Întreprinderea de stat Registru a fost obligată să achite circa 100 de milioane de lei unei companii ce aparţine milionarului Boris Birştein

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urma deciziei Curţii Supreme de Justiţie din 24 aprilie 2013, a fost păstrată în vigoare hotărârea Curţii de Apel Chişinău care a obligat întreprinderea de stat Registru să achite companiei "Intercomsoft LTD“  despăgubiri în valoare de 7,8 milioane de dolari, potrivit unui comunicat al serviciului de presă al Guvernului.

Prim-ministrul interimar Iurie Leancă a convocat o şedinţă de lucru cu ministrul Justiţiei, Oleg Efrim, ministrul Finanţelor, Veaceslav Negruţa şi cel al Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Pavel Filip, ca urmare a situaţiei ce s-a creat la întreprinderea de stat "Registru" după deciziile instanţelor de judecată prin care aceasta a fost obligată să achite companiei „Intercomsoft LTD” despăgubiri de 7,8 milioane de dolari (circa 96 de milioane de lei).

“Este inadmisibil ca una din cele mai importante funcţii ale statului cum este documentarea populaţiei să fie expusă riscului, din cauza problemelor cu care se confruntă o întreprindere de stat. Acum, însă, trebuie să luăm măsuri de urgenţă pentru a identifica o soluţie şi a nu admite perturbarea procesului de perfectare şi eliberare a actelor de identitate cetăţenilor ţării noastre”, a menţionat Iurie Leancă.
Premierul interimar s-a arătat nemulţumit de modul în care litigiul în cauză a fost gestionat până în prezent, precizând că anume în scopul monitorizării riguroase a problemei date, printr-o dispoziţie a şefului guvernului din 10 ianuarie 2012, a fost instituit un grup de lucru, format din reprezentanţi ai  mai multor ministere.

Ministerul Justiţiei va efectua o analiză detaliată a situaţiei prin prisma respectării procedurii de examinare a litigiului în instanţă şi va sesiza CSM dacă se vor constata abateri de la norma imperativă.
Ministerul Finanţelor a primit indicaţia de a efectua auditul financiar al întreprinderii Registru şi a-i acorda asistenţă în materie de perfectare a documentelor financiare, după necesitate.

Pretenţii de sute de milioane

În anul 2011, firma Intercomsoft, controlată de milionarul Boris Birştein, împreună cu firma Andimit, a înaintat pretenţii în instanţele locale faţă întreprinderea Registru şi două ministere, cerând 103,76 milioane de dolari (circa 1,24 miliarde de lei). În iulie 2011, Judecătoria Economică din Chişinău a mai tăiat din poftele firmelor, reducând suma la 71,3 milioane de dolari, iar apoi Curtea de Apel a diminuat-o până la 41 de milioane de dolari.

Cele două companii susţin că întreprinderea Registru şi autorităţile moldoveneşti au continuat să folosească utilajul, tehnologiile şi materia primă şi după rezilierea, la 29 aprilie 2006, a acordului de leasing semnat de Ministerul Economiei şi Intercomsoft în aprilie 1996. Şi asta deşi, potrivit documentului, nu aveau dreptul s-o facă în decurs de trei ani. Mai mult, potrivit instanţei, firma nu ar fi fost înştiinţată despre rezilierea contractului de leasing.
Autorităţile moldoveneşti n-au recunoscut pretenţiile firmelor, menţionând că „Judecătoria Economică nu este competentă să judece cauza". Totodată Ministerul Tehnologiilor Informaţionale şi ÎS Registru au contestat decizia la Curtea Supremă de Justiţie.

Documente false în cazul atacului de tip raider la întreprinderea Registru?

La 29 aprilie 1996 a fost semnat un acord de leasing pentru zece ani între Ministerul Economiei şi firma Intercomsoft LTD, parte a grupului Trimol. Acordul prevedea că Intercomsoft, în calitate de reprezentant regional al companiei Supercom, va livra tehnica necesară pentru producerea diverselor documente securizate, precum paşapoarte, permise de conducere, buletine de identitate şi alte acte personale.

Conform contractului, Republica Moldova achita o taxă de zece dolari pentru fiecare paşaport. Pentru oricare alt document de identitate erau plătiţi câte 4,5 dolari. Mai mult, la fiecare doi ani taxa urma să fie majorată în corespundere cu rata inflaţiei din SUA. În decurs de zece ani de „colaborare" cu firma lui Birştein, Moldova i-a plătit peste 25 de milioane de dolari.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite