Deputatul fugar Marko Attila i-a cerut conducerii Camerei să-i trimită, în Ungaria, o copie a dosarului. Răspunsul: Nu ştim adresa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul UDMR, Marko Attila, nepotul lui Marko Bella, a trimis conducerii Camerei o scrisoare în care a solicitat să i se trimită cererea ministrului Justiţiei, privind încuviinţarea arestării sale preventive, şi dosarul său. Marko Attila a plecat în Ungaria exact în ziua în care fusese citat la DNA pentru a fi audiat în dosarul despăgubirilor ilegale de la ANRP, în care este vizată şi fosta şefă a DIICOT Alina Bica.

În scrisoare trimisă Camerei Deputaţilor, Marko Attila precizează că, în zilele de 2 şi 3 decembrie, nu a fost în Bucureşti, fiind plecat la Budapesta în vederea participării la Forumul reprezentanţilor maghiarilor din Bazinul Carpatic. 

Tot în scrisoare, Marko susţine că, prin mai multe memorii adresate DNA, a făcut dovada nevinovăţiei sale dincolo de orice dubiu. Invocând cele două contexte, deputatul maghiar a rugat conducerea Camerei să îi pună la dispoziţie întreg dosarul transmis împreună cu scrisoarea ministrului Justiţiei, în vederea identificării „existenţei suspiciunii rezonabile a solicitării Parchetului de încuviinţare a arestării preventive“. 

Plenul Camerei Deputaţilor a aprobat în 3 decembrie, cu 171 voturi pentru şi 111 împotrivă, cererea ministrului Justiţiei de încuviinţare a arestării preventive adeputatului UDMR. Acesta este acuzat de abuz în serviciu în dosarul în care este implicată şi fosta şefă a DIICOT Alina Bica, în prezent arestată preventiv şi trimisă în judecată. 

Secretarul Camerei ridică din umeri

În ultima şedinţă a Biroului  Permanent al Camerei Deputaţilor (BP) s-a stabilit că deputatul nu poate primi o copie a dosarului, pe care poate însă să-l citească numai în incinta Parlamentului. „În Biroul Permanent s-a stabilit că domnul deputat poate primi numai solicitarea ministerului Justiţiei şi adresa de înaintare. Nu are dreptul să facă o copie dosarului“, ne-a declarat deputatul UDMR, Mate Andras Levente. 


Secretarul Camerei Deputaţilor, deputatul Niculae Mircovici, a precizat că deputaţii nu ştiu unde este Marko Attila şi nici nu este treaba Camerei să-l caute pe deputat. „Nu ştim unde este domnul deputat, a fost într-o deplasare în Ungaria, nu ştim a venit, nu a venit, nu e treaba noastră să îl căutăm", a mai spus Niculae Mircovici.

Deşi Camera Deputaţilor a avizat pozitiv solicitarea ministerului Justiţiei, deputatul UDMR, Mate Andras-Levente susţine că Parchetul nu a mai întreprins nimic în privinţa lui Marko Attila.

„Parchetul putea solicita judecarea în lipsă, aşa cum s-a mai întâmplat şi cu alte persoane. Dar nu a făcut-o. Până în acest moment, nu ştim dacă mai face ceva cu acest caz sau renunţă la el“, ne-a declarat Mate Andras-Levente. 

Fuga în Ungaria

La finalul anului trecut, înainte ca Parlamentul să dea un vot în privinţa sa, deputatul Marko Attila a plecat, brusc, în Ungaria, invocând participarea la un forum al maghiarilor. La începutul lunii februarie, avocatul său a ieşit public cu o declaraţie surprinzătoare şi anume că deputatul s-ar afla sub protectoratul premierului Ungariei, Viktor Orban. Deputatul a infirmat categoric: „Nu mă aflu sub protecţia premierului Viktor Orban”.  „A fost o formulare nefericită a avocatului meu. Ungaria nu sprijină o persoană sau persoane, ci cauze. Avocatul meu a explicat şi acest lucru, dar, din cauza începutului stângaci, acest lucru a fost prost înţeles”, a precizat deputatul. Luarea de poziţie şi sprijinul (Ungariei), a mai spus el, se referă la pregătirea procesului de la Strasbourg, legat de cazul retrocedării clădirii colegiului Mikó pentru care deputatul a fost condamnat la trei ani cu suspendare.

Bogdan Diaconu: Marko Attila ne sfidează

Deputatul independent, Bogdan Diaconu, preşedintele Partidului România Unită, a susţinut, în urmă cu puţin timp, că Ungaria ar trebui să fie sancţionată pentru că îl protejează pe Marko Atilla şi a cerut Ministerului de Externe să solicite statului vecin expulzarea deputatului maghiar. În replică, MAE a susţinut că, pe numele deputatului UDMR Marko Attila, nu a fost emis mandat european de arestare, motiv pentru care nu sunt întrunite condiţiile pentru un eventual demers diplomatic. 

Bogdan Diaconu a declarat, pentru „Adevărul“, că atitudinea deputatului fugar este sfidătoare. „Nu se mai ascunde în Ungaria, văzând neputinţa statului român de a-l aduce în faţa justiţiei, ci ne sfidează. Şi-a dat adresa la care vrea să primească dosarul de la Cameră, aşadar locaţia sa este cunoscută, dar nu-l caută nimeni. Dispreţul său faţă de legea din România este absolut: cum să îşi ceară dosarul de la Camera Deputaţilor, dar ce e Parlamentul României, casa sa de avocatură? Cât despre felul în care şi-ar fi dovedit el nevinovaţia prin scrisori la DNA, aceasta este o aberaţie juridică. Cum ar fi ca toţi cei anchetaţi să fugă din ţară şi să trimită scrisori în care să se declare nevinovaţi? Statul român este vinovat în acest caz pentru că nu a emis imediat mandat european de arestare pentru a dovedi că justiţia este egală pentru toţi“, ne-a declarat Bogdan Diaconu. Deputatul UDMR Mate Andras-Levente susţine că la grupul deputaţilor UDMR nu a ajuns nicio adresă din partea colegului lor. 

Deputatul Bogdan Diaconu a mai spus că tăcerea autorităţilor în cazul lui Marko Attila este suspectă şi ascunde complicităţile deputatului maghiar cu politicienii români, în cazul retrocedărilor ilegale. Când Nicuşor Constantinescu a fugit în SUA, a fost dat în urmărire generală şi până la urmă a venit în ţara, ca nu a avut încotro. În cazul lui Marko Attila s-a aşternut tăcerea pentru ca să nu se afle de complicităţile sale cu politicienii români în retrocedările ilegale, dar şi pentru că Ungaria a intervenit în forţă ca să nu se afle filiera maghiară a jefuirii Transilvaniei pe bucaţi“, a conchis deputatul Bogdan Diaconu.

Citeşte şi:

Ministerul de Externe, după interpelarea unui deputat cu privire la Marko Attila: „Nu a fost emis un mandat european!”

Dosarul Bica. Deputatul UDMR Marko Attila, dispărut din ţară după ce DNA a primit aviz pentru arestarea lui, protejat de Budapesta

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite