Gafele ministrului Liviu Pop. Ce controverse sunt legate de numele acestuia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Educaţiei, Liviu Pop, a ajuns un politician cu notorietate nu atât prin realizările sale, ci mai ales prin gafele sau controversele din cariera sa profesională. Printre acestea se numără şi modul cum s-a comportat în vara lui 2012, în perioada analizei tezei de doctorat a lui Victor Ponta, considerată şi dovedită a fi plagiată în 2016 .

Liviu Pop a devenit celebru în 2012 după ce a fost numit ministru interimar al Educaţiei când, pentru a-l apăra pe Victor Ponta, premierul de atunci, a schimbat componenţa a două instituţii-cheie pentru integritatea cercetării: Consiliul Naţional de Etică şi Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU).

Cu o seară înainte de analiza tezei lui Ponta de către CNADCU, Pop desfiinţa Consiliul General al acestei structuri. Mai mult, acesta a mers a doua zi la sediul instituţiei pentru a le comunica membrilor forului „cu subiect şi predicat“ că de caz se ocupă Consiliul Naţional de Etică, instituţie unde deja fusese schimbată componenţa. Decizia noului Consiliu Naţional de Etică a fost că Ponta nu a plagiat. Aşadar, premierul de atunci a fost salvat. Până la urmă, teza a fost analizată şi de CNADCU, instituţie care în 2016 a dat verdictul final: Ponta a plagiat. 

Pe de altă parte, Liviu Pop şi-a văzut de carieră şi în decembrie 2012 a fost ales senator PSD într-un colegiu din Maramureş. După patru ani, demnitarul a ratat la mustaţă intrarea în Parlament în decembrie, însă după retragerea unui senator PSD din Maramureş, acesta a fost validat un nou mandat de senator. 

Ministrul Educaţiei, care la bază este profesor, s-a remarcat însă prin mai multe gafe de-a lungul timpului. De exemplu, în 2016, după ce a suferit o operaţie la genunuchi, acesta a publicat o fotografie cu el în spital, alături de următorul mesaj: „Totul e sub control. Am ieşit din operaţia la genunche în Bucureşti“. Mesajul său nu a rămas trecut cu vederea, mai mulţi internauţi atrăgându-i atenţia că singura formă corectă a substantivului este „genunchi” şi nu „genunche”. 

A uitat că a fost ministru

O altă gafă făcută de  Liviu Pop este chiar din ziua audierii sale pentru funcţia de ministru în Guvernul Tudose. Atunci, el a afirmat că pentru prima dată în istorie, ministerul va fi condus de un reprezentant al învăţământului preuniversitar, ca şi cum ar fi uitat că tot el a mai condus Ministerul Educaţiei în primul Guvern Ponta. „Mărturisesc că propunerea m-a onorat dar, în acelaşi timp, m-a responsabilizat pentru că, dacă memoria nu mă înşală, este pentru prima dată în sistemul de învăţământ din România când ministerul poate fi condus de un cadru didactic din învăţământul preuniversitar”, a spus  Liviu Pop.

Ministrul a fost taxat promp de Opoziţie, care i-a reamintit că a mai ocupat această funcţie în guvern. „Aţi mai fost ministru al Educaţiei, nu e o noutate aşa cum aţi spus la început”, i-a replicat deputatul PNL Raluca Turcan. Pop a tăcut.

De asemenea, ministerul condus de el a reuşit „performanţa“ să trimită o echipă de control din instituţie în „judeţul Târgovişte“. Ulterior, Ministerul Educaţiei a precizat faptul că a fost vorba de o eroare de livrare şi că se referea la judeţul Dâmboviţa.

Dezacordul gramatical

Liviu Pop a fost protagonistul unui moment delicat joi, când într-o intervenţie la Antena 3 a făcut un dezacord, fără a-i păsa prea mult. „Nu putem să fim din punct de vedere al Ministerului Educaţiei Naţionale nepăsători la ceea ce se întâmplă în sistemul de învăţământ universitar, este o palma pe care câţiva inconştienţi din acest sistem o dă ...“ a spus ministrul Educaţiei, moment în care ziarista Antenei 3 l-a corectat: „O dau!“. Liviu Pop a continuat fără a-şi recunoaşte greşeala. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite