De ce au rămas „curvele şi golanii“ în Guvern

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul demisionar al Transporturilor, Ioan Rus, nu a părăsit Guvernul, deşi şi-a anunţat plecarea de la Palatul Victoria, în urmă cu o lună. Mai mult, premierul Victor Ponta a declarat astăzi că Rus va fi prezent şi la inaugurarea de sâmbătă a autostrăzii Nădlac-Arad, eveniment pentru care acesta a rămas până acum în Executiv, au declarat surse din PSD pentru „Adevărul“.

Ministrul demisionar al Transporturilor, Ioan Rus, încă dă târcoale Guvernului, deşi demisia sa a fost anunţată de luna trecută, iar PSD a nominalizat un alt om pentru şefia ministerului, pe Mihai Fifor. Potrivit unor surse din PSD, Rus i-ar fi cerut însă lui Ponta să mai rămână în Guvern până la aprobarea Master Planului pe Transporturi, respectiv până la inaugurarea autostrăzii Nădlac-Arad, din motive de imagine. Astfel, ministrul demisionar ar vrea să îşi spele reputaţia, după ce tocmai scandalul iscat de declaraţiile sale jignitoare la adresa românilor din Diaspora l-a deterrminat să demisioneze. „Înainte de a pleca din ţară i-am spus domnului ministru Rus că îmi las barbă şi nu mă mai rad până nu se aprobă Master Planul“, a spus Ponta vineri şi a anunţat că secretarul de stat Iulian Matache, împreună cu Rus, vor fi prezenţi la inaugurarea autostrăzii Nădlac-Arad.

Ce spune legea

Cum poate Ioan Rus să se asocieze încă acţiunilor Guvernului? Răspunsul este simplu: atât Constituţia, cât şi legea de funcţionare a Guvernului permit această situaţie. Astfel, potrivit celor două legi, îndată ce Ioan Rus şi-a anunţat demisia, singura condiţie pentru vacantarea postului de la Ministerului Transporturilor era acceptarea acesteia. Acordul a fost implicit, pentru că anunţul demisiei a fost făcut chiar de premierul Victor Ponta. „Regret situatia generata de declaratiile dlui Ioan Rus! Acesta si-a asumat raspunderea si mi-a prezentat demisia din functia de ministru! Am acceptat demisia si saptamana viitoare vom discuta despre inlocuitorul la acest portofoliu!“, a anunţat Ponta pe Facebook, la 11 iunie.

Ulterior, PSD a transmis Administraţiei Prezidenţiale o nouă propunere pentru şefia ministerului, pe Mihai Fifor, dar de la Cotroceni nu a venit deocamdată niciun răspuns, iar potrivit legii postul poate rămâne vacant pe termen nedeterminat. Astfel, articolul 106 din Constituţie arată, negru pe alb, că „funcţia de membru al Guvernului încetează în urma demisiei, a al Guvernului revocării, a pierderii drepturilor electorale, a stării de incompatibilitate, a decesului, precum şi în alte cazuri prevăzute de lege“. Aşadar, este cert că mandatul lui Ioan Rus s-a încheiat. În articolul 6 din Legea de funcţionare a Guvernului se detaliază maniera în care demisia unui ministru devine efectivă: „se anunţă public, se prezintă în scris primului-ministru şi devine irevocabilă din momentul în care s-a lua act de depunerea ei, dar nu mai târziu de 15 zile de la data depunerii“.

Amânarea numirii unui nou ministru este posibilă deoarece nici legea, dar nici Constituţia nu prevăd un termen de desemnare a unui nou şef la minister, în condiţiile în care postul nu a fost în prealabil ocupat de un interimar. Drept urmare, numai în cazul în care ar fi fost numit un ministru interimar al Transporturilor, Iohannis ar fi avut la dispoziţie 45 de zile pentru a desemna un nou şef al portofoliului. În situaţia de faţă, însă, numirea lui Fifor, în cazul în care se primeşte un răspuns pozitiv de la Cotroceni, poate fi prelungită pe o perioadă nedeterminată.

Ministrul Transporturilor, Ioan Rus, a declarat, la o emisiune la Digi 24, în contextul în care vorbea despre românii din străinătate şi despre cât câştigă aceştia muncind în construcţii, de exemplu, cu un salariu de 1.500 de euro, că ”de banii ăştia copiii se fac golani acasă, iar nevasta curvă”.

 ”România are trei milioane de oameni, să zicem, din forţa activă, în acest moment, în occident. Dintre care vreun milion sunt fierari betonişti, fierari şi aşa mai departe. Lucrează în construcţii, autostrăzi, prin Europa. Au poate 1.500 de euro salariu. O spun foarte direct. De banii ăştia, copiii se fac golani acasă şi nevasta curvă. De 700 de euro vin acasă jumătate”, a declarat Ioan Rus, luna trecută, la o emisiune a postului Digi 24.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite