vorbeşte despre relansarea partidului, dar parlamentarii democrat-liberali pleacă pe capete. Cea mai spectaculoasă dezertare a fost cea a lui Mihai Stănişoară, prim-vicepreşedinte PDL şi lider al grupului parlamentar din Camera Deputaţilor. Stănişoară a preferat poziţia de vicepreşedinte PNL, apărând într-o conferinţă de presă alături de Crin Antonescu, în timp ce colegii săi de partid aşteptau să anunţe dacă va candida sau nu la şefia PDL. „M-aţi întrebat dacă depun o moţiune la PDL, depun o moţiune, ea se numeşte adevărata cale de dreapta şi este reprezentată de adeziunea mea la PNL“, a explicat Stănişoară.
Stănişoară era cunoscut în PDL ca un apropiat al lui Blaga şi plecarea sa la liberali a alimentat speculaţiile potrivit cărora democrat-liberalii vor o apropiere de PNL. Stănişoară a înregistrat şi un record de adaptare la noul partid: în ziua înscrierii în PNL, de pe blogul său au dispărut atacurile dure la adresa lui Crin Antonescu. Stănişoară a fost urmat în PNL de finul său, deputatul Ion Cupă, care era şi şeful PDL Gorj. Un alt deputat PDL, Mircea Irimie, a trecut la PC invocând „motive personale care nu pot fi dezvăluite“.
Alţi trei parlamentari care au părăsit PDL activează ca independenţi. Deputatul Mihaela Stoica şi-a depus demisia din PDL, susţinând că nu se mai regăseşte în politica pe care o face actuala conducere a partidului şi a criticat modul în care a fost organizată Convenţia Naţională Extraordinară de la sfârşitul lunii martie. Şi deputatul Valerian Vreme a demisionat din PDL acuzând strategia liderului PDL, Vasile Blaga, de a transforma partidul în unul împotriva preşedintelui Traian Băsescu.
Valerian Vreme şi Mihaela Stoica tatonează deja o afiliere la Mişcarea Populară, patronată de preşedintele Traian Băsescu. Tot independent este şi un alt parlamentar care a demisionat din PDL, senatorul
Leonard Cadăr.
Bilanţul lui Dan Diaconescu
Un deputat PPDD, Cezar Cioată, a reuşit deja să facă două „transferuri“. El a plecat de la PPDD la PC, partid unde a stat o săptămână. Ameninţat de Dan Diaconescu că are de plătit despăgubiri de două milioane de euro, Cioată a revenit în PPDD.
PPDD a fost părăsit de tot de deputatul Ioan Moldovan, care a trecut la PC. Moldovan a fost viceprimar al municipiului Câmpia Turzii, în mandatul 2008-2012, din partea PDL, partid din care a demisionat înaintea alegerilor locale. Deputatul Gheorghe Coman a plecat, de asemenea, la PC, iar instalarea sa în fruntea filialei Buzău a provocat revolta organizaţiei locale, ai cărei membrii l-au împiedicat să intre în sediu. Tot la PC a plecat şi senatorul Mihai Dănuţ.
Deputatul PP-DD Romeo Nicoară a părăsit partidul lui Dan Diaconescu pentru PNL. El a mai fost membru PNL, partid pe care l-a părăsit dupa ce Crin Antonescu i-a luat locul în colegiul din Teleorman. Mihai Tararache a părăsit PPDD pentru a deveni independent după ce a anunţat sec: „Închei colaborarea parlamentară cu grupul PPDD, cea politică n-a existat niciodată“.
Cifra putea fi mai mare, dar unul dintre cei care şi-au anunţat demisia, Antonie Solomon, a revenit asupra gestului şi a fost iertat de Dan Diaconescu.
Traseismul, boală veche
Migraţia politică a devenit deja o boală clasică în Parlamentul de la Bucureşti. Fenomenul a atins apogeul între anii 2008 şi 2012, când 97 din cei 471 de parlamentari au schimbat cel puţin o dată formaţiunea politică. De traseism au beneficiat, în principal, PDL şi UNPR, care au putut forma o majoritate parlamentară, alături de UDMR, tocmai în urma dezertărilor din PSD şi PNL. Dezertările au atins punctul maxim după decembrie 2009 când Traian Băsescu a câştigat alegerile prezidenţiale şi a anunţat că îl va nominaliza pe Emil Boc premier. Mulţi parlamentari PSD şi PNL nu au riscat să rămână în opoziţie. Liderii USL Crin Antonescu şi Victor Ponta au condamant fenomenul şi au promis că nu vor recurge la astfel de mijloace. În primăvara lui 2012, trendul s-a inversat, pe fondul prăbuşirii PDL în sondaje. O parte dintre parlamentarii coaliţiei de guvernare, inclusiv din PDL, au trecut la USL provocând prăbuşirea Guvernului Ungureanu.