Fuga de răspundere a aleşilor locali, legiferată tacit
0Camera Deputaţilor a adoptat tacit un proiect de lege prin care aleşii locali vor scăpa de răspunderea civilă sau penală dacă semnează acte care au primit aviz juridic din partea aparatului de specialitate din instituţiile pe care le conduc şi care se dovedesc ilegale, pentru ele urmând să răspundă exclusiv funcţionarii care şi-au pus semnătura pe documente. Iniţiativa urmează să meargă la Senat, for decizional pentru acest proiect.
Actuala lege a administraţiei publice locale prevede că primarii, viceprimarii, primarul general al municipiului Bucureşti, primarii şi viceprimarii subdiviziunilor administrativ-teritoriale, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene, consilierii locali sau judeţeni, după caz, secretarii unităţilor administrativ-teritoriale şi personalul din aparatul de specialitate al primarului, respectiv al consiliului judeţean, răspund, după caz, contravenţional, administrativ, civil sau penal pentru faptele săvârşite în exercitarea atribuţiilor ce le revin.
Pe de altă parte, proiectul iniţiat de 30 de parlamentari PNL, PMP şi ALDE, prevede că aceşti aleşi locali răspund „exclusiv“ pentru actele semnate de ei doar dacă acestea „nu au avizul de legalitate dat de secretarul instituţiei precum şi semnăturile funcţionarilor publici cu atribuţii în domeniul actului emis“.
Un act emis de o instituţie publică locală care va fi dovedit ilegal va atrage doar răspunderea răspunderea funcţionarilor publici care l-au semnat, absolvind de vină alesul local. Alesul local va putea fi tras la răspundere doar dacă semnează acte care nu au primit astfel de avize.
„Stoparea corupţiei“
„Prin această măsură considerăm că s-ar stopa acţiunile de intimidare şi corupţie ale factorilor politici de decizie din administraţia publică locală", se arată în expunerea de motive redactată de liberalul Grigore Crăciunescu. Proiectul de lege mai prevede că acei funcţionari publici care emit o opinie separată unui act juridic, exprimând impresii despre posibila ilegalitate a acestuia, sunt absolviţi de răspundere.
Guvernul a transmis Parlamentului un punct de vedere negativ. Reprezentanţii Guvernului susţin că nu este posibil ca aleşii locali să fie exceptaţi de tragerea la răspundere în cazul în care are loc emiterea sau adoptarea unui act „vădit nelegal“, fiind responsabili administrativ sau penal doar funcţionarii din instituţiile emitetente ale documentului.