VIDEO Elena Udrea, la Adevărul Live: Îl vom susţine pe Crin Antonescu în turul doi. Eu nu am spus „Adio, PDL!“, ci „La revedere, PDL!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul PMP Elena Udrea a fost invitată, vineri, la Adevărul Live, unde a vorbit despre planurile Mişcării Populare pentru 2014, despre posibilitatea ca Monica Macovei şi Emil Boc să intre în noua formaţiune de dreapta şi a descris relaţia tensionată din PDL din ultimul an.

 

Despre faptul că PMP nu are grup parlamentar:

Noi nu suntem în politică pentru maşină şi secretară, funcţionăm foarte bine şi fără avantajele de infrastructură şi logistică. Suntem în politică pentru a ne comporta ca vocea unui partid care face o altă politică de dreapata. Foarte mulţi dintre cei care nu sunt angajaţi în politică speră că în România se mai poate construi ceva şi vin alături de noi.

 Despre moţiunile împotriva miniştrilor Mănescu şi Duşa:
Sunt oameni care nu au făcut nimic pentru că nu şi-au cunoscut competenţele sau din teama de a lua decizii, dacă vorbim de domnul Duşa.Speranţa noastră este că şi alţi colegi vor semna moţiunile, pentru a le pune în dezbatere.

Insist să spun, de câte ori am ocazia, că PMP nu e un proiect împotriva PDL. Niciodată nu o să mă auziţi că atac PDL sau foştii colegi. Eu cred că PMP trebuie să colaboreze cu celelalte partide din Opoziţie şi mă aştept ca în acţiunile Opoziţiei să ne regăsim alături de PDL, PPDD, UDMR şi de toate formaţiunile de Opoziţie. 

Eu cred că trebuie să fim opoziţie şi mai puternică împreună şi speranţa mea este că PDL nu vede PMP ca pe un adversar, ci ca pe un alt partid de Opoziţie care poate creşte vocea Opoziţiei.

Despre atmosfera tensionată din PDL:

Ceva ce s-a întâmplat şi, zic eu, arată modul în care conducerea partidului înţelege să relaţioneze în interiorul partidului, este faptul că unii dintre colegii care l-au susţinut pe domnul Blaga la funcţia de preşedinte se temeau să discute cu mine în Parlament. Asta mi se pare îngrozitor, era o atmosferă care practic ne-a nemulţumit pe cei care am ales să mergem în PMP.

Oamenii se temeau să discute cu mine, pentru că am fost contracandidata actualului preşedinte.  Mulţi dintre cei de acum şi, din păcate asta arată şi un comportament al unor colegi din partid, unul care nu le face neapărat cinste, şi anume obedienţa faţă de conducere, până la urmă suntem colegi.

 Dacă asta se întâmpla înainte de a pleca din partid, sigur că acum cu atât mai mulţi s-au ferit să stăm de vorbă. Eu nu am spus: "Adio, PDL!", ci "La revedere, PDL!"

Despre demisia din PDL:

 Nu ştiu ce satisfacţie au avut cei de la Comunicare, din PDL, să dea pe surse faptul că aş fi invitată să explic poziţiile mele publice. Asta a fost strategia lor de imagine. Noi am luat decizia să plecăm, ştiam exact ce se va întâmpla, nu era o decizie pe care să o iei într-un minut. Era un lucru la care mă gândeam de mult timp. 

De luni de zile încercam să am o discuţie prin care să conving conducerea PDL că drumul nostru ar trebui să fie împreună cu partidele de centru-dreapta şi alături de preşedintele Băsescu, cel mai bun, cel mai vocal, cel mai vizibil.

image

Alternativa pentru mine era plecarea la PMP, unde să construiesc în politică aşa cum cred eu că trebuie făcut. Lucrurile pe care le-am lăsat în urmă arată că nu m-am abătut de la crezul meu că poţi face lucruri bune. 

Speranţa mea era că PDL, PMP, FC se vor unifica într-un singur mare partid şi că vom avea un proiect puternic cu care vom câştiga Preşedinţia României. 

 Permanent am avut ca plan alternativ Mişcarea Populară şi, ca urmare, în momentul în care lucrurile au intrat pe ultima sută de metri, am ştiut că nu mai este timp şi nu mai avea rost să aşteptăm să convingem actuala conducere PDL să accepte un mare proiect de centru-dreapta.

Pe ultima sută de metri, legat şi de momentul în care PMP s-a înscris oficial, am făcut acest pas. Nu se punea problema să fi luat decizia în dimineaţa zilei de joi.

Despre relaţia cu Vasile Blaga:

Se ştia că voi pleca, dar nu am făcut un secret din asta. E o decizie pe care mi-am asumat-o, am toate argumentele coerente, ce am spus acum zece ani despre politică spun şi acum. Toată lumea ştia că voi pleca. 

Cu domnul Blaga nu am discutat în ziua demisiei. Am vorbit şi cu domnul Flutur, şi cu alţi colegi. Din respect faţă de partidul în care am fost opt ani de zile şi am avut multe momente grele, s-au întâmplat multe lucruri importante, am decis şi am şi făcut asta, că îmi voi depune personal demisia la sediul central al partidului. Nu am avut o discuţie cu domnul Blaga, dar cu alţi colegi, da. 

Elena Udrea la Adevarul Live FOTO Eduard Enea

Tot timpul au fost şi acum sunt colegi care regretă. Pasul s-a făcut, dar sunt colegi care regretă. Cei mai mulţi regretă situaţia în care s-a ajuns, cei mai mulţi ştiu că ăsta era drumul care trebuia urmat, continuarea parteneriatului cu preşedintele.

Sunt foarte mulţi colegi, cei mai mulţi, care vorbesc aşa şi care, chiar dacă nu au venit sau nu vor veni la PMP, cred şi ei, ca şi mine, că acesta era drumul. Regret că s-a întâmplat aşa, însă cred că dacă există o şansă pentru a susţine un singur candidat la Preşedinţie, şansa e mai mare prin plecarea mea la PMP. Cu domnul Blaga nu am vorbit deloc. E vorba aici de atitudini şi de o situaţie importantă pentru cei din Opoziţie. 

Despre proiectul PMP:

Important este că sunt oameni care gândesc că aşa trebuie făcut. Sper să obţinem măcar 10%. Nu am venit la un proiect al cărui succes era garantat şi doar am venit pentru că nu aveam funcţii în PDL.  Aşa cum spuneam, nevoia de a promova un partid şi o echipă care să continue modernizarea României şi nevoia de a face Opoziţie puternică cu care să reuşim să demascăm guvernarea USL, o Opoziţie care este mai de succes dacă se face împreună cu toate partidele de centru-dreapta şi cu preşedintele.

Nu am plecat pentru că aveam nemulţumiri legate de poziţiile din PDL. Cred că cu acest mod de a aborda politica, partidul care astăzi spuneţi că era undeva la 4%, cred că are şanse să convingă electoratul că este diferit, cu oameni politici care, oriunde ar fi activat, sunt de bună-credinţă şi vor să schimbe ceva în ţara asta şi în felul acesta să obţinem un scor cu două cifre. Nu am venit la un proiect de succes, să ne punem în fruntea mesei, ci la cea mai nouă Opoziţei.  Rămâne să vedem dacă am judecat corect. 

Despre funcţiile ţintite în PMP: 

Sunt simplu membru de partid şi simplu membru de partid sunt de un an şi ceva în politică. Nu cred că te motivează funcţiile. Sigur, când îţi asumi funcţii îţi asumi şi responsabilităţi şi m-aş bucura ca oameni care vor să îşi asume construcţia PMP să vrea să îşi asume şi responsabilităţi.

 M-aş bucura să vină oameni care să vrea să îşi asume responsabilităţi, dar niciunul dintre noi, cei care am plecat din PDL, nu am venit pentru funcţii. Este bine să existe o echipă care să reprezinte partidul, să primească girul întregului partid. De aceea, PMP va avea un Congres în martie. Cel mai probabil, în 23 martie.

Despre candidatura la şefia PMP:

E prea devreme pentru a stabili cine va candida la Preşedinţie din partea PMP. În mod cert, vom susţine candidatul care are cele mai mari şanse să câştige Preşedinţia.  Cât priveşte candidatura la şefia partidului, nu am nicio grabă în a prelua conducerea proiectului. Cred că lucrurile trebuie să se întâmple natural.

Oamenii ar trebui să aleagă liderul care să îi ducă la succes.  Avem timp până în martie să vedem care este echipa care poate convinge electoratul de centru-dreapta că suntem o alternativă la actuala clasă politică şi că răspundem aşteptărilor unei mari părţi a electoratului. 

 Este important ca cei care conduc partidul să aibă susţinerea propriului partid. Nu am nicio preocupare pentru acest moment şi pentru această funcţie. Rămân Elena Udrea indiferent dacă sunt membru sau preşedinte, cu bune şi cu rele. Nu avem acum o discuţie despre funcţii. Nu vrem să dăm satisfacţie celor care spun că unii au plecat la PMP pentru că nu aveau funcţii în PDL şi aşteptăm să se valideze cei care chiar pot reprezenta PMP.

Sunt sute de oameni care se înscriu în PMP. Reuşim să fim prezenţi în dezbaterile publice, iar oamenii au încredere că acest proiect nou poate face diferenţa.Cred că va continua această emulaţie. Avem filiale în toate judeţele. Peste 450 de sedii are PMP în toată ţara. Alte trei sedii vor fi inaugurate la Cluj şi Bistriţa în acest weekend. Îmi propun să merg ăn toată ţara pâna la europarlamentare şi voi fi ultima pe lista pentru europarlamentare. Nu vreau să merg la Bruxelles, scopul meu este să trag lista.

Avem oameni cu o bună imagine care vor fi pe această listă, ca urmare, comparativ cu lista d epile, neveste a USL, noi vom avea o listă cu oameni pregătiţi. Cristian Preda este mult mai apreciat în PE decât Corina Creţu.

Pe doamna Creţu am apărat-o când a fost atacată pentru viaţa privată. 

Despre Monica Macovei:

M-aş bucura ca Maonica Macovei să vină la PMP. DAcă va dori să vină, noi cu toţii o aşteptăm şiu ne-am bucura să vină. Chiar şi fără Monica Macovei, avem o listă de oameni integri. Noi vrem să combatem nepotismul.

Elena Băsescu este încă în PDL şi nu ştiu ce va face. Elena Băsescu a candidat ca independent, faţă de doamna Daciana Sârbu.  Diferenţa este dată de faptul că Elena Băsescu a avut curajul să candideze independent, indiferent a cui fată este. Este declarat cel mai activ europarlamentar român. Dacă va dori să candideze pe vreo listă de partid, ne va spune chiar ea. 

Elena Udrea la Adevarul Live FOTO Eduard Enea

Despre Emil Boc:

Nu ştiu ce va face domnul Boc. Ne va spune chiar dânsul. pMp este deschisă tuturor celor care vin cu bună credinţă. Vorbesc des cu domnul Boc, a rămas un partenere al preşedintelui şi un susţinător al unificării dreptei. Eu am făcut echipă foarte bună cu Emil Boc. La fel şi cu domnul Falcă. Sunt oameni care au adunat voturi. Vrem să atragem şi oameni noi. Trebuie să îmbinăm experienţa liderilor vechi cu imaginea oamenilor noi. Un partid se construieşte cu oameni care ştiu să facă politică. pe lângă aceştia, mi-aş dori să vină oameni pe care să-i promovăm în funcţie. Cei care au stat pe margine, acum au şansa să facă politică la vârf.

Despre tinerii şcoliţi afară:

Simplul fapt că ai studiat în străinătate nu înseamnă că poţi să faci ceva în administraţie.Uitaţi-vă la acest guvern. E important să promovezi tineri, dar aceştia trebuie să aibă dorinţa de a face cu lcuriri concrete în ţara asta. Avem nevoie de oameni care să pună lucrurile în practică, nu numai să gândească.

Despre implicarea lui Traian Băsescu:

Trebuie să continuăm reformele pe care le-au început Traian băsescu şi Emil Boc. Vrem să finalizăm lucrurile bune începute de Traian băsescu, dar PMP va fi mai mult decât atât. PMP se va adresa generaţiei 40, unei generaţii care a dispărut de la vot.

Vrem să fim în stare să-i convingem pe cei care stau acasă în ziua votului. Avem nevoia de a continua parteneriatul cu preşedintele şi vrem ca tot acest proces d emodernizare să fie continuat cu oameni noi care să demonstreze că se poate face o altă politică în România.

Nu cred că pe subiecte esenţiale vom avea păreri diferite de ale preşedintelui. În opoziţie, trebuie să fim puternici şi credibili. După europarlamentare, sper să ne regăsim într-un proiect de centru-dreapta, iar în 2015 să avem un preşedinte. 

Despre candidatura lui Crin Antonescu:

Crin Antonescu este candidatul PNL, nu al USL, pentru că acolo lucrurile stau rău. Poate că va exista o înţelegere cu PNL măcar pe turul doi. Nu poţi să câştigi dacă nu ai un pact cu PNL. Proiectul nostru vizează ca cel pe acre îl susţinem noi în turuzl 1 să-l bată pe Crin Antonescu, iar în turul doi să ne susţină liberalii. Dacă va fi invers, îl vom susţine noi pe Crin Antonescu. Dacă Victor Ponta şi Crin Antonescu se vor întâlni în turul doi, vom susţine candidatul PNL.

Despre finalale prezidenţiale:

Fuziunea cu Forţa Civică nu maie ste posibilă până la europarlamentare, dar este posibil un protocol. Sunt un susţinător al acestui parteneriat. MRU este un candidat mai bun decât domnul Predoiu. Trebuie să mergem cu cel mai bun candidat. Victor Ponta stă bine astăzi în sondaje pentru că nu-i cunoaştem pe ceilalţi candidaţi.

Un candidat complet nou nu poate apărea, pentru că nu are notorietate.Victzor Ponta va încerca să împingă în faţa un alt candidat al PSD. E posibil ca nici Crin Antonescu să nu candideze din partea PNL. Jocul d eputere este în interiorul USL. E clar că, prin numirea lui Iohannis în funcţia de vicepremier, e şah la Victor Ponta. Îi va fi greu domnului Ponta să-l refuze pe domnul Iohannis pentru că nu are argumente. Este o mişcare politică interesantă a lui Crin Antonescu. Probabil se va face opoziţie la Guvern, chiar din interiorul Guvernului.

Vom ajunge la finalul acestei epopei. USL este o uniune care nu a adus nimci bun românilor. Nu am încredere că vor fi corecte nişte alegeri organizate de USL. DAcă va fi Iohannis acolo, înseamnă că va mai exista USL. Domnul Dragnea este cel mai bun manipulator al PSD, de aceea este şef de campanie. Nu-l cunosc pe domnul Iohannis. Nu cred că maşinăria USL de furat voturi nu va fi pusă în funcţiune.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite