Dezbatere Expert Forum pe legea electorală. Sorin Ioniţă: La locale vom avea 552 de primari ilegalişti ca pe timpul „regimului burghezo-moşieresc“
0Organizaţia Expert Forum a lansat, marţi, raportul anual al ONG-ului, în cadrul unei dezbateri despre alegerile locale din România şi situaţia din Republica Moldova. Printre invitaţi s-au aflat fostul ministru al Educaţiei din Republica Moldova, Maia Sandu, şi fostul prim-ministru Ion Sturza.
UPDATE Ion Sturza, fost prim-ministru al Republicii Moldova la începutul anilor 2000, a explicat de ce a fost respins de Parlamentul de la Chişinău în urmă cu o lună: „Eu am aflat că sunt Ion Sturza cel umlit, că nu am fost ales prim-ministru Misiunea mea a fost nu să fiu promovat în această funcţie, ci pragmatică şi banală. Să ofer preşedintelui de a avea un răgaz şi partenerilor externi. Să se ajungă la o înţelegere, să nu ajungem la oligarhul Vlad Plahotniuc. Am luat primul avion şi am venit la Chişinău şi am făcut un exerciţiu de cum ar fi un ou Guvern. A fost un show care s-a terminat cu nevotarea în Parlament. Voiam să le pun stimaţilor deputaţi întrebările la care dacă noi nu răspundem, noi nu mai avem nevoie să ne ocupă de Republica Moldova.
Noi am ascultat astăzi, aici, o discuţie despre un stat eşuat, Republica Moldova. Cei care susţin oiigarhia au privatizat funcţiile statului. Ei nu au prăvălii.
UPDATE Sorin Ioniţă, Expert Forum: În Republica Moldova avem, de multe ori, o combinaţie toxică între buna credinţă şi politicienii care se suie pe val. Noi nu avem de multe ori sofisticarea să facem distincţii. Ce să le spunem oamenilor când sondajele arată ce arată? Trebuie să înceapă un dialog şi pe partea de investiţii, pe partea de bancar.
UPDATE Maia Sandu, fost ministru al Educaţiei în Republica Moldova: „În Republica Moldova e o criză generală. Cea mai cunoscută, criza sistemului bancar, când au devenit cunoscute lucrurile despre acest sisten ne-am dat seama cât de prost suntem guvernaţi. S-a întâmplat de-a lungul timpului, dar noi am asistat în 2014 la finalul acţiunii de fraudare.
De ce s-a întâmplat? Nu au avut capacitate instituţiile să gestioneze situaţia? Nu au avut independenţă? Răspunsul îl găsim şi în una, şi în alta. mai importantă cred că rămâne independenţa.
Despre organizarea alegerilor locale în două tururi de scrutin:
UPDATE Sorin Ioniţă (Expert Forum): „Avem o problemă cu alegerile locale. Vom arăta prin date concrete de ce
alegerile locale sunt o problemă. Se pare politicienii deja s-au hotărât asupra alegerilor locale.Sunt 552 de migratori pe Ordonanţa 55, Ordonanţa Dragnea. Timp de un an Parlamentul a luat o nondecizie, după ce CCR s-a pronuţat că parlamentul trebuie să ia o decizie pentru rezolvarea situaţiei (n.r.-ilegale) create de ordonanţă. Vom merge în alegerile din 2016 cu 552 de ilegalişti ca pe timpul regimului «burghezo-moşieresc». Aceştia vor organiza alegeri locale cu 80% şanse să se realeagă. Apoi, vor organiza şi alegeri parlamentare“.
UPDATE Septimius Pârvu: Am încercat să vedem evoluţia primarilor din partide începând cu 2014, momentul când a avut loc ruperea USL, februarie 2014. Printre momentele cheie sunt ruperea USL, apoi fuziunea prin absorbţie a PP-DD în UNPR, în septembrie 2014 este dată „celebra” Ordonanţă 55, iar în octombrie are loc fuziunea PNL cu PDL. Un ultim moment analizat este fuziunea dintre PLR şi PC şi formarea ALDE.
Am încercat să calculăm şi nivelul integrităţii, acele localităţi unde primarii sau preşedinţii de Consilii judeţene au probleme. Datele au fost luate de la ANI şi DNA. Există câteva nuclee destul de bine închegate (n.r.-mai ales în zona de sud a Dobrogei)
Despre numirile din Justiţie
UPDATE Laura Ştefan (Expert Forum) Avem trei tipuri de numiri. Trei judecători de la Curtea Constituţională vor fi numiţi deoarece expiră trei mandate. Camera Deputaţilor, Senatului şi preşedintele vor numi câte un judecător. De asemenea, la înalta Curte de Casaţie şi Justiţie vor avea loc numiri pentru preşedinte şi un vicepreşedinte. Nu în ultimul rând, numirea unui nou Procuror General. Ce vrem noi? Dezbatere publică, în primul rând, pentru judecătorii de la CCR. Susţinem o procedură de selecţie transparentă. Pentru Ministerul Public să fie respectat criteriul profesionalismului.
Am avut experienţe diverse cu aceste numiri. Cred că şi pentru legitimitatea celor care vor fi numiţi în funcţiile publice de la parchete lumea trebuie să înţeleagă faptul că aceştia merită aceste funcţii. E important să putem explica întotdeauna de ce luăm anumite decizii.
Temele mari ale dezbaterii vor fi:
1.România: alegerile locale din România pornind de la hărţile care ilustrează istoria afilierii politice a primarilor după 2012 şi nevoia de revenire la două tururi de scrutin. Separat de asta, punctăm schimbările majore în justiţie în 2016.
2.Republica Moldova: ce e de făcut cu criza politică de la Chişinău. O dezbatere nu doar despre Moldova, ci mai ales cu Moldova.
Printre persoanele care vor interveni sunt politicieni din Republica Moldova şi România, dar reprezentanţi ai ONG-urile din cele două ţări. Din partea Expert Forum vor lua cuvântul Sorin Ioniţă, Septimius Pârvu, Laura Ştefan şi Otilia Nuţu.