„Pensionarul“ Dragnea, ţinut de Ponta în fereastra PSD pentru liniştea baronilor

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prezenţa lui Liviu Dragnea în PSD nu-i va provoca sudori lui Ponta
Prezenţa lui Liviu Dragnea în PSD nu-i va provoca sudori lui Ponta

Condamnarea lui Liviu Dragnea a fost cel mai preţios cadou pe care l-a primit Victor Ponta  de când a ajuns la Putere. Exact ca în bancul cu pensionarul mort ţinut în fereastră ca să-l vadă poştaşul, aşa îl ţine şi Ponta pe Dragnea în partid ca să-l vadă baronii locali când trec prin Kiseleff.

 Şedinţa de miercuri a PSD mi-a amintit de Marian Vaghelie. Înainte să fie arestat, când se plimba pe la toate televiziunile, Vanghelie repeta o frază. „Aceşti doi mari lideri, Victor Ponta şi Liviu Dragnea, nu v-ar veni să credeţi cum se păcălesc unul pe altul şi cum se mint unul pe altul. Domnul Victor Ponta crede că va scăpa de Dragnea pentru că va fi condamnat şi Dragnea crede că sala nu îl va mai vrea pe Ponta. Pur si simplu, se mint unul pe altul“, spunea Vanghelie.

Ponta nu a lăsat lucrurile chiar la mâna destinului, aşa cum le prezenta fostul primar de sector, ci a pregătit minuţios meciul cu Dragnea. Să derulăm puţin filmul. Mai întâi, Ponta a împins Congresul PSD tocmai până în luna noiembrie, aşteptând să se liniştească apele. În acest timp, şi-a eliminat rând pe rând rivalii din PSD, fie că ei s-au numit Geoană, Vanghlie sau Cătălin Ivan. Singurul, dar şi cel mai periculos rămăsese Liviu Dragnea, omul care îl putea schimba cu sprijinul sălii, o sală impulsionată, evident, de interesle baronilor locali.

În momentul când a stabilit Congresul pentru luna noiembrie, Ponta a mizat şi pe faptul că, până atunci, Dragnea va primi o sentinţă în dosarul Referendumului. Iar faptul că Dragnea a fost condamnat la un an de înshisoare, chiar şi cu suspendare, l-a făcut pe Ponta să strige: „PSD sunt eu!“. Practic, condamnarea lui Dragnea a anulat reacţia sălii. Oricât de penal ar fi PSD în miezul său, nu va putea schimba un premier cu un condamnat penal. E drept, sentinţa nu e definitivă, dar e greu de crezut că Dragnea va fi achitat de Completul de cinci judecători al instanţei supreme. Mai degrabă, aş paria tot pe o condamnare. Şi cred că Ponta tot asta ar paria.

Dar, până la o sentinţă definitivă, Ponta a avut grijă să-l folosească pe Dragnea tot în interesul său. Pentru că unii baroni locali ( din ce în ce mai puţini) încă îl susţin cu patos pe Dragnea, fiind gata chiar să demisioneze pentru el, Victor Ponta a jucat din nou impecabil. Nu i-a cerut demisia lui Dragnea, l-a păstrat în partid, dar i-a amputat puterile. Exact ca în bancul cu pensionarul mort ţinut în fereastră ca să-l vadă poştaşul, aşa îl ţine şi Ponta pe Dragnea în partid ca să-l vadă baronii locali când trec prin Kiseleff. Însă, peste câteva luni, despre Dragnea se va vorbi la timpul trecut, iar mustaţa sa de haiduc social-democrat va fi confundată rapid cu cea a unui „muncitor necalificat la partid“.Expresia îi aparţine chiar lui Dragnea.

Liviu Dragnea nu va mai fi preşedinte executiv, adică numărul doi în partid, ci coordonator cu atribuţii în zona de organizare. Surse din PSD spun că Ponta însuşi i-a găsit această denumire sleită de putere, ceea ce arată, încă o dată, că Ponta nu lasă nimic la voia întâmplării atunci când vine vorba să-şi execute rivalii. Practic, Ponta  l-a mutat pe Dragnea de la prezidiu direct în afara sălii de şedinţe. Fostul ministru al Dezvoltării, omul care a răsturnat găleata cu bani publici în capul baronilor PSD şi care a reuşit să găsească voturi chiar şi la doi metri sub pământ, va trebui acum să le ceară voie colegilor pentru a participa la o şedinţă a Biroului Permanent sau a Comitetului Executiv. Noua sa funcţie nu este menţionată în statutul PSD şi nici nu va fi vreodată. Dragnea mai este încă în interiorul baronilor, dar este în afara partidului. Dacă i se va găsi o cămăruţă prin sediul PSD, pe uşă ar trebui să scrie: Liviu Dragnea - membru PSD cu trecut penal, tolerat prin bunăvoinţa preşedintelui Victor Ponta.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite