DNA ar putea avea mai puţine atribuţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daniel Morar, fost procuror-şef al DNA, a propus modificarea competenţei instituţiei FOTO Arhiva Adevarul
Daniel Morar, fost procuror-şef al DNA, a propus modificarea competenţei instituţiei FOTO Arhiva Adevarul

În şedinţa de miercuri a Guvernului, a fost dezbătut proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea competenţei Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Proiectul a fost înaintat de Ministerul Justiţiei (MJ), la propunerea lui Daniel Morar, fost procuror-şef al DNA, care a efectuat solicitarea de modificare pentru că normele actuale au dus la supraîncărcarea procurorilor.

„Modificarea legislativă a fost solicitată deoarece normele actuale care stabilesc competenţa DNA au dus la supraîncărcarea procurorilor. Astfel, datele statistice arată că volumul de activitate al DNA a crescut cu 11,96% în 2012, cu 13,5% în 2011 şi cu 19,75% în 2010. Această împrejurare a determinat ca numărul mediu de dosare aflate în lucru la un procuror DNA care desfăşoară activitate de urmărire penală, să fie de 80 - 90 de dosare, fapt ce conduce la întârzieri semnificative în efectuarea actului de justiţie“, se arată într-un comunicat emis de Ministerul Justiţiei pentru Mediafax.

Aceeaşi sursă precizează că ordonanţa de urgenţă pentru modificarea competenţei DNA a fost înaintată de Ministerul Justiţiei Executivului, la propunerea procurorului general al Parchetului de pe Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, după consultarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Proiectul de ordonanţă de urgenţă prevede eliminarea din competenţa DNA a cercetării infracţiunilor vamale şi de evaziune fiscală cu daune sub un milion euro echivalent în lei, anchetarea acestor cazuri urmând să treacă în atribuţia parchetelor.

În februarie 2013, la momentul în care propunerea a fost înaintată de DNA, în fruntea instituţiei se afla Daniel Morar.

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a afirmat că modificarea competenţei DNA de cercetare pentru infracţiuni vamale şi de evaziune cu daune sub un milion de euro, este încă în stadiul discuţiilor, fără să fie luată deocamdată o decizie.

În urmă cu câteva săptămâni, premierul Victor Ponta susţinea această cauză, declarând că nu este posibil fizic ca un procuror să se ocupe şi de un număr de 100 de dosare. Şeful Executivului i-a îndemnat pe procurorii DNA să transfere din responsabilităţi parchetelor obişnuite. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite