Falcă: Liderul opoziţiei ruse Navalnîi trebuie să se trateze într-un spital occidental, unde are cele mai mari şanse de supravieţuire

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorghe Falcă
Gheorghe Falcă

„Îmi exprim speranţa că Federaţia Rusă să îi permită liderului opoziţiei democratice, Alexei Navalnîi, să fie transferat într-un spital din Occident, acolo unde şansele de diagnosticare şi de tratament, deci de supravieţuire sunt mai mari. Navalnîi se află în acest moment într-un spital din Omsk, un spital lipsit de aparatură medicală modernă, unde nici acum nu a fost diagnosticat”, arată europarlamentarul liberal Gheorghe Falcă.

Alexei Navalnîi a fost otrăvit într-un aeroport din Rusia în condiţii suspecte şi a fost dus de urgenţă la cel mai apropiat spital.

„Nu putem accepta ca liderul opoziţiei din Rusia să se afle într-un spital în care nu primeşte tratament şi că astfel riscă să îşi piardă viaţa. Moscova trebuie să ţină cont de dorinţa familiei şi să accepte ca acesta să ajungă într-un spital în care şansele de supravieţuire sunt mai mari. Cel mai important lucru acum este să ne asigurăm că liderul opoziţiei ruse are cele mai mari şanse de supravieţuire, iar acest lucru se poate întâmpla doar într-un spital din Occident”, explică europarlamentarul popular.

„În acest moment există suspiciuni puternice că Navalnîi a fost otrăvit intenţionat, însă adevărul nu poate veni decât de la o comisie de medici independenţi” mai spune Falcă.

Liderul liberal arată însă că indiferent de cum se va finaliza această poveste, liderii europeni nu o vor trece cu vederea. „Parlamentul European a votat în trecut mai multe sancţiuni pentru Federaţia Rusă, ca urmare a faptului că Moscova a încălcat grav legislaţia internaţională şi drepturile omului. Statele Unite, cel mai important partener al nostru, a adoptat în 2012 Legea Magniţki prin care îi sancţiona pe cei implicaţi în uciderea în închisoare a avocatului Serghei Magniţki. Lumea liberă nu va asista nepăsătoare la deteriorarea situaţiei din Federaţia Rusă şi la faptul că în mod constant liderii opoziţiei sunt ucişi sau mor în condiţii suspecte care ridică semne de întrebare”, mai spune liderul liberal.

Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a afirmat că situaţia liderului opoziţiei din Rusia Alexei Navalnîi este profund îngrijorătoare şi că trebuie să îi fie acordată cea mai bună îngrijire medicală, precum să fie demarată şi o anchetă imparţială privind posibila otrăvire a acestuia.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite