Efectul alegerilor din Coaliţie: liderii acesteia se faultează reciproc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Creşete temperatura în interiorul Coaliţiei. FOTO Inquam Photos / George Calin
Creşete temperatura în interiorul Coaliţiei. FOTO Inquam Photos / George Calin

Dacian Cioloş, Kelemen Hunor şi Ludovic Orban au uitat de lupta cu partide ca PSD sau AUR şi au început să se atace reciproc, demers care are loc în contextul în care toţi trei sunt în campanie internă pentru şefiile USR-PLUS, UDMR şi PNL.

Măcinată de tensiuni care vin mai ales din interiorul PNL, formaţiune unde este în desfăşurare o competiţie pe muchie de cuţit pentru şefia partidului, Coalţia începe să scârţâie şi în ceea ce priveşte relaţiile între liderii ei. Între şefii de partide a început un domino al ironiilor şi al atacurilor reciproce, alimentat şi de faptul că în toate cele trei partide sunt alegeri interne.

Primul care a dat tonul săgeţilor din interiorul Coaliţiei a fost Ludovic Orban. Preşedintele PNL le-a reproşat liderilor USR-PLUS că nu respectă comunităţile rurale din România, nu sunt apropiaţi de Biserică şi că nu dau dovadă de iubire faţă de patrie, ceea ce lasă impresia că nu s-ar fi născut aici şi nu promovează interesele ţării. Orban a criticat faptul că unii nu au jurat cu mâna pe Biblie şi nu-şi fac cruce, pentru că sunt adepţii unor idei progresiste. Persoana din USR-PLUS care are cel mai progresist discurs şi îl promovează la nivel internaţional este Dacian Cioloş, copreşedinte al USR-PLUS şi lider al eurodeputaţilor Renew Europe.

S-a grăbit domnul Cioloş. A făcut o greşeală uriaşă. A vrut să fie erou, n-a reuşit. Kelemen Hunor, preşedinte UDMR

La rândul său, vicepremierul Kelemen Hunor l-a taxat pe Dacian Cioloş pentru poziţia sa pe tema suspendării planului de redresare al Ungariei, după ce fostul premier s-a grăbit să anunţe sancţionarea guvernului de la Budapesta, afirmaţie demontată la scurt timp de Comisia Europeană. „Niciodată nu am discutat în Coaliţie. Nu este poziţia Coaliţiei, nu este poziţia Guvernului, este poziţia lui Dacian Cioloş. Şi el nu reprezintă coaliţia, nu reprezintă România, el reprezintă acolo (n.r. – în Parlamentul European) un grup parlamentar al cărui şef este în acest moment. Nu sunt de acord cu acest demers al lui Dacian Cioloş şi cred că a făcut una dintre greşelile cele mai mari ce pot fi făcute în politică. Şi ştiţi cum e: nicio factură nu rămâne neplătită în politică”, a spus Kelemen Hunor. Mai mult, liderul UDMR l-a ironizat spunând că a vrut să fie erou, dar nu i-a reuşit acest lucru.

Cioloş, în dispută cu Orban şi cu Kelemen

Intrat de curând în cursa pentru şefia USR-PLUS, eurodeputatul a ieşit să se apere. Deşi în ultimele săptămâni a fost mai mult absent din spaţiul public, Dacian Cioloş a avut o intervenţie în care le-a bătut obrazul celor doi lideri din Coaliţie. „Cred că există valoare în poziţii diferite de-ale mele, dar nu accept lecţii şi ţâfnoşenie demonstrativă de dragul unei bărbăţii politice absolut caraghioase. Ştiu prea bine că Ludovic Orban a vorbit pentru un anumit public din interiorul PNL pe care îl curtează pentru alegerile interne, după cum înţeleg şi că în cazul lui Kelemen Hunor e vorba de o declaraţie care se vrea dură ca să dea bine în faţa amicilor de la Budapesta. Asta nu e politică, e lipsă de respect faţă de sine şi are consecinţe politice pe care cei doi le vor simţi în timp”, a scris pe pagina sa de Facebook copreşedintele USR-PLUS, care a subliniat că i se pare bizar să îi fie contestată apartenenţa fie la poporul şi la tradiţiile româneşti, fie la coaliţia de guvernare.

Asta nu e politică, e lipsă de respect faţă de sine şi are consecinţe politice pe care cei doi le vor simţi în timp. Dacian Cioloş, copreşedinte USR-PLUS

Eurodeputatul a încercat să explice şi gafa făcută miercuri dimineaţă. Cioloş a punctat faptul că aştepta să fie luată o decizie de suspendare a planului de redresare al Ungariei, după ce presa germană anunţase acest lucru, iar el a dat curs informaţiilor venite din această direcţie.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite