Dosarul Microsoft: Deputatul Opoziţiei poate fi urmărit penal. Parlamentarii şi-au trimis „rezervele“ la vot

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valerian Vreme a fost un ministru tăcut
Valerian Vreme a fost un ministru tăcut

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a decis că deputatul PMP Valerian Vreme poate fi urmărit penal în Dosarul Microsoft. Decizia finală va fi luată marţea viitoare de plenul Camerei Deputaţilor. La Senat, unde ar trebui  să se discute cazurile Ecaterina Andronescu şi Şerban Mihăilescu, lucrurile merg mult, mult mai greu

Deputaţii jurişti au votat, ieri, în favoarea solicitării ministerului Justiţiei, privind începerea urmăririi penale în cazul deputatului PMP Valerian Vreme. Din cei 21 de deputaţi prezenţi la şedinţă, 17 au votat „pentru“ începerea urmăririi penale, un deputat a votat „împotrivă“, unul s-a abţinut, iar două buletine de vot au fost anulate.

Vreme: Puţină răbdare
La finalul şedinţei, care a durat circa 30 de minute, Vreme a refuzat să dea declaraţii, însă l-a insistenţa presei deputatul a afirmat vizibil iritat că nu se consideră vinovat. „Eu nu sunt acuzat, ci pur şi simplu solicitarea este pentru începerea urmăririi penale. Acuzaţia este de abuz în serviciu şi se referă doar la H.G. 460, care nu a fost semnată de mine, e semnată undeva în 2009. Eu am semnat doar actul subsecvent care are absolut toate avizele şi toate analizele de specialitate“, a declarat Vreme după audierea de la Comisia Juridică, unde a venit însoţit de avocaţii săi. „Cu puţină răbdare, se va face dreptate în acest caz“, a conchis Vreme.

Înlocuitorii fără studii juridice
Deşi dosarul Microsoft este unul dintre cele mai răsunătoare din ultimii 25 de ani, iar începerea urmării penale a celor trei parlamentari depinde de votul din Parlament, PSD şi PNL şi-au trimis înlocuitori în şedinţa de ieri, unii dintre ei fără nicio tangenţă cu domeniul juridic. Astfel, din partea PSD a fost prezent la şedinţă şi deputatul Mihai Sturzu (fost membru în formaţia HiQ), iar din partea PNL, fostul purtător de cuvânt, Cristina Pocora. „În regulamentul Camerei Deputaţilor se specifică faptul că în cazul în care un membru al comisiei absentează acesta poate fi înlocuit de un alt coleg de acceaşi culoare politică care primeşte mandat de înlocuitor de la grupul din care face parte“, a declarat pentru „Adevărul“ Bogdan Ciucă, preşedintele Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor. Raportul întocmit de Comisia juridică va fi trimis Biroului Permanent, care va sesiza plenul. Surse din comisie au declarat pentru „Adevărul“ că, cel mai probabil, plenul s-ar putea reuni peste o săptămână, respectiv marţea viitoare.

Pe când numele grele?
Decizia deputaţilor jurişti vine la numai cinci zile după ce preşedintele Traian Băsescu a cerut ministrului Justiţiei,  Robert Cazanciuc, începerea urmăririi penale pentru cinci din cei nouă miniştri implicaţi în dosarul Microsoft şi care nu au calitate de parlamentari sau europarlamentari. Este vorba de Adriana Ţicău, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu, Gabriel Sandu şi Daniel Funeriu. În acest moment, ancheta a primit aviz favorabil de la preşedintele ţării şi de la Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor, care l-a oferit repede justiţiei pe Valerian Vreme, membru PMP, partid lansat de Traian Băsescu. Senatul, în schimb, tărăgănează luarea unei decizii în cazul Ecaterinei Andronescu şi al lui Şerban Mihăilescu. 

Dacă deputaţilor jurişti le-au fost suficiente zece zile pentru studierea celor 13 bibliorafturi trimise de ministerul Justiţiei, senatorii jurişti au considerat că se impun cel puţin 15 zile în acest sens, invocând volumul mare de documente. În plus, al doilea om în stat, Călin Popescu Tăriceanu, nu pare dispus să convoace plenul Senatului imediat după ce va primi raportul Comisiei Juridice.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite