De ce şi-a amânat Gabriel Oprea demisia din Senat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriel Oprea, când votează pentru imunitatea sa FOTO Arhiva Adevărul
Gabriel Oprea, când votează pentru imunitatea sa FOTO Arhiva Adevărul

Surse politice au declarat pentru „Adevărul“ că fostul vicepremier vrea să se mai victimizeze câteva zile şi, împreună cu alţi lideri politici certaţi cu legea, va pune tunurile pe procurorii DNA, pe care îi va acuza de abuz.

Gabriel Oprea a anunţat că „înţelege să demisioneze“ abia cu data de 1 octombrie. De ce mai amână generalul plecarea din Senat, în condiţiile în care, cu o săptămână în plus sau în minus, tot fără imunitate va rămâne, deci va ajunge oricum pe mâna procurorilor? Surse politice din cercul lui Gabriel Oprea au declarat pentru „Adevărul“ că fostul vicepremier plănuieşte să mai pozeze câteva zile pe Facebook în victima sistemului. Dar nu neapărat în tonul patetic de până acum, ci agăţându-se de faptul că procuorii DNA vor trimite imediat preşedintelui Klaus Iohannis o nouă solicitare de începere a urmăririi penale, fără să aducă probe noi. „Oprea, atunci când şi-a anunţat demisia, era sigur că DNA trebuie să vină cu probe noi, deci mai avea o speranţă că nu va putea fi urmărit penal“, au povestit surse parlamentare pentru „Adevărul“.

Kövesi i-a stricat planul

Numai că şefa DNA, Laura Codruţa Kövesi, a lăsat de înţeles că, imediat după ce Oprea va demisiona, DNA va trimite o solicitare la Cotroceni, invocând probele deja existente la dosar. Logica DNA este următoarea: probele vechi au fost folosite împotriva senatorului Oprea. Însă, cum Oprea îşi pierde calitate de senator, ele mai pot fi folosite o dată şi împotriva fostului ministru Oprea. În plus, există chiar şi un precedent. „V-aş reaminti cazul Miron Mitrea, când pentru acesta, în calitate de parlamentar, s-a cerut urmărirea penală de către procurorii DNA. Iniţial, acest lucru a fost refuzat de Parlament, ulterior domnul Mitrea a demisionat, iar procurorii DNA au cerut aviz de la preşedintele României de atunci, pe care l-au şi obţinut, acesta a fost trimis în judecată şi, ulterior, condamnat”, a spus Kövesi, într-un interviu pentru TVR.

Surse politice au declarat pentru „Adevărul“ că şi juriştii Administraţiei Prezidenţiale sunt de acord cu interpretarea DNA. De precizat că preşedintele Klaus Iohannis a aprobat până acum toate solicitările procurorilor de ridicare a imunităţii.

În acest context, fostul lider UNPR va încerca să arate că i se face o nouă nedreptate. „Avocaţii lui Oprea, care speculează orice portiţă legislativă – aşa cum au făcut şi în cazul plagiatului – mizează foarte mult pe chestiunea cu probele noi. În plus, Oprea va fi susţinut public şi de Traian Băsescu, Victor Ponta şi alţi prieteni“, au povestit sursele citate pentru „Adevărul“.

Prima lamentare

Gabriel Oprea a dat deja tonul victimizării pe Facebook. „Cei care mă cunosc, chiar şi cei care nu m-au plăcut niciodată, pot să confirme că am fost şi sunt un bun român, că ţin cu ţara mea, România. Se pare că acest lucru este de neacceptat de către unii. Plătesc de fapt pentru că am îndrăznit să vorbesc despre interesul naţional, despre valori tradiţionale, despre Armată şi Biserică, pentru că am îndrăznit să pun tricolorul românesc în ţinutul secuiesc, pentru că am încurajat arborarea drapelului. Iată că tot ceea ce am facut din suflet şi dintr-un patriotism sincer, aşa cum am fost educat în familie şi în Armată, se întoarce acum împotriva mea“, a scris fostul vicepremier.

Iohannis are ultimul cuvânt
Gabriel Oprea se bucură pe viaţă de imunitatea dată de Legea răspunderii ministeriale, întrucât faptele pentru care este cercetat – moartea poliţistului Bogdan Gigină- au fost comise în timpul mandatului de ministru de Interne. DNA a cerut mai întâi aviz Parlamentului pentru începerea urmării penale deoarece Oprea este şi senator. Însă, dacă va demisiona, doar preşedintele Klaus Iohannis va trebui să-şi mai dea acordul.

Precedentul Mitrea

Cazul fostului ministru al Transporturilor Miron Mitrea, invocat de Codruţa Kövesi, a decurs astfel: în 2008, Miron Mitrea, deputat şi fost ministru al Transporturilor, a fost scăpat de urmărire penală prin votul colegilor. Miron Mitrea şi-a anunţat demisia în plenul Camerei Deputaţilor la data de 3 septembrie 2008, motivând că recurge la acest gest pentru a nu i se mai reproşa că se ascunde în spatele imunităţii. Pe 1 octombrie 2008, procurorii DNA au început urmărirea penală împotriva lui Mitrea Miron în dosarul privind renovarea casei mamei sale, în baza unui aviz obţinut de la preşedintele Traian Băsescu, pe baza probelor existente deja la dosarul respins de Camera Deputaţilor. În februarie 2015, Mitrea a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru luare de mită. A fost eliberat condiţionat în mai 2016.
 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite