PNL şi PSD dau peste cap planurile ministrului Liviu Voinea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Camera Deputaţilor a modificat ordonanţa privind plata arieratelor
Camera Deputaţilor a modificat ordonanţa privind plata arieratelor

Camera Deputaţilor a modificat, marţi, ordonanţa privind reducerea arieratelor, operând o serie de modificări care nu au avut acordul ministrului Bugetului, Liviu Voinea.

Ordonanţa de urgenţă a Guvernului Ponta privind plata arieratelor locale a fost modificată radical astăzi de Camera Deputaţilor, printr-un vot comun al PSD, PNL şi PDL.

În forma aprobată de Guvern, actul normativ prevedea că primăriile nu vor mai primi bani de la bugetul de stat dacă nu îşi achită 85% din arierate, până la 31 martie 2013.

Reprezentanţii USL au  susţinut un amendament propus de deputatul PDL Gheorghe Ialomiţianu. Fostul ministru de Finanţe democrat-liberal a solicitat să nu fie blocate conturile primăriilor care nu îşi achită 85% din arierate în timp util, întrucât acest fapt ar duce la blocarea activităţii primăriilor. „Prin propunerea Guvernului, de fapt loviţi în cetăţeni. Dacă primăriile nu au de unde să plătească salariile funcţionarilor, nu mai pot să-şi desfăşoare activitatea şi nu mai furnizează servicii către populaţie. ”, a fost justificarea lui Ialomiţianu.

Deputaţii au modificat prevederile ordonanţei, stabilind că unităţile administrativ-teritoriale pot contracta de la Ministerul Finanţelor Publice, până în 15 mai 2013, împrumuturi din vărsăminte din privatizare pentru achitarea arieratelor către furnizorii de bunuri, servicii şi lucrări înregistrate la data de 31 ianuarie şi neachitate până în prezent, cu termen de rambursare de cinci ani în limita sumei de 680 de milioane de lei.

La începutul lunii martie, Guvernul a adoptat o OUG care prevede că fondurile din TVA şi impozitul pe venit sunt alocate pentru achitarea arieratelor, "precum şi" pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală, prioritară fiind însă stingerea datoriilor. În forma avizată de Guvern, ordonanţa prevede că, până la 31 decembrie 2013, banii se repartizează pentru achitarea arieratelor, "precum şi" pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală. Este prevăzut în acelaşi timp că fondurile sunt alocate prioritar pentru stingerea arieratelor. Este introdusă şi o prevedere care stabileşte că, pentru unităţile teritoriale care nu înregistrează arierate, banii sunt alocaţi pentru proiecte de dezvoltare locală.

Însă, anterior adoptării ordonanţei, mai mulţi şefi de Consilii Judeţene şi primari PSD i s-au plâns premierului Ponta, la şedinţa conducerii social-democraţilor, că, dacă vor plăti toate arieratele, nu vor mai putea susţine alte proiecte locale.

De altfel, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a declarat că a primit o circulară a ministrului delegat pentru Buget, Liviu Voinea, în care se cere autorităţile locale să achite cu prioritate arieratele şi a apreciat că aceasta reprezintă un abuz, deoarece doar consiliile judeţene şi locale decid destinaţia banilor proprii. El anunţa că va protesta până când se va reveni la normalitate.

Premierul Victor Ponta a declarat atunci că ministrul Bugetului, Liviu Voinea, are sprijin politic pentru a cere preşedinţilor de consilii judeţene să achite arieratele şi a atenţionat că el este singurul care poate cere schimbarea unui membru al cabinetului său, iar şeful CJ Constanţa poate să se supere.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite