EXCLUSIV Cadoul Parlamentului pentru baronii locali: pensii speciale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulţi deputaţi din toate partidele politice au semnat o propunere legislativă care prevede acordarea de pensii speciale pentru preşedinţii de Consilii Judeţene, primari şi viceprimari. Aceştia ar primi indemnizaţii care se adaugă pensiei normale şi care pornesc de la 400 de lei pentru primarii de comune şi pot ajunge la peste 5.000 de lei pentru un şef de Consiliu Judeţean.

Deputaţi din toate formaţiunile politice, în frunte cu preşedintele Comisiei juridice de la Camera Deputaţilor, Ciprian Nica au depus la Parlament, chiar în ultima zi a sesiunii parlamentare, un proiect de modificare a Legii 393 din 2004 privind Statutul aleşilor locali, care prevede introducerea de indemnizaţii speciale pentru primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de Consilii Judeţene. „Adevărul“ a intrat în posesia acestui proiect şi vă prezintă principalele prevederi. Astfel, sumele de bani pe care aleşii le vor primi la bătrâneţe, pe lângă pensia normală, pornesc de la trei-patru sute de lei pentru un primar de comună cu un singur mandat şi depăşesc 4.000 de lei, de pildă, în cazul primarului Capitalei, Sorin Oprescu, care are două mandate. Printre beneficiari se numără inclusiv actualul preşedinte, Klaus Iohannis, dar şi fostul preşedinte Traian Băsescu, pentru cei patru ani petrecuţi la cârma Capitalei. Potrivit deputatului UDMR Szabo Odon, unul dintre semnatari, aproximativ 10.000 de persoane ar putea primi indemnizaţii speciale, dacă proiectul va fi aprobat.

Ce spune proiectul

Proiectul semnat de 30 de deputaţi din toate partidele politice, inclusiv de liberalii de Radu Zlati şi Mircea Man, prevede instituirea unei indemnizaţii de limită de vârstă, adică a unei pensii speciale, pentru categoriile menţionate mai sus, pe motiv că primarii şi viceprimarii, respectiv şefii de Consilii Judeţene nu pot avea şi alte activităţi în afara celor administrative. În expunerea de motive, aleşii din Parlament deplâng faptul că „mulţi dintre cei care au îndeplinit sau îndeplinesc funcţiile de primar, viceprimar, preşedinte şi vicepreşedinte al consiliului judeţean au plecat din sfera de activitate privată, renunţând astfel la beneficii financiare mult mai consistente pentru a se pune în slujba comunităţilor locale“. Mai mult, ei susţin că ocuparea funcţiei de primar sau preşedinte de Consiliu Judeţean ar putea astfel să devină mai „atractivă“.

Calculul propus este copiat după modelul pe care l-au brevetat când au adoptat tocmai legea privind acordarea de pensii speciale pentru parlamentari. Astfel, potrivit articolului 32., alineatul 2 din proiect, pensia specială va fi rezultatul dintre produsul numărului lunilor de mandat şi 0,55% din indemnizaţia brută lunară a unui lider local. De asemenea, potrivit proiectului, indemnizaţia se acordă, la fel ca la parlamentari, în limita a trei mandate şi doar dacă primarul sau preşedintele de CJ a deţinut funcţia respectivă mai bine de doi ani. De pildă, preşedintele CJ Călăraşi, Răducu Filipescu, care se află la al treilea mandat în fruntea judeţului, ar primi o pensie specială de peste 5.000 de lei. Pe de altă parte, acelaşi document prevede că aleşii locali condamnaţi pentru fapte de corupţie vor fi exceptaţi de la acordarea indemnizaţiei.

 „Nu ajung toţi la pensie“

Deputatul UDMR Szabo Odon, unul dintre cei 30 de semnatari ai proiectului, a declarat pentru „Adevărul“ că deputaţii nu au reuşit să estimeze un număr total al beneficiarilor acestui proiect, dar a susţinut că ar fi vorba despre aproximativ 10.000 de foşti şi actuali primari şi viceprimari, respectiv preşedinţi şi vicepreşedinţi de Consilii Judeţene. Pe de altă parte, deputatul UDMR a subliniat că statisticile nu sunt foarte relevante. „Foarte puţini vor ajunge să primească această pensie. De exemplu, mama dumneavoastră s-a pensionat la 55-57 de ani, să zicem. Eu şi dumneavoastră ne pensionăm după 65 de ani. Suntem optimişti, eu şi dumneavoastră, dacă ne gândim că vom trăi aşa de mult. Nu se poate prevedea clar numărul beneficiarilor. Sunt în jur de 3000 de persoane în prezent, iar numărul total nu cred că depăşeşte 10.000“, a spus Szabo Odon.

Suntem optimişti dacă ne gândim că trăim aşa mult. Nu se poate prevedea numărul beneficiarilor Szabo Odon, deputat UDMR

Întrebat de ce a semnat proiectul, deputatul UDMR a oferit exemplul unui primar de comună pe care îl admiră şi care, potrivit lui Szabo Odon, s-ar fi putut îmbogăţi cu uşurinţă dacă nu alegea calea cea strâmtă a administraţiei publice. „În comuna Bihor, avem un primar ales din decembrie 1989, în comuna Borş, un tip care e de 25 de ani primar. Vă spun sincer, comuna Borş arată ca o comună din Elveţia, este o localitate care are 3000 de locuitori şi 6000 de locuri de muncă. Primarul respectiv, din salariul pe care l-a primit, nu a reuşit nici să îşi construiască o casă, încă locuieşte în casa părintească. Păi dacă acest om mergea în zona privată, era milionar în euro. Ce ar trebui să facă? Dacă iese la pensie, primeşte 1000 de lei“, a arătat Szabo Odon.

Mult mai zgârcit în declaraţii a fost, în schimb, deputatul PSD Laurenţiu Nistor, un alt semnatar al proiectului. Nistor, care a menţionat în CV că a fost primar al comunei Şoimaş din judeţul Hunedoara vreme de 18 ani, a declarat pentru „Adevărul“ că proiectul nu poate fi atribuit PSD. „Au semnat toţi, din toate partidele, are o foarte mare susţinere acest proiect“, a spus Nistor. Întrebat care este poziţia oficială a partidului în acest caz, fostul primar ajuns parlamentar a închis telefonul şi a întrerupt, astfel, conversaţia.

În ce priveşte cei doi liberali care au semnat propunerea, Radu Zlati şi Mircea Man, aceştia au acţionat pe cont propriu, a declarat liderul deputaţilor PNL, Ludovic Orban, pentru „Adevărul“. Întrebat dacă acest proiect a fost discutat în PNL, Orban a arătat că nu s-a ajuns la o dezbatere, dar a precizat că el, personal, a refuzat să semneze iniţiativa. „Eu nu sunt de acord cu aceste pensii speciale. În ce îl priveşte pe Radu Zlati, el e consecvent, cred că ştiţi că a fost singurul deputat care a votat pensiile speciale pentru parlamentari“, a tranşat Orban chestiunea.

Primarii, discriminaţi

Tentaţi de privilegiile pe care parlamentarii tocmai şi le-au acordat, asociaţiile primarilor de comune şi oraşe au trimis, în repetate rânduri, petiţii către Parlament, pentru a-i convinge pe deputaţi şi senatori să nu îi uite la împărţeala pensiilor speciale. Deputatul UDMR Szabo Odon a declarat că, după ce mai multe categorii de funcţionari au primit pensii speciale, primarii au, la rândul lor, dreptul să pretindă privilegii financiare la bătrâneţe. „Eu sunt de acord cu pensii speciale pentru primari, viceprimari, lideri de Consilii Judeţene. Dacă parlamentarii, magistraţii, aviatorii, militarii şi diplomaţii au dreptul ăsta, de ce nu şi primarii sau preşedinţii de Consiliii Judeţene? Ori se elimină pensia specială pentru toate aceste categorii, ori pentru niciuna“, a spus Odon pentru „Adevărul“.

Iohannis şi Băsescu, printre beneficiari

Preşedintele Klaus Iohannis, dar şi predecesorul său, Traian Băsescu, se numără printre beneficiarii acestui proiect. Iohannis, care a câştigat patru mandate la Primăria Sibiului, ar beneficia de o pensie specială de peste 4.000 de lei. Spre deosebire de el, Traian Băsescu, care a fost primar al Capitalei pentru un singur mandat, ar primi o pensie de cel puţin trei ori mai mică.

Proiectul prevede acordarea de pensii  speciale pentru autoritatile locale

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite