Don Lothrop, iniţiatorul România One: Cuvintele Victoriei Nuland au fost ale lui Obama. Ele strigă „România“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Don Lothrop, iniţiatorul România One FOTO stirile PRO TV
Don Lothrop, iniţiatorul România One FOTO stirile PRO TV

Don Lothrop, iniţiatorul RomâniaOne, organizaţie care susţine dezvoltarea societăţii civile în România, a oferit un interviu pentru HotNew.ro, în care spune că Victoria Nuland, subsecretarul de stat american penttru Euroasia, s-a referit şi la România atunci când a criticat liderii din Europa Centrală.

„Primul lucru la care m-am gandit a fost România. Nu traiesc în Ungaria. M-am gandit în primul rand la acest loc. Ele striga România. Pentru că în continuare avem un guvern care nu-şi ridică poporul. Sunt cuvintele lui Obama. Avem nevoie de guverne care să-şi ridice popoarele, nu să-i ţină jos. Victoria a vorbit la conferinţa CEPA şi s-a referit la paşii înapoi pe calea democraţiei şi la corupţie în Europa Centrală şi de Est. A fost limpede - nu a spus Ungaria, a spus Europa Centrală. Lucruri cum ar fi o ţară care are un referendum şi care cheltuie 20 de milioane de euro - din banii contribuabililor - pe un referendum, în 2009, întrebând: vrei să micşorezi Parlamentul la mai puţin de 300 de membri? Iar oamenii votează, cu o majoritate de 88%, dar Parlamentul ignoră votul. Asta nu e o democraţie“, spune Don Lothrop, în interviul luat de HotNews.ro.

Referitor la alegerile prezidenţiale din noiembrie, americanul evită să nominalizeze un candidat anume, dar atrage atenţia asupra pericolului deţinerii Puterii asupra Parlamentului şi Executivului de către un singur partid. „Nu cred că România ar trebui, vreodată, să aibă un preşedinte care e în acelaşi partid politic care controlează Parlamentul. Nu cred ca a fost un lucru bun în epoca PDL, cand le controlau pe ambele. Şi cred ca va fi oribil dacă va fi în continuare un preşedinte care vine din acelaşi partid politic cu cei care domină Parlamentul. Pentru ca e vorba de checks and balances“, a mai spus iniţiatorul RomâniaOne.

Întrebat cum va rezista România în regiune, având în vedere contextul actual, Don Lothrop vorbeşte de o influenţă mai mare a Americii pe teritoriul României şi de întărirea societăţii civile.

„Influenţa Americii aici va fi foarte mare. Pentru că acolo unde vin multi soldaţi de-ai noştri vin şi mulţi reporteri şi se schimbă poziţia comutatorului de lumină, se aprinde becul. În pofida a ceea ce ne place să credem, America a părăsit regiunea în 2006, a pasat-o UE. Ne întoarcem. Acesta este un lucru. Al doilea lucru, care foarte important şi care a fost spus de preşedintele Obama, este că democraţia nu înseamnă doar alegeri, înseamnă şi societate civilă. De aceea am creat Romania One, pentru că oamenii trebuie să înţeleagă mai intâi ce înseamnă democraţia: un grup de cetăţeni - ne spunem societate - care ştiu multe lucruri şi care-şi asumă responsabilitatea să vină cu soluţii pentru probleme şi să responsabilizeze guvernul. Asta fac oamenii intr-o democraţie. Cei mai mulţi români nu ştiu legea, mulţi politicieni şi poliţişti nu ştiu legea. Dar trebuie să î'nvăţăm legea. Trebuie să construim o societate civilă“, a mai spus Don Lothrop.

Citeşte şi:

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite