Discuţie telefonică Iohannis - Timofti. Preşedintele Republicii Moldova va veni în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Republicii Moldova Nicolae Timofti şi omologul său român, Klaus Iohannis FOTO Medoiafax
Preşedintele Republicii Moldova Nicolae Timofti şi omologul său român, Klaus Iohannis FOTO Medoiafax

Preşedintele Republicii Moldova Nicolae Timofti a acceptat invitaţia lansată de omologul său român, Klaus Iohannis, de a efectua o vizită în România. Cei doi preşedinţi au discutat la telefon despre situaţia politică din Republica Moldova.

„Preşedintele Republicii Moldova, domnul Nicolae Timofti, a purtat pe 21 ianuarie a.c. o convorbire telefonică cu preşedintele României, domnul Klaus Werner Iohannis. În cadrul discuţiei, au fost abordate relaţiile bilaterale moldo-române şi situaţia social-politică din Republica Moldova. Preşedintele Iohannis a notat faptul că, prin învestirea noului Guvern în Republica Moldova s-a făcut un pas important în depăşirea crizei politice şi în ideea implementării Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană“, se arată într-un comunicat al Adminsitraţiei Prezidenţiale de la Chişinău.

De asemenea, a fost reafirmată disponibilitatea celor două ţări de a coopera intens în plan politic, economic şi social. Preşedintele Timofti i-a mulţumit omologului său român pentru susţinerea constantă pe care o acordă România Republicii Moldova.

Klaus Iohannis l-a invitat pe Nicolae Timofti să efectueze o vizită oficială în România, invitaţie care a fost acceptată şi care ar urma să aibă loc în următoarea perioadă.

România e mulţumită de noua Putere

Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Dacian Cioloş s-au declarat mulţumiţi de învestirea Guvernului Filip de la Chişinău, care, în opinia lor, oferă stabilitate politică în Republica Moldova, deşi mii de oameni au protestat în faţa Parlamentului Republicii Moldova exprimându-şi nemulţumirea faţă denoul Guvern. „Prin învestirea noului Guvern, care îşi declară prioritară opţiunea proeuropeană, Republica Moldova a realizat un pas important în depăşirea crizei politice. Stabilitatea acestui stat este importantă atât pentru România, cât şi pentru Uniunea Europeană “, a fost mesajul lui Iohannis, după învestirea pe ascuns a Guvernului Filip.

Guvernul Cioloş a salutat învestirea noului Guvern, dar a transmis Executivului de la Chişinău să demonstreze cu fapte orientarea pro-europeană pe care a declarat-o.  „Guvernul României îşi exprimă speranţa că noul Executiv de la Chişinău va reconfirma, prin voinţă politică şi acţiune concretă, un angajament pro-european solid şi credibil, care să conducă la aplicarea cuprinzătoare a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, aprofundarea serioasă a reformelor, precum şi la consolidarea statului de drept şi a stabilităţii macroeconomice în beneficiul tuturor cetăţenilor“, a fost mesajul Guvernului Cioloş.

Fostul consilier prezidenţial Iulian Chifu crede că preşedintele Klaus Iohannis trebuie să joace un rol activ în Republica Moldova, chiar să lanseze o dezbatere privind unirea cu România, ca soluţie de avarie la îndepărtarea de parcursul european. „Republica Moldova are nevoie de ajutor din partea României. Preşedinţia trebuie să îşi asume fie un rol de facilitator între Moldova şi Europa, fie să deschidă un dialog spre unificare. România trebuie să monitorizeze şi să semnaleze vehement orice derapaj şi atac împotriva statului de drept al guvernării de la Chişinău“, a spus Chifu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite